понеделник, 25 февруари 2008 г.

Реми Бобев - в "Шоуто на Слави"

Още една новина дойде от КИБИ “Френдшип” през последната седмица, след като стана ясно предстоящото гостуване на шихан Тошияки Намики (виж статията по-долу). Най-добрият ни състезател в момента – Реми Бобев, е взел участие в кастинг на “Шоуто на Слави” като част от конкурса “Кандидати за слава”. Там 13-годишният пирдопчанин се изявил с другия си талант – електрическата китара. След като изсвирил микс от различни песни на AC/DC и Металика, той показал на журито и всичките си медали от различни първенства. Главният сценарист Росен Петров бил особено впечатлен и помолил за кратка демонстрация, след което споделил, че със сигурност ще се видят и във втория кръг на конкурса.

Японски шихан идва на гости в Пирдоп

Интересен гост се готви да посрещне пирдопският клуб по източни бойни изкуства “Френдшип”. На 17 март в Средногорието ще пристигне шихан Тошияки Намики (на снимката със сенсей Ресми Бобев), който ще проведе тренировка с младите каратеки и ще им предаде част от огромния си опит.

Японецът е главният шеф-инструктор на федерация SKDUN (Шотокан Карате До на Обединените Нации), където са регистрирани и се състезават и пирдопчани. Самата титла “шихан” говори достатъчно добре за класата му – това е най-високата степен в бойните изкуства и се дава на хора със 7-и, 8-и или 9-и дан. В момента шихан Тошияки Намики е с 8-и дан, което значи, че съвсем малко го дели от съвършенството в неговия стил.

Гостът идва тук само и единствено заради добрия си приятел – пирдопският сенсей Ресми Бобев. Двамата се запознават на световното първенство в Латвия през 2006 г., когато средногорецът за първи път бе избран за главен съдия на най-големия форум за шотокан карате-до. Японският шихан силно се впечатлява от качествата на сенсей Бобев и му споделя в неформален разговор – “Ти вече ще си моята дясна ръка в тази федерация”. Това се потвърди и на световното в Молдова миналата година, когато Ресми Бобев бе ключовата съдийска фигура и се изяви като рефер в най-важните срещи.

На съдийски семинар в Унгария през 2007 двамата отново се срещат. Тогава пирдопския сенсей споделя с шихан Тошияки Намики, че с удоволствие би посетил някоя от неговите тренировки в САЩ, където в момента живее. Отговорът на японецът е кратък и ясен: “На теб вече не ти трябват учители.” Затова пък самият той изявява желание да посети Пирдоп – за да види нашата страна; красивите планини, за които Ресми Бобев му е разказвал; както и методите, по които нашият сенсей тренира младите си възпитаници.

Така в началото на месец март шихан Намики ще пристигне в Европа, като първата му спирка ще бъде Румъния. Там, заедно с всички съдии от SKDUN, включително и средногорският сенсей, ще проведат семинар и изпит. След което идва в Пирдоп за един ден, а на следващия ще бъде в София. За съжаление на местните любители на бойните изкуства тренировката му няма да бъде открита. На нея освен младите ни каратисти ще могат да присъстват единствено техните родители, представители на средногорските медии и евентуално на общинското ръководство. Това обаче важи само за първата й част – през втората в залата ще останат само най-добрите каратеки, които ще могат наистина да се концентрират и да извлекат максималното от своя японски гост.

Победа с 3:1 гейма в мача с Ябланица!

Изключително важен успех записа пиропският мъжки волейболен състав на Пирдоп в събота. Като гости на един от основните съперници в групата – тима на “Изгрев” (Ябланица), нашите момчета надделяха с 3:1 гейма и вече почти сигурно ще финишират като лидери и в крайното класиране.

Пред ентусиазираната публика на домакините срещата започнала много добре за пирдопчани, които устояли на първоначалния натиск и с лекота взели първите два гейма. След което, по думите на наставника Павел Лалов, сами си направили мача труден. През целия трети гейм средногорци отново водели убедително, когато при резултат 22:18 допуснали неочакван срив в играта си. Тогава наш състезател изпълнил сервиз неуспешно, след което домакините се активизирали и обърнали развоя на нещата до 25:22.

Спечеленият гейм върнал надеждите за победа не само на играчите на “Ябланица”, но и на тяхната публика. Така четвъртият гейм се превърнал в истинско зрелище, но и в изпитание – на няколко пъти зрители дори нахлували на игрището с викове срещу съдиите. За щастие те не се поддали на провокациите, а след драматичен финал нашият тим спечелил гейма с 29:27 и заслужено се поздравил с победата в мача.

По-паметливите може би помнят, че и първата среща между двата състава през есента беше не по-малко важна и драматична. Тогава в пирдопската спортна зала нашите момчета загубиха първите два гейма, след което с невероятна борбеност и хъс измъкнаха победа с 3:2.

Така след седмия кръг средногорци са с шест победи и уверено водят в класирането. Оттук нататък само чудо може да ги измести оттам – което значи, че още в първия си сезон в групата те ще се класират за плейофи, след които могат да се придвижат в по-горния ешелон.

Следващата среща на ВК “Пирдоп” е в събота срещу състава на Козлодуй. Двубоят е с начален час 14:00 ч., а мястото – градската спортна зала.

Малко остава до пролетния полусезон в "А" ОФГ

Броени седмици остават до началото на пролетния полусезон в “А” окръжна футболна група, като и двата средногорски състава отбора вече са готови за старта.

И този път повече новини има в лагера на “Мирково”. Оттам се похвалиха с три нови попълнения, които по думите на треньорския щаб са утвърдени имена в региона, които вече са се изявявали по местните терени. Очаква се в близките дни да бъде финализирано и привличането на още трима играчи, които пък ще са от столични футболни школи. Така мирковчани ще подновят надпреварата с общо половин дузина нови състезатели. Интересното е, че всичките те са офанзивни футболисти – халфове и нападатели. От ръководството на “Мирково” поясниха, че според тях защитата е на достатъчно добро ниво и затова не са предвидили нови лица там.

Що се отнася до пирдопския “Спартак 2001”, там подобна трансферна активност отсъства. Това донякъде е обяснимо предвид добрите включвания на юноши на клуба, както и след стабилните игри през есента, извели състава само на пет точки от лидера “Правец”. Спартаковци са и с мач по-малко – през ноември домакинският им мач с “Гранит” (с. Широки дол) бе отложен заради наводнен по това време терен и именно с тази среща на 8-и март ще се даде старт на полусезона. Иначе първият редовен кръг в “А” ОФГ е на 15-и март.

Нека припомним накратко и от какви позиции стартират средногорци. Пирдопчани изиграха може би най-добрият си полусезон и ако повторят игрите от есента, за първи път ще имат реален шанс за първото място. Още повече, след почти сигурната победа в отложения мач с “Гранит”, те ще бъдат само на две точки от временния първенец. “Мирково” пък мина през няколко трудни периода и подмяна на цялото си ръководство, като в момента е на девето място. Точно толкова обаче са и точките, които го делят от “Правец” – отново сравнително преодолима дистанция.

Седмица след мъжките отбори ще бъде подновен и шампионатът при децата и юношите младша възраст, където “Спартак 2001” също участва със свои състави.

понеделник, 18 февруари 2008 г.

Пълен комплект медали от републиканското по борба за СК "Стоян Николов"


С пълен комплект медали се завърнаха златишките борци от държавното лично първенство за момчета, провело се миналата седмица в Сливен. Заедно с треньора Иван Нешков към града на 100-те войводи пътуваха общо пет състезателя, които в конкуренция с общо 130 свои връстници от цялата страна за пореден път защитиха достойно репутацията на СК “Стоян Николов”,

Най-добро бе представянето на Йото Христов, който в категория до 38 кг. от четири мача записа четири победи с туш и безапелационно стана шампион на страната. На Йото бе присъден и приза за “Най-резултатен състезател на първенството”, за което получи и отделна купа. Според Иван Нешков нашето момче определено е било поне с класа над другите и това единодушно е било признато от всички присъстващи специалисти.

До финал стигна и Николай Иванов в категория до 53 кг., но златичанинът не успя да преодолее опонента си и остана със сребро. Само по себе си това е уникално постижение – Николай бе пълен дебютант, а и с година по-малък от съперниците си. С бронз пък се отличи Ганчо Атанасов в категория до 47 кг. След успех в първата си среща той загуби в следващата, но впоследствие след репешаж стигна до третото място.

В категория до 32 кг. Станислав Луков от Златица остана седми, което си беше отстъпление спрямо миналогодишния бронзов медал от същото състезание. При най-тежките – до 73 кг., дебют направи Иван Ушанов, който пък тренира борба едва от месец. Иван загуби още в първата среща, но определено затрудни съперника си въпреки неопитността си.

От златишкия спортен клуб изказват благодарности на кмета на града г-жа Нонка Каменова, както и на инж. Таня Терзиева от “Автомагистрали Хемус”, които са осигурили превоза за младите борци. Местният бизнесмен Стоян Милев пък подсигурил и храната в деня на участието. Сега в СК “Стоян Николов” се подготвят за първенството за момчета до 15 години, което ще се проведе на 29 февруари в Перник. В него участие ще вземат три местни състезателя.

"Пирдоп Волей" поднови шампионата с 3:0 над "Ботев" Ихтиман

С победа започна пролетния полусезон за мъжкия волейболен състав на Пирдоп. В съботния следобед, пред традиционно пълните трибуни на градската спортна зала, местните състезатели с лекота надиграха гостуващия тим на “Ботев” (Ихтиман) с 3:0 гейма.

Срещата започна равностойно, но още след първите няколко сервиса средногорските волейболисти поеха инициативата и без особени проблеми взеха първия гейм с 25:17 т. През втория пък те не срещнаха почти никаква съпротива от страна на опонентите си и определено по-скоро се забавляваха. Така елементарните грешки и странни отигравания на тима от Ихтиман доведоха до разгромното 25:7.

Усетил накъде вървят нещата, през третата част наставникът на пирдопчани Павел Лалов заложи на експериментирането и пробва различни формати на състава. На част от основните играчи бе дадена почивка и това рефлектира и върху резултата, създавайки впечатлението за равностойна игра. Това обаче бе просто привидно – всъщност през цялото време домакините контролираха нещата и в самия край на гейма постигнаха пробив за да го спечелят с 25:21.

Успехът над ихтиманци е втори през този сезон – и през есента “Пирдоп” надделя над своите опоненти като гост, но тогава с 3:1 гейма. Победата през отминалия уикенд пък дойде толкова лесно донякъде и поради липсата на една от ключовите фигури в състава на “Ботев” – Иван Иванов, който бе повален от настинка.

С петата си победа за сезона тимът на “Пирдоп” уверено продължава успешния си ход към призово място и в крайното класиране на “А” Национална Волейболна Група. Следващата седмица в Ябланица ще е и решителният мач – до голяма степен сблъсъка с местния тим ще бъде решаващ и за призовото място.

Срещата се очертава да бъде особено трудна за нашия състав и поради отсъствието на най-добрия ни състезател Теодор Колев. По същото време треньорът на детските ни формации ще бъде в Перник, където ще се проведе междуобластно първенство за момчета до 15 години. Заедно със своите възпитаници Тошко ще се опита да повтори успеха на момчетата ни до 13 г., които само преди седмица преминаха това препятствие и се класираха за финалите.

понеделник, 11 февруари 2008 г.

Влади, заслужи своите 15 минути слава!

Време беше да посветя малка част от скромния си блог на един от най-важните хора в живота ми. Някои от вас може би са се досетили от снимките - става въпрос за Влади, младата и красива жителка на град Добрич, която тази година ще се дипломира като един от най-перспективните счетоводители в България =)

Реших да публикувам част от скорошната й авторска фотосесия и искрено да й благодаря за всичко, което е направила за мен (и което ще направи в бъдеще).

Вече повече от четири години живеем заедно стая до стая в студентски град - четири дълги и незабравими лета. А както вървят нещата, най-вероятно след като ни "изгонят" от стаите в 9 блок това лято, ще сме заедно и на квартира.
Свързват ни десетки весели и не чак толкова весели мигове. Но не се наемам да ги описвам (поне не тук и сега) Ще се огранича само до това да й пожелая успешно дипломиране и да я поздравя с наближаващия празник на Св. Валентин.
И да й обещая, че най-накрая ще се науча как да правя добри масажи - преди да съм й причинил нещо непоправимо =)

Пирдопските волейболисти до 13 г. - на финали!!!

Истински фурор предизвикаха с играта си пирдопските волейболисти на провелото се през отминалия уикенд междуобластно първенство за момчета до 13 години. За турнира в Дупница възпитаниците на треньора Теодор Колев бяха спрягани като почти пълни аутсайдери, но в крайна сметка изцяло объркаха сметките на своите опоненти, финиширайки на първото място.

Съботният ден започнал с малък проблем в пътуването, който забавил с час и половина средногорци и те пристигнали в дупнишката зала със закъснение. Това за щастие не повлияло на играта им и още в първата среща те загатнали за огромния си потенциал. Срещу тима на „Миньор” (Перник) нашите момчета взели с лекота първия гейм, след което във втория допуснали обрат и довели нещата до тайбрек. В него обаче били безапелационни и успели да надделеят над перничани с 2:1.

В останалите две срещи – срещу домакините от „Марек” и „Пирин” (Разлог), пирдопските волейболисти записали най-силните си минути откакто тимът бе сформиран. Пред смаяните погледи на зрителите те постигнали две чисти победи с по 2:0, тотално надигравайки своите опонени. Треньорът Теодор Колев споделя, че за първи път просто е стоял отстрани без да дава указания – „Играеха точно така, както винаги съм искал и съм си представял.” Дори и традиционните съдийски „подпирания” не помогнали на домакините.

В крайна сметка средногорци убедително спечелили първото място и по този начин се класирали за финалите на републиканското първенство, които ще се проведат през април. Съставът, извоювал историческия успех, включвал капитанът Мартин Андеев, дебютантите Георги Джуров и Владислав Павлов, както и Николай Велков, Лало Теменужков, Георги Панчев, Делчо Димитров и Николай Филипов. Техният наставник не се нае да отличи някой от тях и заяви, че всички са играли на максимума от възможностите си и напълно са заслужили успеха. В тима вече мислят за финалите, като участието там само по себе си е забележително. Но пък и апетитът идва с яденето – затова и надеждите са за класиране в призовата тройка.

Така в рамките на половин година Пирдоп успява да класира за финали на републиканско първенство втори свой детски волейболен отбор. Причината – упорити и амбицирани състезатели и напълно отдаден на работата си треньор. Самият Теодор Колев споделя, че годините застой в пирдопския волейбол са си казали думата и нерядко опонентите се отнасят пренебрежително към нашите състави. По думите му обаче реномето започва да се връща – особено след значителни упехи като настоящия.
Оттук нататък следват междуобластните първенства за момчета до 15 г. в Перник на 23 февруари и за момичета до 13 и до 15 г. през март. И в трите категории имаме шанс за продължаване напред. Идната събота пък се подновява и първенството при мъжете, където също сме в челото на класирането. В първата среща за пролетта пирдопчани ще домакинстват на Ихтиман. Двубоят е в събота от 14:00 в Градската спортна зала, а входът е свободен.

Добро представяне на републиканското по лека атлетика

И тази година състезателите на „Средногорски атлет” се представиха достойно на стартовете от републиканското първенство в столичната зала „Фестивална”. Медал така и не бе завоюван, но пирдопските лекоатлети традиционно постигат малко по-слаби резултати на състзанията в зала – предвид крайно лошите условия, при които тренират през зимата.

В категория до 14 г. братята Масларски заведоха в столицата четири момчета, като всяко от тях бе пълен дебютант. Двамата треньори разказаха пред в. „Регион”, че тази година конкуренцията е била особено ожесточена и те лично не помнят кога за последно в тази категория е имало над 500 състезателя от цяла България. Причината – провеждащите се по-късно през годината европейско и световно първенство за младша възраст и свързаните с тях нормативи, които трябва да бъдат покрити.

На този фон дебютът на средногорските състезатели бе повече от обещаващ. Ангел Николов е девети на многобой от общо 20 съперника. Мартин Стефанов е шести на бягането на 800 м., а Любчо Павлов – десети на 400 м. Най-малкият наш представител – Ленчо Петров, остана извън топ 15 на 800 м, но според треньорския щаб на пирдопчани личният му резултат е напълно задоволителен. Големият отсъстващ от нашия състав бе потенциалният медалист Мустафа Ариф, който вече втора поредна година не успява да участва в тази надпревара. След като миналия сезон настинка го спря от пътуване към столицата, този път само седмица преди състезанието Мустафа трябваше да претърпи операция на апандесита и отново остана извън групата. Все пак надеждите са поне за летните стартове всичко да е наред, за да може една от най-големите ни надежди да разкрие потенциала си на състезание.

През отминалия уикенд пък бе и участието на многобойката Мария Христова при девойките младша възраст. Най-добрият ни лекоатлет в момента отново не успя да завоюва медал на състезание в зала и остана на пето място. Мария не успя да покаже всичко, на което е способна – на коронната си дисциплина гюлле например тя тласна половин метър по-малко от своето най-добро постижение и остана втора. Другото по-предно класиране бе в бягането на 800 м., където финишира трета. В останалите стартове обаче многобойката бе далеч от призовата тройка и това я лиши от първи медал на състезание в зала.

Тази събота и неделя Мария Христова ще участва и в надпреварата ри девойките старша възраст, където най-вече ще трупа опит. В крайна сметка общата оценка на треньорите Николай и Ваньо Масларски за тазгодишното ни участие на републиканското първенство в зала е много добра. Според тях дебютантите в състава са загатнали значителния си потенциал и ако продължат в същия дух скоро отново може да имаме шампион в някоя от дисциплините.

неделя, 3 февруари 2008 г.

Нови придобивки за пирдопския клуб по тенис на маса

С нови придобивки започва новата календарна година средногорския клуб по тенис на маса “Пирдоп”. След поредното финансиране от страна на “Кумерио Мед” АД ръководството на клуба е закупило две чисто нови професионални маси за игра марка TIBHAR, три мрежи, както и известен брой подвижни преградни стени.

Обогатената спортна база е наложила и известно преструктуриране на досегашната подредба в градската спортна зала. В резултат на покупките тенисът на маса в Пирдоп вече може да се похвали като най-добре осигуреният откъм база за тренировки спорт в региона.

Годината за тенисистите започна добре и в спортно отношение. В средата на месец януари трима наши представители участваха в турнир за ветерани, провел се в Панагюрище. Най-добро класиране записа Йордан Лазаров, който стигна до финала в своята категория и след оспорван мач отстъпи на своя опонент. Лукан Брайнов също успя да премине предварителните групи, но остана пети в крайното класиране. Третият наш участник – Богдан Иванов, не успя да се класира за финалния кръг от срещи.

По-радостното в случая е, че добро представяне записаха и участвалите в турнира средногорски деца. Борислава Лазарова, Ани Брайнова и Павлин Михов постигнаха няколко победи срещу своите връстници, но в тяхната надпревара крайно класиране не бе обявено. Така или иначе именно в тази насока ще работят от СКТМ “Пирдоп” – тренировки с момчета и момичета, които да оформят следващото тенис поколение в региона. Както е известно, през последните години тенисът на маса в нашия град привличаше основно ветерани, но от известно време насам се радва на все по-силен интерес и от страна на младежите.

През 2008 година от клуба предвиждат множество участия по турнири, но цел номер едно ще е именно обиграване на достатъчно силен млад състав. Още от сега се подготвя и грандиозен турнир, на който Средногорието ще бъде домакин в началото на пролетта. Сред поканените ще бъдат тенисисти от цялата страна, като бройката им в може да достигне и до 150 – 200 човека. От клуба заявиха, че откъм спортна база са напълно готови за организирането на подобна мащабна проява. Остава само да се договорят условията и с хотелите в града, за които това също ще е добра новина.

петък, 1 февруари 2008 г.

В. Иванов vs УНСС - 6:0

Сесията за мен завърши така, както и започна - успешно. Сега остава само един семестър по пътя към заветната диплома.

Както писах преди, бях освободен от общо четири изпита и така за редовната сесия имах само два - Цени и Ценообразуване и Международен Маркетинг. За моя огромна изненада и двата титуляра по предметите - ас. Васил Петков и проф. Бистра Боева споделиха, че са чели блога ми. Както и публикацията, в която описвам как съм преписал курсовите работи при ас. Петковот по-съвестни колеги и как не съм посещавал лекциите по маркетинг =) Да не говорим, че съм определил ас. Дънешка (Маркетинг) като "антипатична за повечето колеги".

Това, честно казано, отначало доста ме притесни, но така или иначе вече беше късно. В крайна сметка и ас. Петков, и проф. Боева, и ас. Дънешка показаха, че публикациите по никакъв начин не са повлияли на оценяването ми. Искрено им благодаря за професионализма. Аз така или иначе по цени си понесох наказанието за преписаните курсови работи - не бях допуснат до контролното за освобождаване. По маркетинг пък липсата ми на повечето лекции беше компенсирана от редовното посещаване на упражненията =)

Та така: в крайна сметка - 4 по цени, 5 по маркетинг. Сесията завършва с три четворки и три петици, което си е крачка назад спрямо успеха ми от минали години. Но пък и преди отделях далеч повече време на учене. Летния семестър имаме само три предмета + руски език (за къде сме без него). От тях най-труден поне на първо четене е Финансиране на международната търговия (ФМТ) при доайенът на финансите в нашата страна проф. Милчо Стоименов (почвам да правя четки, че да не стават гафове като горните =)

Ще има и защита на прекарания триседмичен стаж. Аз моя вече съм го написал (става въпрос естествено за работата ми като Специалист Доставки във "Фикосота Синтез"). Пък някога лятото ни чака и държавен изпит. После евентуално - магистратура. А между двете - европейското първенство по футбол в Австрия и Швейцария =)