понеделник, 25 август 2008 г.

Плувният комплекс в Пирдоп - четвърт век по-късно

За голяма част от българите олимпиадата в Пекин ще бъде запомнена както с грандиозните мащаби и впечатляващите съоръжения, така и с лекото разочарование от представянето на родната група спортисти. По една или друга причина, редица наши олимпийци не оправдаха очакванията и завършиха далеч под местата, които очаквахме. Всъщност обяснението е много просто и то е ясно за всеки, който малко или много се е докоснал до професионалния спорт в България - крещящата нужда от обновяване на базите.


Нека оставим настрана допинг-истерията и вечното съмнение, че спортистите от богатите държави не са никак „чисти” при участието си в състезанията. Истината е, че на практика българските спортисти са принудени да тренират при крайно неподходящи условия и сътворяват истински подвизи с победите си в международните надпревари. А мислейки от глобалното към локалното, Средногорието далеч не прави изключение от общата картинка.


И докато светът с учудване гледаше как американецът Майкъл Фелпс с лекота подобрява световни рекорди в китайския олимпийски басейн, аз се замислих за пирдопската плувна база. Тази, която се намира под градския стадион и от незапомнени времена не функционира. По спомени на очевидци въпросният комплекс е работил за последно някога в началото на 80-те години на ХХ век, по което време е бил пълен с посетители и се е радвал на огромна популярност в региона. Впоследствие повреда в канализационната система довела до системно изтичане на вода, което наводнявало намиращите се под базата частни домове и логично довело до затварянето на басейните.


Проблем, който днес изглежда напълно решим и никак не обосновава нефункционирането на плувната база. Наистина, този четвърт век неподдържане е оставил своята следа върху съоръженията и е очевидно, че тяхното повторно пускане в експлоатация ще стане само след мащабен ремонт и много инвестирани средства. Кратка разходка в полузабравения комплекс показва наличието на два басейна, голям и малък; към тях трябва да прибавим (освен помощните съоръжения и съблекалните) бар-ресторант „Здравец”, както и туристическа спална база със същото име. Всички те изглеждат занемарени, но не и неизползваеми – срещу съответната сума, отделена за основен ремонт.


Оказва се, че през годините базата съвсем логично е предизвиквала инвеститорски интерес, който по една или друга причина не е бил реализиран. Основният проблем сякаш е бил със собствеността, която дълго време не е била напълно изяснена. Информация по този въпрос намерихме в Община Пирдоп. Всъщност плувните съоръжения са част от градската спортна база, която включва урегулиран поземлен имот с площ от 91 180 кв.м., заедно с построените върху него стадион, тренировъчно игрище и басейни.


До 1960 г. базата е била собственост на Градски народен съвет – Пирдоп, като с негово решение е предадена за стопанисване и управление от МДК „Георги Дамянов”. През 1994 г. е актувана за държавна собственост по искане на медодобивния комбинат, а през 2001 г. „Юнион Миниер Пирдоп Мед” АД дарява на Община Пирдоп имота, заедно с постройките. Впоследствие Общината прави постъпки пред Областния управител на Софийска област за отписване на имота от актовите книги за държавна собственост. Това става през миналата година, когато със Заповед №ДИ-286/26.09.2007 той го отписва и предава на тогавашния кмет инж. Цанко Цанов. Към момента пък предстои съставяне на нов акт за общинска собственост.


Спортната зала, заедно с прилежащия й терен от 10 396 кв.м. е собственост на Държавната агенция за младежта и спорта, но Община Пирдоп я стопанисва. През годините съблекалните към басейните са били съборени, с оглед предотвратяването на инциденти поради напредналия стадий на разрушение. Бар-ресторант „Здравец” е актуван като общинска собственост през 2005 г. Същото нещо предстои и за едноименната туристическа база, която засега остава с неизяснен статус.


От всичката тази информация личи, че според официалната информация от Община Пирдоп, плувната база, заедно с прилежащите към нея активи, са нейна собственост. Логично, следващият въпрос е „Има ли Общината стратегия за развитието на плувния спорт в града?”. На него г-жа Катерина Илиева, специалист „Връзки с обществеността”, отговоря: „Подобна стратегия трябва да бъде финансово обезпечена – необходима е голяма инвестиция, за да стане обектът годен за ползване. На фона на тежкото положение на инженерната инфраструктура, общинската пътна мрежа, „МБАЛ – Пирдоп” ЕООД и други проблеми, нуждите от финансиране на които надвишават в пъти възможностите на общината, логично е да се търсят форми на публично-частно партньорство за обекти като горепосочения. Стопанисване от такъв вид ще е от ползва за всички, и най-вече за развитието на спорта”.


Действително, държавата отдавна е доказала, че няма финансовата възможност да поддържа обектите си. А едно евентуално сътрудничество между общинското ръководство и частен инвеститор ще донесе множество ползи с различни измерения. На първо място, възраждане в Средногорието на може би най-полезния от спортовете (виж интервюто с д-р Георгиев) и популяризирането му сред младежта. И от друга страна – привличането на хора от намиращите се наблизо градове и села, които в летни жеги като тези от последните месеци биха били чести посетители на плувната база. Така, както най-вероятно са идвали и преди четвърт век – когато тя още е функционирала. Това пък би имало ясно измерим икономически ефект върху малък град като Пирдоп.


Всъщност настоящият материал не бе предизвикан единствено от олимпийските постижения на американското чудо Майкъл Фелпс и бледите на неговия фон родни плувци, които разказват за липсата на спортни бази в България. Основната причина бе една новина, дошла през последните седмици. Съвсем скоро в Община Пирдоп е постъпило предложение за обсъждане на възможността за отдаване на концесия на спортната база, заедно с прилежащите й сгради и съоръжения. Инвестиционното намерение включва изграждането на футболни, волейболни и баскетболни игрища, тенис-корт, база за развиване на плувен спорт и други съоръжения за различни спортни дейности. Предложението идва от добре позната в региона компания, която със сигурност притежава потенциал за реализирането на декларираните намерения. И макар всичко да е все още в етап „заявяване на интерес”, нищо чудно Средногорието да посрещне летните горещини идната година с нов плувен комплекс.

Д-р Георги Георгиев: "Плуването е полезно и подходящо за всички възрасти"

Д-р Георги Георгиев е роден на 1 ноември 1973 г. в Сливен. Завършва ПМГ „Добри Чинтулов” в същия град, а през 1997 г. се дипломира в Медицински университет – Пловдив. Започва работа като ординатор в Бърза помощ – гр. Пирдоп; от 1999 г. е общопрактикуващ лекар със собствена амбулатория. Завършил е специализация по „Хомеопатия”, а в началото на тази година и специализация по „Обща медицина” – съгласно европейските изисквания. Владее английски и руски език. Женен, с две деца.

По време на младежките си години е бил част от отбора по плуване на Сливен, а впоследствие се състезава и за състава на пловдивския Медицински университет. В момента активно практикува тенис на маса, а от 2008 г. е председател на местния клуб "Пирдоп".



Хората често казват, че плуването е най-полезният за практикуване спорт. Защо е така и какво го отличава от другите спортове?


Преди всичко, плуването и свързаните с басейните водни спортове са едно прекрасно забавление, емоция и здравословен начин да използваш свободното си време. Спорт като този развива различни умения, навици, може да се възприеме въобще като форма на култура и начин на поведение. Плуването безпорно развива най-вече опорно-двигателния апарат - хармонично, равномерно, без претоварване и с работа на всички мускулни групи. То също така води до отбременяване на ставите от земното притегляне, което го прави много подходящ за хора с проблеми в ставите и същевременно няма опасност от контузии при заниманията.



Има ли някакви възрастови ограничения за практикуване?


Не, но с нарастване броя на годините трябва да се внимава с натоварването. При хора над 45-50 г. е добре в тренировките да се следи пулсовата честота и ако има сърдечни оплаквания да се дозират усилието, темпа и продължителността на тренировката.Особено подходящо е да се практикува от подрастващи индивиди. Както знаем, в момента особено популярни сред тях са фитнес упражненията и щангите. Тяхното използване в ранна възраст обаче води до гръбначни изкривявания в гръбнака, износване на тазобедрените стави и колената и забавен растеж. Особено, ако тежестите не се контролират, както често става. Плуването е една много по-добра алтернатива, която в известна степен не е добила подобна голям популярност в страната ни поради липсата на достатъчно съоръжения и треньори.



От медицинска гледна точка, какви са ползите от изграждане на плувен комплекс – по принцип и за Средногорието в частност?


На първо място, системното плуване води до укрепване и развитие на опорно – двигателния и дихателния апарат. Особено подходящ спорт за района, където има много дихателни заболявания, а обездвижването сред хората е предостатъчно. Друго, което също отбягва от вниманието на обществото, е развитието на лечебни упражнения и физиотерапевтични водни процедури. Те са особено важни и препоръчителни при възстановяване на счупвания, след сърдечно – съдови инциденти и заболявания на нервната система. Нека не се забравя и възможността за провеждане на масови обучения на деца във 2-3 клас – да се справят с плуването и да имат адекватно поведение във всеки басейн, язовир, река или море.



В крайна сметка как гледате на идеята Средногорието отново, след повече от четвърт век, да има своя голям плувен комплекс?


Бих подкрепил подобна идея безусловно - и като лекар, и като бивш плувец. В малки селища като Пирдоп и Златица е напълно нормално да се развие и утвърди този спорт. И тук не става въпрос за заведения с басейни към тях, а за истински спортен комплекс, където да спортуват младите и желаещите да водят здравословен начин на живот чрез водни спортове. Хубаво ще е той да е покрит и с възможност за целогодишно ползване. Засега в Средногорието този спорт не е особено познат и определено не му се отдава голямо значение. Така буквално се "проспиват" и големите ползи от неговото масовизиране. Всъщност, за съжаление по мои наблюдения това не е изолиран случай - можем да се запитаме за кой спорт в региона има ясно изразена обществена нагласа и целенасочена общинска подкрепа? Казано шеговито, за Средногорието ще е крайно добре да се сдобие със спортен, вместо с още един "спиртен" комплекс.


В крайна сметка - Пирдоп без футболен отбор...

Само седмица след добрата новина за възраждането на пирдопския футболен клуб „Орлин”, нещата се върнаха в изходната патова ситуация. По всичко личи, че все пак през идния сезон градът ще остане без представител в окръжната футболна група, твърде вероятно е да се прекратят и тренировките на детско-юношеската школа.


Неприятната развръзка дойде в сряда, когато в столицата бе проведена традиционната ежегодна предстартова среща на БФС. На нея бяха потвърдени появилите се още в края на миналия сезон слухове, че окръжната група ще бъде разделена на две – „А” и „Б”. Целта на футболния съюз е по-слабите и с твърде лоша база отбори да бъдат отделени в нещо като втори ешелон, където да се борят за „промоция” в горната група. Именно там е бил поставен и „Орлин” (Пирдоп) – с тимовете на Трудовец, Лакатник, Лесново и „Рома спорт” (Ихтиман). В „А” група пък са попаднали останалите 12 отбора, сред които и другият средногорски състав „Мирково”.


„При това положение твърдо няма да играем в първенството, просто няма да имаме никаква мотивация” – това сподели основният инициатор за повторното сформиране на пирдопските „орли” Маньо Чолаков. Той добави, че не намира логика в действията на БФС, тъй като пирдопчани разполагат с далеч по-добра база от редица клубове, поставени в горната група. „Не мисля че отбори като „Торнадо” (с. Безден) например заслужават да са там – да не говорим, че ние от четири години инвестираме в детско-юношеска школа и мисля, че поне за това заслужавахме малко уважение”.


Истината обаче е, че пирдопският футбол нямаше свои представители на срещата, което даде поводи да се заговори за финансови проблеми и невъзможност за участие още преди събранието в столицата. Също така, още от миналата година бе ясен регламента – първите седем отбора в крайното класиране на двата ешелона щяха да играят в „А”, останалите – в „Б” група. Надеждата на пирдопчани бе за компромис спрямо тях предвид традициите на града в този спорт и направената инвестиция в детско-юношеска школа. Това обаче така и не стана.


В момента се правят опити да бъде регистриран поне детски отбор, но шансовете за това са минимални. Община Пирдоп е поела ангажимент да поеме разходите по участията на младите пирдопски таланти, но пък наставникът Венцислав Петров при настоящата ситуация твърдо се отказва от поста си. Негов заместник ще бъде намерен много трудно предвид факта, че постът не е платен, но пък изисква значителни усилия и отделено време.


Иначе Средногорието все пак ще има свой представител в лицето на „Мирково”. Там през новия сезон ще се състезават голяма част от футболистите на вече бившия пирдопски отбор „Спартак 2001”. През миналата седмица мирковчани записаха загуба и във втората си контрола – този път срещу тима на Правец. Въпреки всичко в отбора са оптимисти предвид идването на редица основни футболисти от Пирдоп.

Златишките баскетболистки на турнир в Приморско

В началото на месец август златишките баскетболистки от спортен клуб „Стоян Николов” участваха във втория международен турнир „Посейдон”, на който и този път домакин бе Община Приморско. Популярният черноморски курорт посрещна над 20 отбора от Източна Европа, а самите срещи се провеждаха както в спортната зала на града, така и на открити спортни площадки с изкуствено покритие.

Надпреварата бе в три категории, като средногорските състезателки бяха включени в схемата на родените 1994-1995 година. Съвсем очаквано, предвид класата на съперничките, нашите момичета не успяха да запишат победа и отпаднаха от турнира преди финалните сблъсъци. В първия си мач те бяха категорично надиграни от далеч по-опитния състав на Севлиево, след което допуснаха нова загуба – този път от представителките на Словакия.


В третата и последна среща златишките баскетболистки играха най-добре, но отстъпиха на отбора от Румъния. Въпреки загубите, наставничката на местните момичета Мария Кърджилова бе доволна от представянето – „Играхме добре срещу противници, които не само бяха по-обиграни и опитни от нас, но ни превъзхождаха и ръстово”.


В крайното класиране като шампион триумфира тим от Русия, а за всеки отбор имаше и купа за участие. Участието на СК „Стоян Николов” бе обезпечено чрез предоставени средства от редица местни фирми – ЕТ „Водолей”, ЕТ „Изгрев”, „Девон стил” ООД, „Транс Билд” ЕООД, „Лия Флор Мари” ЕООД и Илия Медаров; транспортът пък бе осигурен от „Златанови” – гр. Златица.

понеделник, 18 август 2008 г.

"Орлин" най-накрая се възражда !!!

С класически хепиенд завърши възникналата в последно време дискусия относно вероятността Пирдоп да остане без футболен отбор за идния сезон. През отминалата седмица общинското ръководство и футболните деятели в града си стиснаха ръцете в името на общата цел и така в Средногорието бе възроден познатият на поколения местни фенове футболен клуб „Орлин”.


Случайно или не, развръзката дойде малко след публикацията във в. „Регион” относно лошото състояние на Градския стадион. Почти веднага след това теренът на съоръжението бе окосен, а от Община Пирдоп увериха, че предвиждат и реконструкция на напоителната система, както и ремонт на спортната зала. През седмицата пък Маньо Чолаков – бивш президент на съществуващия до миналата година „Спартак 2001”, е провел среща със зам.-кметовете Симеон Симеонов и Мария Шентова. На нея е станало ясно, че общината поема ангажимента да издържа градски футболен отбор, който ще включва мъжки и детски състав. Отбор от юноши-младша възраст няма да има през идния сезон, но там причината е чисто спортна – няма достатъчно пирдопски момчета в тази възрастова група. Голяма част от миналогодишните юноши на клуба обаче преминават в мъжкия състав и ще продължат да се състезават за града.


„Орлин” е познато име на почти всеки футболен запалянко в Софийска област, а възраждането му идва след пет години, през които тимът не съществуваше. Старши треньор през новият сезон ще бъде младият Венцислав Петров, който ще води както мъжкия, така и детския отбор. При „орлите” ще играят почти всички основни състезатели на предшественика „Спартак 2001”. Освен тях в състава се връщат и някои бивши възпитаници на пирдопската школа, които дълго време чакаха повторната поява на символичния за града футболен клуб. Сред тях личат имената на Иван Спасов от „Мирково”, както и състезателите, напуснали „Орлин” след неговото разпадане и играещи оттогава в „Звездец” (Горна Малина). Говори се дори за завръщане на легендарния нападател Тодор Дангов, който въпреки броят на годините си определено има още какво да даде на средногорския футбол.


Така от тази седмица новият-стар пирдопски състав започва тренировки. В сряда, 20 август, пък е голямото футболно събрание на окръга. То се провежда традиционно всяка година няколко седмици преди началото на първенството и на него стават ясни всички детайли около предстоящата надпревара. Тогава ще стане ясен и точният брой на записаните за сезон 2008/2009 отбори. Иначе пирдопчани засега не си поставят нереални цели като бързо влизане във „В” група и се надяват по-скоро да оправдаят високите очаквания, които носи със себе си името „Орлин”.


В същото време другият средногорски отбор – „Мирково”, продължава подготовката си за сезона. В събота мирковчани изиграха контрола срещу „Бенковски” (Костенец) и записаха загуба с 0:2. Срещата бе равностойна и местния състав стоеше много добре на терена, но допусна две попадения в последните минути. В неговия състав засега всичко е наред и те също чакат с нетърпение началото на септември, когато са и първите срещи в окръжната група.

Спас Спасов заминава за Пекин след седмица

На 6 септември, почти веднага след закриването на Олимпийските игри в Пекин, в китайската столица ще бъде даден официален старт и на надпреварите при параолимпийците. Те традиционно преминават при далеч по-малък медиен и зрителски интерес, но всъщност по нищо не отстъпват на същинската част от световния спортен празник. Още една причина да ги следим е и българската група от осем състезателя, която в четвъртък, 29 август, заминава за Китай. С квоти за параолимпийските игри са шест лекоатлети, един плувец, както и представителят на Средногорието – тежкоатлетът Спас Спасов, който и тук ще се бори за призови места в надпреварата по вдигане от лег.


За Спас това ще е втора олимпиада – преди четири години той стана част от състезанията в Атина и тогава се нареди 14-и в своята дисциплина. Сега по думите му почти сигурно ще подобри това свое класиране. Към момента пирдопчанинът е осми в световната ранглиста и като минимална цел си е поставил поне влизане в десетката. „Ще съм най-щастлив ако успея да вдигна 190 или даже192.5 кг. Това ще е мой личен рекорд - досега на официално състезание съм вдигал най-много 182 кг. Смятам, че мога да го постигна – неведнъж съм преодолявал тези тежести по време на тренировка”.


Това, което притеснява Спас, е неприятната контузия в гърдата, която той получи преди около 2 месеца. Частичното разкъсване на мускулни влакна дойде по време на подготовката му за международния турнир в Солун, където средногорецът трябваше да участва за да поддържа мястото си сред десетте най-добри в света и да запази квотата си за Пекин. В крайна сметка Спас пътува към Гърция само за да помага на останалите състезатели в тима, но за негов късмет никой не успя да го измести от осмото място. Контузията обаче още не е отшумяла и до момента параолимпиецът тренира с болки в гърдата, но е твърдо решен това да не го спре от участие на игрите в Китай.


Според Спас Спасов по-тревожна е тоталната неангажираност към неговото участие на олимпиадата, демонстрирана от Държавната агенция за младежта и спорта. Средногорецът от дълго време чака да му бъде закупено специално динамично коляно за протезата на крака, с помощта на което се улеснява движението. Подобно коляно вече е било закупено за лекоатлетите ни, като местният състезател също бе уверяван, че е включен в тазгодишния бюджет на федерацията. Наскоро обаче му съобщили, че и този път няма да бъде оборудван. Нещо повече, за Пекин Спас отново ще пътува без треньор. Според него мястото най-вероятно е било „заето” от някой, за който се е открила възможност чрез познати да си уреди безплатна екскурзия до Китай.


Всичко това демотивирало тежкоатлета, но тъкмо навреме дошла помощта на Община Пирдоп и местният „Ротари Клуб”. С осигурени от тях финанси Спас ще участва в състезанията и дори вече е поръчал така нужното динамично коляно. То обаче ще бъде готово през есента и няма да пристигне за параолимпийската надпревара. „Искрено се радвам, че новото общинско ръководство продължи започнатата от предишния кмет традиция да бъда подпомаган при участията ми. Същото важи и за ротарианците – и те винаги са вярвали в мен и са ме подкрепяли” – споделя пирдопчанинът.


Спас Спасов и останалите параолимпийци заминават за Пекин на 29 август, а връщането е чак в края на септември. Междувременно обаче в. „Регион” своевременно ще отразява представянето на единствения средногорски олимпиец.

Добри резултати за пирдопските гребци

Повече от добро представяне записа клубът по кану-каяк „Пирдоп” на провелото се преди седмици републиканско първенство за мъже и юноши. Към гребния канал в Пловдив пътуваха общо девет от средногорските гребци, които премериха сили с над 300 представителя на общо 14 клуба от страната.


Големият отсъстващ от тима бе Васил Василев, най-опитният състезател в Средногорието, който поради личен ангажимент не успя да вземе участие в държавното първенство. В негово отсъствие най-добро представяне за местния тим записа другият основен местен гребец – трениращият от осем години Владимир Рашев. Той влезе в призовата тройка на кану и при двете дисциплини, в които взе участие – завоювано сребро на 1000 м. и бронз на 500 м.


Останалите от пирдопския клуб не успяха да се наредят на почетната стълбичка, но също записаха добри резултати в конкуренция с най-силните гребци в страната. В четворката на каяк например средногорци се наредиха шести на 1000 м. и седми на 500 м. На кану пък от клуба не успяха да формират четворка поради липсата на някои от основните състезатели. Това на практика бе пропуснат медал, защото във всички предишни свои участие местната четворка на кану се връщаше с класиране в тройката.


През септември за клуба по кану-каяк „Пирдоп” предстои участие на силния турнир „Никола Велев”, който отново ще се проведе на гребния канал в Пловдив. Също така, в началото на есента ще се състои и общо събрание, на което ще бъде избран нов треньор. Той ще трябва да замести тежко болния дългогодишен наставник Делчо Пенев.


Ще се търси решение и на друг основен проблем за средногорските гребци – остарялата материална база. „Използваме гребла и лодки от 70-те години на миналия век, които са крайно амортизирани и с които трудно можем да постигнем големи успехи на състезанията” – споделя Владимир Рашев, един от най-опитните ни гребци. Средногорци са получили обещание от родната федерация, че в най-скоро време ще получат нови лодки, но за момента ще са доволни дори и на по-добри гребла и помощно оборудване. За целта от клуба се надяват на съдействие от страна на Община Пирдоп или някое от големите местни предприятия.

неделя, 10 август 2008 г.

Светът е олимпиада!

Веднъж на четири години светът забравя за проблемите си и насочва всички свои мисли и усилия към спорта. Макар и за малко, ежедневните политически и икономически новини остават на заден план, за да дадат път на Олимпийските игри – най-мащабната надпревара в историята на човечеството. Само по себе си, това е уникално постижение, заради което в древността са били прекратявани войни, а и до днес продължава да бъде най-яркият символ на световния мир.

И ето, че от около седмица светът за пореден път живее и диша с Олимпиадата. Може би най-мащабната и запомняща се изобщо в историята на спортното движение. Страната-домакин Китай не пожали средства и похарчи космическите 42 млрд. долара за да превърне своята столица Пекин в най-добрата арена, създавана някога за световни битки. За сравнение, четири години по-рано Гърция инвестира „едва” 16 млрд. долара, а по официални данни още не е изплатила напълно тази сума. Истината е, че голяма част от съоръженията са практически неизползваеми след края на игрите и продължават да функционират на загуба. Но, за добро или лошо, Китай не е страна, в която въпросите се задават гласно.
Всъщност в днешно време игрите са повече показност и по-малко практичност. Китай инвестира тази огромна сума за да демонстрира сила, да се „открие” пред света и да сложи подобаващо начало на очакваната доминация над него. Това обаче е едната страна на медала.
Другата, далеч по-романтичната, е свързана с игрите като игри. С девизът „Важна е не победата, а участието”. С множеството радостни мигове по стадионите, в залите и пред телевизионните екрани, които обединяват всички хора по света. С дългите години на подготовка и стотните от секундата, които на финала често решават съдбата на медалите. Дори и с това, че малка държава като България (с БВП почти колкото бюджета на Олимпиадата) може да постигне успех над истинска империя като Китай, пък дори и да е във волейболен мач. Това е нещо, което винаги ще бъде част от игрите и ще поддържа жив олимпийския дух.
На нас ни остава само да стискаме палци на нашите спортисти, които и този път ще се постараят да защитят достойно името на България и да се върнат с куп медали.

"Мирково" вече тренира, в Пирдоп още без яснота

Докато в Пирдоп все още няма яснота относно това дали градът все пак ще регистрира отбор през идния сезон, играчите на „Мирково” подновиха тренировки и вече от няколко седмици се подготвят за есенните мачове. И тази година съставът ще започне надпреварата с нови попълнения и ремонт на съблекалните. Най-интересната новост обаче е формирането на детска школа, в която вече се подготвят над 20 местни таланта.

Всъщност новите лица в състава са някои от основните футболисти в съществуващия до края на миналия сезон пирдопски тим „Спартак”. Треньорът на мирковчани Николай Николов обаче сподели, че при евентуално формиране на нов отбор в Пирдоп той няма да спира новодошлите играчи и те ще могат отново да се върнат в него. Що се отнася до ремонта, той бе планиран от дълго време и тази година се очаква да бъде по-мащабен, като средствата за него са осигурени както от „Елаците Мед” АД, така и от Община Мирково.

Стадионът пък също е готов за новия сезон, след като наскоро бе извършено крайно нужното валиране на терена. На него освен мъжкия състав вече тренира и детски такъв. Негов наставник е състезаващият се доскоро в представителния тим Любчо Захариев, а към момента над 20 деца от Мирково изучават тънкостите на популярната игра. Формирането на детска школа е обусловено както от интереса към спорта в селото, така и от амбициите на мъжкия състав за предстоящата надпревара. Според Николай Николов тази година мирковчани ще се борят за място в челото и дори за влизане във „В” група, а за да се състезава даден отбор там, то той задължително трябва да поддържа и детски тим.

Преди старта на официалните срещи през септември средногорските футболисти ще изиграят и две контроли. В първата от тях футболистите на Мирково ще пътуват тази седмица към Костенец за мач с местния „Бенковски”, а идната събота ще гостуват още веднъж, този път на „Правец”.

В същото време ситуацията около футбола в Пирдоп вече показва явни признаци на подобрение. Градският стадион вече е окосен, а от общинското ръководство официално заявиха, че в момента се търси възможност и за възстановяване на напоителната система на терена. През миналата седмица е извършен оглед на спортната зала от страна на зам. кметовете г-жа Мария Шентова и г-н Симеон Симеонов, заедно с г-жа Цонка Панкова – ст. специалист „Строителство и инвестиционна дейност”. Вследствие на него се планира мащабен ремонт, който ще започне с подмяна на счупените прозорци и повреденото дюшеме в залата.

„Общината има явно намерение да подкрепя футболния клуб, но за целта той трябва да излезе с ясна програма” – това сподели пред в. „Регион” г-жа Катерина Илиева, специалист „Връзки с обществеността”. „Спортистите знаят какво означава работа в екип. Убедена съм, че ако работим заедно няма да се стигне до ситуация, в която града да остане без футболен отбор.” В същото време Маньо Чолаков, който е основният инициатор за възраждането на футболен клуб „Орлин” заяви, че при настоящата ситуация в най-скоро време нещата най-вероятно ще си дойдат на мястото и до началото на сезона отбор ще бъде регистриран.