понеделник, 26 януари 2009 г.

Александър Вътев - най-добрият волейболист в Пирдоп за 2008 г.


За втора поредна година в Пирдоп не бяха официално отличени най-добрите спортисти на града. Затова пък местният волейболен клуб отново номинира символично своя най-добър състезател. Съвсем заслужено, този път призът бе за 25-годишния Александър Вътев от с. Челопеч. Младежът е твърд титуляр на поста диагонал на разпределителя, доказа се като един от най-постоянните в изявите си играчи и вече повече от десетилетие е част от волейболния спорт в Пирдоп. Затова решихме да го представим на читателите на в. Регион (а и на този блог =).


Александър започва тренировки в пирдопския тим едва на 13 г. Открит е от тогавашния треньор Луко Патев, който лично отива до училището в с. Челопеч на „лов” за таланти. Сашо се записва с още двама приятели, но те така и не са одобрени за волейбол. За сметка на това пък той е засипан с похвали и става част от един наистина впечатляващ състав от юноши-младша възраст, който и до днес изгражда основното ядро на мъжкия волейболен тим.


Началото обаче не е толкова розово. „Първите няколко месеца повече гонех топките и гледах мачовете от пейката” – спомня си сега Сашо. Основен съперник на пирдопчани тогава е отборът на Перник и в една от срещите между двата състава е и дебютът за младия талант. Наставник на средногорци вече е Златан Ботев, а в разгара на срещата един от местните волейболисти получава контузия и по този начин дава шанс на Александър да се появи в игра като втори нападател. Пирдопските момчета печелят убедително срещата, а оттогава насам Сашо е неизменен титуляр за състава.


Първият по-голям успех идва с поемането на тима от настоящия треньор Павел Лалов. Средногорските юноши-младша възраст стигат до междуобластното първенство, където за по-малко от час разгромяват с 3:0 гейма тогавашния шампион на България – отборът на Разлог. След срещата обаче местният тим е дисквалифициран поради пробеми с личните документи на състезателите.


Впоследствие Сашо се утвърждава и в състава на пирдопските юноши-старша възраст. Най-яркият спомен от този период е пропуснатият шанс за пробив в първенството на страната – след като пирдопчани се класират за зоналната надпревара. Там побеждават „Добруджа” и „Родопа” (Смолян), след което се нуждаят само от гейм срещу „Левски” (София) за да продължат напред. Загуба с 0:3 гейма спира мечтите им. Малко след това волейболният състав на Пирдоп се разпада и престава да съществува за 2-3 години, а Сашо влиза в казармата и също забравя за спорта – поне за известно време.


След отбиването на редовната си военна служба средногорският състезател играе два сезона за тима на Етрополе. Там той дори получава и заплащане за всяка среща – рядкост по тези нива на волейбола в България. Отборът обаче е твърде слаб и регистрира загуба след загуба. Това не понася на Сашо, който все повече се доказва като емоционален играч. В един от двубойте той дори напада и съдията, след като при равенство 14:14 в петия гейм реферът подарява победата на противниковия състав. „Играехме с Монтана и това ни беше един от малкото шансове за успех” – разказва с усмивка Сашо.


В същото време другите възпитаници на пирдопската волейболна школа също са пръснати в региона и играят за различни клубове. Съвсем естествено, постепенно се ражда идеята за възраждане на местния тим, а реализацията й не отнема много време на младежите. Така в края на 2007 г. Пирдоп отново започва сезона в „А” национална група със свой мъжки волейболен отбор, в който Сашо се завръща като твърд титуляр. Натрупаният заряд в годините, през които младите състезатели са играли разделени един от друг, си казва думата. Може би си спомняте фурора, който предизвикаха средногорци - след изиграването на срещите от груповата фаза те бяха втори в подреждането, а на последвалите финали буквално един гейм не им достигна за класиране в горния ешелон.


Така това се превърна в основната цел пред пирдопските волейболисти за този сезон. След есенните мачове отборът е в добра позиция за повторна „атака” на финалите, но за да стане това според Сашо „не трябва да допускаме повече от една загуба в пролетните кръгове”. Задължителни, макар и трудни за постигане ще са победите във Велико Търново и у дома срещу Тетевен. За втория мач, както и за всички останали домакинства, Сашо се надява на подкрепата на пирдопската публика. По думите му досега местните фенове наистина са се доказали като много важен „играч” за тима.


Що се отнася до номинацията му за волейболист на 2008 г., съвсем искрено той споделя, че за него това е заслужен приз. „Пропуснал съм само 1-2 тренировки през годината и съм един от най-сериозните в това отношение” – споделя той и добавя – „ Разбира се, искрено благодаря на треньора Павел Лалов и останалите момчета от състава – в отборните спортове си „загубен” без добри съотборници”. Както и без подкрепата на публиката.


Иначе извън волейбола Сашо има още една голяма страст – автомобилите и скоростните състезания с тях. Споделя, че често организира надбягвания със свои приятели за да премерят чия кола е по-бърза. Всъщност и там, както и във волейбола, го води едно и също нещо – тръпката от победата.

вторник, 20 януари 2009 г.

Наближава началото на волейболния шампионат

Вече от няколко седмици подготовка за пролетния полусезон води и мъжкият волейболен клуб на Пирдоп. Според наставника на местните състезатели Павел Лалов до момента всичко е нормално и средногорци са готови за втора поредна година да „атакуват” плейофите за влизане в горната група.

През есента пирдопските волейболисти записаха три победи и две загуби, с което съхраниха шансовете си за продължаване напред. Шампионатът се подновява на 28 февруари, когато на нашите момчета предстои гостуване във Велико Търново на „Царевец”. Във втория кръг пък е и най-ключовият мач за сезона – домакинство на волейболистите от Тетевен. През есента средногорци загубиха като гости с 1:3 гейма и сега ще се опитат да си „върнат” победата, с което почти сигурно ще спечелят борбата за второто място в групата. Призовото място пък най-вероятно ще е за столичния „Септември”, който отсега е с комфортна преднина пред останалите.

Детските състави пък също се готвят за своите състезания. В края на февруари или началото на март ще се проведат междуобластните надпревари, където пирдопският волейбол ще бъде представен от момичета до 13 г. и до 15 г. По същото време ще се изиграе и областното училищно първенство, където СОУ „Саво Савов” ще участва с три отбора, водени от треньора Теодор Колев – момчета до 14 г. и до 17 г., както и момичета до 14 г.

Междувременно, в последните дни на 2008 г. от мъжкия волейболен клуб определиха и най-добрия състезател за годината. След поредицата от добри игри призът заслужи Александър Вътев, играещ на поста диагонал на разпределителя.

неделя, 11 януари 2009 г.

Турнир по случай 15 години тенис на маса в Панагюрище

През уикенда в гр. Панагюрище отбелязаха с голям турнир 15-годишнината от учредяването на местния клуб по тенис на маса. Надпреварата бе в зала „Орчо войвода” и в нея се включиха деца, любители, професионалисти и ветерани в популярния спорт от цялата страна. Разбира се, и този път Средногорието бе представено от състезателите на пирдопския клуб. Участие бяха заявили и тенисистите от Златица, но по една или друга причина те не пътуваха към Панагюрище за състезанието.


Срещите започнаха в ранната съботна утрин, като първи на масите бяха децата. Общо шест млади таланта от Пирдоп се включиха в основната схема и показаха, че прогресират с всяка изминала надпревара. Малките тенисисти бяха раделени в осем групи от по пет човека, а напред в директните елиминации продължиха Борислава Лазарова (13 год.) и Ваня Брайнова (10 г.). И двете финишираха на второ място в своите групи, а впоследствие записаха и по още две победи преди да бъдат отстранени – буквално на крачка от финалите.


Повече от добро представяне записаха и останалите местни представители: 13-годишните Павлин Михов и Николай Колчев, както и двата абсолютни дебютанта – Велислав и Лъчезара (на по 10 год.). Всички те играха на ниво и загатнаха за потенциала, който могат да разкрият напълно в близките години.


В последвалия открит турнир участие взеха всички желаещи – както професионалисти, така и любители и ветерани; а дори и някои от най-добрите деца. Тук групите отново бяха осем, с по шест състезателя във всяка от тях. Въпреки силната конкуренция, пирдопчани сякаш надминаха себе си и изиграха един от най-силните си турнири. Само с по една загуба на второ място в своите групи финишираха Лукан Брайнов и Йордан Лазаров; освен тях напред към елиминациите продължиха и д-р Тодор Велчев и Богдан Иванов. Доайенът на пирдопският клуб по тенис на маса – Никола Панов (на снимката вдясно), не успя да преодолее своите съперници след като се падна в група с по-млади състезатели. Въпреки добрата игра от състезанието отпадна и председателя на местния клуб – д-р Георги Георгиев.


В съботната вечер бе организирана и безплатна тържествена вечеря за всички гости на панагюрския клуб. Веднага след нея пирдопчани отпътуваха към родния край и доброволно се отказаха от участието си във финални срещи на следващия ден. Единствено Богдан Иванов остана за втората част на надпреварата. В неделя обаче се оказа, че голяма част от другите финалисти също не са намерили време за втори пореден ден игра на тенис на маса. Поради тази причина схемата бе изцяло преправена и наличните състезатели бяха разделени в две групи от по 9 тенисиста. Богдан Иванов финишира трети във своята и не успя да се намеси в борбата за медалите.

сряда, 7 януари 2009 г.

Спортът в Средногорието през 2009 г.

Въпреки традиционните трудности, и тази година спортните клубове в Средногорието ще се опитат да дадат всичко от себе си в надпреварите. А тяхното подновяване съвсем не е далеч – с отминаването на коледните и новогодишни празници повечето състезатели се връщат към нормалния тренировъчен ритъм и започват да мислят за предстоящите изпитания.

Едни от първите, които ще стартират през 2009, са представителите на пирдопския клуб „Средногорски атлет”, за които в края на януари започва републиканското първенство в зала. Надпреварата традиционно се провежда в столичната „Фестивална”. Иначе през идната година възпитаниците на треньорите Николай и Ваньо Масларски ще участват в още редица стартове, но най-мащабни и важни в календара им са именно двете републикански първенства – в зала и на стадион. Второто от тях ще се проведе в началото на лятото на „Васил Левски”.

През януари ще бъде първата изява и за пирдопския клуб по тенис на маса. И отборът на децата, и този на ветераните, ще пътуват към Панагюрище за юбилейния турнир по случай 15 годишнината от началото на тенис-движението в града. През 2009 местният отбор ще наблегне повече на развитието на детския състав, който ще вземе участие в почти всички надпревари от календара на федерацията. Също така има известна вероятност пирдопската зала да бъде домакин на някой от турнирите – след успешното провеждане на кръг от „Б” група миналата есен.

В Панагюрище ще бъдат и представителите на златишкия отбор по тенис на маса към СК „Стоян Николов”. Баскетболните състави на същия клуб пък ще изиграят последните два кръга от първенствата си в Зона „Рила” през февруари и март. Що се отнася до борците, те ще започнат годината с контрола срещу столичния „ЦСКА”, след което следват два държавни лични шампионата – за момчета до 15 г. в Горна Оряховица и за деца до 12 г. в Стара Загора. От СК „Стоян Николов” планират и тази година да организират в средата на лятото традиционните си турнири и в трите спорта.

Пирдопските каратеки от клуб „Френдшип” ще се концентрират върху няколко основни състезания през годината. През април в София отново ще се проведе международният турнир „Шисейкан”, след него е надпреварата в румънския град Кампина. В края на юли е европейското първенство, а през есента е световното в Унгария. През ноеври пък ще се проведе и родното републиканско състезание.

Предстои и подновяването на волейболния шампионат в „А” национална група, където мъжкият състав на Пирдоп е в добра позиция за атакуването на двете призови места, даващи право на участие в плейофите за влизане в горния ешелон. И, разбира се, отново ще има футболни емоции – с пролетния полусезон от „А” окръжна група. Отборът на „Мирково” ще се опита да подобри впечатлението от есента, когато допусна поредица от загуби и финишира в дъното.