неделя, 29 март 2009 г.

Златишките борци премериха сили с "Левски" в контрола

Контролна среща с елитния столичен тим „Левски” проведоха възпитаниците на златишкия клуб по борба към СК „Стоян Николов” през отминалата седмица. Проверката бе договорена от наставника на средногорските таланти Иван Нешков с цел да се запълни дупката откъм официални надпревари в спортния календар за месец март. Първоначално контролата трябваше да бъде с другия голям софийски състав – „ЦСКА”, но поради вътрешни проблеми в тима на „армейците” златичани премериха сили с техния „син” съперник.

Почти всички местни борци пътуваха към София – така общо 22 деца от региона стъпиха на тепиха в столичната зала. Всяко от тях заформи поне по две схватки с възпитаници на отбора-домакин, а отзивите след края на проверката бяха повече от положителни. Най-голяма изненада предизвика представянето на 10-годишния дебютант Захари Зашев, който в първото си по-сериозно състезание показа изключителни заложби и записа две красиви победи в кат. до 35 кг. Особено впечатляващ бе вторият успех, дошъл в схватка с 14-годишен възпитаник на „Левски”, медалист от републиканско първенство. Друг дебютант – трениращият едва от три седмици Мартин Калинов, тушира далеч по-опитния си съперник само за 13 секунди и също предизвика искрените адмирации на всички присъстващи.

Останалите средногорски таланти също се бориха добре. Иван Ушанов спечели и двете си срещи в категория до 85 кг., с по един успех се поздравиха Ростислав Савов, Иван Стоилов Станимир Чернев и Спас Серафимов. След края на контролата пък наставникът на левскарите е направил запитване към своя средногорски колега за Николай Иванов, Ростислав Савов и Иван Стоилов. Засега обаче още е рано да се каже кои от златишките състезатели ще продължат кариерата си в елитни тимове след края на сезона.

Доволен от представянето на своите възпитаници, треньорът Иван Нешков организира вечеря в ресторант „Музея” след прибирането на тима от столицата. От клуба изказват искрени благодарности на собственика на заведението – Стоян Милев, който направил отстъпка за своите млади съграждани.

Оттук нататък голямата цел за златишките борци от СК „Стоян Николов” ще бъде републиканското първенство за деца, което ще се проведе на 14 и 15 май в Горна Оряховица.

"Мирково" с нулев хикс

Седмица след като откриха по възможно най-добрия начин пролетния полусезон, футболистите на „Мирково” допуснаха грешна стъпка у дома. В мач от 12-ия кръг на окръжната футболна група средногорци пропуснаха да запишат лесен успех срещу един от най-преодолимите съперници в групата – „Гранит”(с. Широки дол). Своеобразното „дерби” в дъното на класирането завърши така, както започна – без голове.


В състава на мирковчани отсъстваха четирима основни състезатели, но и без тях домакините създадоха поне дузина чисти голови положения. В главен „виновник” за нулевия им успех се превърна вратарят на „Гранит”, който сякаш оправда името на своя състав и бе непробиваем. Според наставника на средногорския състав Николай Николов, вина може да се търси и в странните на моменти отсъждания на съдийската тройка от Самоков. „Самото им назначаване бе повече от странно, като се има предвид че село Широки дол е на броени километри от Самоков” – сподели след срещата бившият вратар и настоящ треньор на мирковския състав.


Така или иначе, местните футболисти пропуснаха не само двете точки в срещата, но и чисто психологическия ефект от две поредни победи на старта на пролетния дял от първенството. В тима вече чакат с нетърпение предстоящото идната събота регионално дерби срещу „Звездец” (Горна Малина). Двата тима изиграха контрола броени седмици преди подновяването на шампионата и тогава не успяха да се победят. Сега обаче всичко различно от успех за домакините от „Мирково” би се приело като разочароващо представяне.

Успешен старт на 2009 г. за пирдопските каратеки

Състезателите от пирдопския клуб по източни бойни изкуства „Френдшип” откриха спортната година с участие в националния шотокан турнир „Ронин”, организиран от Община Бургас и едноименния местен клуб. Турнирът се проведе на 21 март в спортната зала „Бойчо Брънзов”, а общо 160 каратеки от страната пътуваха към черноморския град за да премерят сили в надпреварата.

Средногорският сенсей Ресми Бобев взе със себе си 15 от своите възпитаници. Местните таланти пък за пореден път не изневериха на доброто си представяне и се завърнаха в родния край с 18 спечелени медала- практически всеки от тях се завърна с отличие. От момичетата абсолютен шампион стана 10-годишната Айлин Бобева - спечелила злато и на Ката, и на Кумите; освен нея на най-високото стъпало на почетната стълбичка в своята категория се качи и Павлина Николова – първа на Кумите.

От останалите девойки Ивалина Червенкова и Станислава Иванова завоюваха съответно бронз и сребро на Ката, а Генка Стефанова и Гергана Георгиева си тръгнаха със сребро на Кумите. Десислава Иванова пък спечели бронзов медал и в двете дисциплини, а Славянка Червенкова бе наградена със специална грамота за поредното си участие на голямо официално състезание.

При момчетата отново най-добър бе Реми Бобев, които стана първи на Ката и втори на Кумите. Всъщност единственият, който успя да го победи, бе Петър Петров – двамата възпитаници на КИБИ „Френдшип” заформиха оспорван финал на Кумите в своята категория и в крайна сметка Петър заслужи златото. С по два бронза и в двете дисциплини се завърнаха Неделко Калоянов и Георги Бораджиев, а от останалите средногорци Християн Вътев се нареди втори на Ката, а Денис Балабанов и Иван Червенков – съответно втори и трети на Кумите.
Пътуването на пирдопския тим до Бургас бе осъществено със съдействието на родителите на част от участвалите деца. Освен състезателите, за пореден път на татамитата се изявява и техния сенсей Ресми Бобев, който беше един от двамата главни съдии на надпреварата.

Състезанието в крайморския град бе първа проверка за местните млади каратеки и основна част от подготовката им за предстоящата Международна Шотокан купа „Шисейкан”. Престижният турнир е ежегоден и традиционно се провежда в столичната зала „Сиконко”, като на 26 април освен българи в нея се очакват и състезатели от Румъния, Македония и Сърбия. Според сенсей Бобев очакванията са за пореден успех – особено предвид силния старт, който направиха възпитаниците му.

неделя, 22 март 2009 г.

Домакински успех на "Мирково" в първия мач за пролетта


Футболистите на „Мирково” подновиха първенството в окръжната футболна група с важна домакинска победа – 2:1 срещу едноименния тим от Драгоман. Срещата бе от отложения за пролетта последен есенен кръг, и въпреки мартенския студ двата тима завързаха интересен и оспорван двубой.


Гостите от Драгоман бяха фаворит преди срещата – намиращи се на трето място във временно класиране и водени от бившия национален състезател Мартин Зафиров. Мирковчани обаче още от началото показаха, че ще направят всичко възможно за да тръгнат с летящ старт през пролетта. На два пъти след центрирания и удари на средногорски футболисти топката бе изчиствана от самата голлиния. Още по-фрапиращ бе пропуска на Пламен Миланов, който остана очи в очи с противниковия вратар, но не успя да го преодолее. Все пак няколко атаки по-късно от същата позиция младият Юсмен Махмудов действа по-хладнокръвно и откри резултата в полза на „оранжевите” – 1:0.


Голът стресна футболистите на Драгоман, които сякаш не очакваха подобно развитие на срещата. Натискът им даде резултат – до края на полувремето на два пъти техни състезатели бяха извеждане сами срещу вратаря на домакините Боян Иванов. Младият страж обаче показа завиден рефлекс и успя да опази вратата си „суха”.


Гостите все пак стигнаха до изравнителен гол, и то веднага след почивката. Попадението дойде след изпълнение на пряк свободен удар, отсъден точно на границата на наказателното поле на мирковчани, фронтално срещу вратата. Оттук нататък срещата стана доста по-напрегната – с всички плюсове и минуси от това. Имаше и чисти положения, и много нервни моменти. За домакините в офанзивен план действаха Ненко Георгиев и Добрин Михайлов – Добата, които заедно с голмайстора Махмудов добре разиграваха топката и все по уверено поглеждаха към противниковата врата. Така се стигна до средата на полувремето, когато именно Добата направи победния изстрел – красиво воле от около 20-ина метра, матирало стража на Драгоман за 2:1.


Съвсем очаквано, оттук до края мирковчани бранеха крехката си преднина, а техните опоненти все повече свиваха обръча около вратата им. Въпреки всичко по-близо до гола бяха пак средногорци – след страхотен пробив Добата успя да се измъкне от противниковата защита, но ударът му прехвърли и вратарят, и вратата на гостите.


Победата за „Мирково” е едва третата от началото на шампионата и тимът продължава да бъде по-близо до дъното, отколкото до челото на класирането. Все пак добрата игра срещу един от лидерите дава надежди за по-добро представяне през пролетта. Оттук нататък за местния тим следват още две домакинства, в които отново ще бъде търсен успехът на всяка цена.

Две поредни загуби за пирдопските волейболисти

Седмица след драматичната домакинска победа с 3:2 гейма срещу отбора на Тетевен, пирдопските волейболисти окончателно загубиха шансовете си за второто място в класирането. Местният състав допусна поражение в ключовото си гостуване на „Изгрев” (Ябланица) и въпреки добрата си игра през сезона, и през следващата година ше трябва да се състезава в същия ешелон.

Момчетата на Павел Лалов взеха първия гейм, но впоследствие допуснаха пълен обрат от своите домакини. По същия начин се разви и срещата от следващия кръг, изигран през отминалата събота – 21 март. Без един от ключовите играчи в състава – Николай Райков, пирдопчани гостуваха на столичния „Септември”, който е и безспорният лидер в таблицата. Пирдопчани отново спечелиха първата част, но във втората бяха надиграни. Ключов се оказа третия гейм, загубен от местните волейболисти с 25:27.

В крайна сметка столичани заслужено победиха с 3:1 гейма, а за местния състав това бе трето поражение в изиграните през пролетта 4 срещи. Средногорските волейболисти ще закрият сезона с домакинство на Козлодуй – мачът е в събота, 28 март.

Междувременно треньорът на пирдопчани Павел Лалов ще заведе тима на момичетата до 13 г. на междуобластното първенство, което ще се проведе в сряда, 25 март, в Кюстендил. В събота пък е и надпреварата при девойките младша възраст, която ще бъде домакинствана от Перник.

Първи медал от републиканско първенство по тенис на маса за Пирдоп

В исторически за пирдопския клуб се превърнаха провелите се в Горна Оряховица финали на републиканското първенство по тенис на маса за момчета и момичета до 12 години. Една от най-талантливите и обещаващи състезателки в средногорския спорт като цяло – Ваня Брайнова, завоюва бронза в надпреварата по двойки и по този начин стана първия медалист в историята на набиращата скорост пирдопска школа.


Ваня бе и единствена от местните състезатели, която си бе гарантирала участие във финалната схема на турнира след зоналната квалификация, провела се в края на февруари в Панагюрище. Общо 52 момчета и 40 момичета от страната пътуваха към Горна Оряховица и взеха участие в надпреварата, а големият успех за местната тенисистка дойде в състезанието по двойки. Пирдопчанката заформи успешен дует с Йоана Ботева от Панагюрище и двете момичета спечелиха четири поредни срещи, изненадвайки немалко от наблюдаващите срещите специалисти с играта си. Сред преодоляните съпернички бе и една от считаните за фаворите двойки – включваща най-добрите състезателки на Момчилград и Генерал Тошево, които трябваше да си тръгнат от турнира след загуба с 0:3 гейма.


Категоричната победа на Ваня и Йоана в този мач, определена и като една от големите изненади в надпреварата, даде шанс на младите тенисистки да се намесят и в борбата за медалите. На полуфинала обаче те допуснаха загуба с 1:3 гейма срещу представителки на Пловдив и по този начин заеха едно от двете трети места в категорията.


Що се отнася до индивидуалната надпревара, там нашето момиче отпадна още в първия кръг, губейки от представителка на морската ни столица Варна. Тук Ваня не успя да разкрие потенциала си, най-вече поради натрупаната умора от изиграните преди това срещи в турнира по двойки.


Пирдопчани имаха представител и при момчетата – заедно с Ваня Брайнова към Горна Оряховица пътува и Павлин Михов, който също се включи в надпреварата. Той също сякаш надмина себе си и записа най-доброто си представяне на официално състезание – две поредни победи, последвани от загуба срещу представител на една от най-силните школи в страната – Момчилград. Все пак Павлин се нареди в топ 16 на България, което на този етап от подготовката му може да се определи като повече от добро постижение.


На двойки средногорският представител също игра отлично. В тандем с момче от Козлодуй той стартира уверено, печелейки първите си две срещи. След третия мач обаче, основно поради неопитността на партньора си, Павлин трябваше да напусне надпреварата.


Така броени месеци след като пиропския клуб по тенис на маса започна да развива своя собствена школа за деца, тя вече започна да дава резултати. Бронзовият медал на републиканското първенство за деца до 12 години е само началото на успешната серия, която в тима очакват през идните години. Тя може да бъде продължена още през идния уикенд, когато във Варна ще се проведат финалите за момчета и момичета до 15 години.


Школа по тенис на маса вече и в Златица

Вече от няколко седмици и клуба по тенис на маса в Златица може да се похвали с детска школа. Откриването й стана след като един от най-опитните тенисисти в Средногорието – пирдопчанинът Йордан Лазаров, се съгласи да се „прехвърли” в другия отбор от региона и да започне подоготовката на младите златишки таланти.

Предварителните очаквания за силен интерес от децата в града се оправдаха и още от самото начало над 40 момчета и момичета се записаха в школата и започнаха да посещават тренировки. Към момента около 25 от тях продължават подготовка, което според Йордан Лазаров е съвсем нормално – „Иска се голямо търпение и постоянство, за да преодолееш първите седмици и месеци – докато изградиш съответните спортни навици”. Според него поне една дузина от децата показват достатъчно хъс и заложби за да не се откажат и да продължат напред към успехите.

Клубът продължава набирането на желаещи, а тренировките са три пъти в седмицата – понеделник, сряда и петък. За участие в състезания все още е прекалено рано да се говори – все пак в момента бъдещите тенисисти правят едва първите си стъпки в този спорт. „През първата една година ще се набляга предимно на интензивен тренировъчен процес” – казва Йордан Лазаров и добавя: „Плюс евентуално посещение на някой от по-големите турнири – но само като зрители.”

вторник, 10 март 2009 г.

Драматична, но заслужена победа за пирдопските волейболисти

Изключително важна и драматична победа записаха пирдопските волейболисти в първия си домакински мач за пролетта. Седмица след като загубиха на старта с 0:3 гейма във Велико Търново, момчетата на Павел Лалов постигнаха обрат срещу тима на Тетевен и спечелиха с 3:2 гейма. По този начин пирдопчани поеха глътка въздух в борбата за второто място в своята група – след успех над прекия си конкурент.

Срещата започна повече от обнадеждаващо – 25:18 т. и убедителна игра на домакините в първата част. Тетевенци обаче бързо взеха нещата в свои ръце и след стабилна игра успяха да „затворят” втория гейм с 27:25. Още тук местните волейболисти можеха да направят решителна крачка към победата, но множеството грешки в изпълнението на начален удар обезсмислиха добрите отигравания и донесоха поражение. Същите проблеми продължиха и в следващата част, загубена от пирдопчани с убедителна разлика – 18:25 т.

До средата на четвъртия гейм срещата продължи със същия развой, а гостите от Тетевен убедително вървяха към победа. Оттук нататък домакините сякаш изригнаха. Подкрепяни мощно от пълната зала, те направиха уникална серия от поредни точки и спечелиха с 25:18 – третият гейм с такъв резултат в мача. Подемът тръгна от поредица добри изпълнения на начален удар от страна на Александър Вътев, които дадоха увереност на съотборниците му и те също подобриха този елемент от играта си.

Последната, решителна част, очаквано донесе и най-много емоции. Резултатът вървеше точка за точка, и двата състава ясно показаха че няма да дадат лесно победата. В крайна сметка триумфираха домакините – 20:18 т.

Бурната радост на играчи и публика след последната точка бе заслужена, но победата все още не решава проблемите на пирдопчани в класирането. След поражението във Велико Търново те изостават с една победа от Тетевен, които засега заемат второто място – даващо право за борба за влизане в горния ешелон. А и програмата на местния тим е по-трудна – следват гостувания в Ябланица на местния отбор и в София – на безспорния лидер „Септември”. Въпреки това настроението в отбора е повече от добро, а треньор и състезатели са повече от категорични – „Ще се борим докрай!”.

Въпреки дъжда - конни надбягвания и в Пирдоп

И тази година традицията бе спазена и първата събота след Сирни заговезни най-добрите жокеи в Пирдоп премериха сили навръх Тодоровден. Празникът отново събра голяма част от жителите на града, които в съботната утрин се изкачиха до върха на Боровата гора за да проследят стартовете и да се повеселят с познати под звуците на духова музика.

За съжаление, малцина бяха тези, които дочакаха самите надбягвания. Още по средата на програмата заваля ситна градушка, която бързо-бързо премина в дъжд и „опразни” местността за броени минути. Така времето изигра лоша шега на организаторите и успя да осуети празника.

Всъщност подобен развой се предвиждаше – от Община Пирдоп смятаха при влажна утрин да отложат надпреварата за следващата събота. Началото на деня обаче далеч не предвещаваше подобен развой. Слънчевото време и ясното небе над Средногорието сякаш подсказваха, че дъждът през отминалата нощ е бил последния за уикенда, и така стотици хора се събраха на традиционната местност.

Началото бе дадено лично от кметицата г-жа Антоанета Илиева, която в кратко слово припомни на присъстващите корените на празника Тодоровден и пожела успех на състезателите. След нея демонстрация направиха състезателите от клуба по източни бойни изкуства „Френдшип”, водени от своя сен-сей Ресми Бобев. В истинска веселба пък се превърна тегленето с въже, в което два многобройни отбора дълго време мериха сили преди да определят победителя. Силовите надпревари продължиха с вдигане на тежести, спечелено от младия пирдопчанин Салчо Манев.

И тъкмо когато всички погледи се насочиха към конете и техните ездачи, внезапният дъжд прекъсна програмата още в зародиш. Повечето от зрителите тръгнаха по обратния път; други изчакаха с надеждата че е „на облак” и ще се размине, но след като времето ги опроверга, също тръгнаха към града. Въпреки всичко конни надбягвания и тази година имаше. Записалите се 12 ездача бяха разделени на две серии, а на финала първи финишира Петър Евтимиров от Пирдоп. Впоследствие той се превърна и в абсолютен шампион, завоювайки с двата си коня първите две места в надтеглянето – представляващо теглене на пълна с хора каруца.

За най-красив единодушно бе определен конят на Илия от с. Душанци, като г-жа Илиева също поязи малко на него и се увери в достойнствата му. Ръководител на свсички състезания бе г-н Васил Стефанов – председател на партия „Евророма”, а наградите за призьорите, както всяка година, бяха парични.

От Община Пирдоп бяха запланували да въведат и нова игра – скачане с чували под надслов „Мама, татко и аз”. Дъждовното време обаче отложи „дебюта” й за след година. Така или иначе, чест прави на организаторите, че въпреки дъжда не се отказаха и довършиха докрай празника – въпреки форсмажорните обстоятелства.