неделя, 31 май 2009 г.

За втора поредна година - турнир по шотокан в Пирдоп за Деня на детето

За втора поредна година Община Пирдоп организира открит турнир по шотокан карате-до като част от празненствата по случай 1 юни – Денят на детето. Надпреварата се проведе в неделния ден и събра в пирдопската спортна зала всички възпитаници на местния сенсей Ресми Бобев – общо 32 деца. Повечето от тях бяха състезатели на градския клуб „Френдшип”, останалите бяха представители на наскоро сформираната група в град Карлово.

Гостите от възрожденския град, които все още са с бели колани, играха в отделна схема. Така или иначе, всички участници бяха разпределени според възрастта и умен
ията си и, за да бъде пълен празника, в крайна сметка всеки си тръгна с медал от турнира. Освен традиционните дисциплини Ката и Кумите, в спортната зала на Пирдоп имаше и надпревара по микс кихон – в нея състезателите показват умения в базовите техники на каратето.

Официален гост на турнира бе г-н Васил Николов, бивш генерален секретар на родната федерация по Карате-до. Той връчи медалите на гостите от Карлово, както и специални грамоти и значки на участвалите в последното световно първенство Реми Бобев, Иван Славчов и Петър Петров. Подобно отличие имаше и за сенсей Ресми Бобев, който за пореден път бе един от главните съдии на международния форум.

Медалите на пирдопските състезатели пък
бяха връчени на следващия ден лично от кметицата на Общината – г-жа Антоанета Илиева. Награждаването бе част от празника, организиран на площада в града. Общинското ръководство традиционно зарадва децата и с организиран купон в бар „Оазис”, където всички участници празнуваха заедно със своите родители веднага след края на турнира.

В края на месец юни сенсей Бобев планира участие в републикански турнир, организиран в Сандански. След него средногорските каратеки започват подготовка директно за световното първенство в Унгария през октомври, тъй като тази година няма да има европейска надпревара по шотокан.


"Мирково" със зрелищна победа - 5:2 като гост нв Самоков

С резултатна победа завърши съботното гостуване на „Мирково” в Самоков. Средногорските футболисти надделяха с 5:2 над местния „Спартак”, като срещата се игра на стадиона в намиращото се наблизо село Широки дол. Причината бе в насрочения за същия час домакински мач на „Рилски спортист” – „спартаковци” по принцип играят срещите си на помощното игрище към стадиона на професионалния тим.


Мирковчани заминаха за срещата без двете си основни фигури в нападение – Добрин Михайлов – Добата и Ненко Георгиев, но въпреки предварителните очаквания местният тим буквално разгроми опонентите си. Още от самото начало гостите доминираха играта и успяха да открият резултата в срещата. Всъщност това затвърди една интересна тенденция – във всички мачове от пролетния полусезон досега, с изключение на нулевото равенство срещу „Гранит”, средногорските състезатели винаги първи са излизали напред в резултата.


Към края на първото полувреме домакините успяха да се върнат в мача и изравниха головото съотношение, но след почивката бяха безсилни пред своите опоненти. Местните футболисти набързо дръпнаха с два гола аванс до 3:1, след което самоковлии върнаха още едно попадение. Това поне на теория върна интригата в срещата, но на практика мирковчани не допуснаха изненади и с още два гола оформиха крайното 5:2.


Победата укрепява средногорския тим в средата на таблицата и затвърждава добрите впечатления от играта през последните месеци. Следващата среща ще е домакинска, но отново най-вероятно ще се играе на стадиона в Пирдоп. Идната неделя, 7 юни, „Мирково” ще играе със „Скала” (Бов). Двубоят ще започне в 17:00, като засега няма признаци за евентуална промяна на датата и часа предвид провеждането на избори в същия ден. Иначе местният тим излиза единствено и само за победа, тъй като това ще е и последната домакинска среща за сезона. В следващия, последен кръг, мирковчани гостуват на отбора на „Драгоман”.

Златичани без медал от републиканското в Самоков

В края на месец май Самоков бе домакин на републиканското първенство по борба за момчета до 15 г., в което участваха и трима от младите златишки таланти на СК „Стоян Николов”. Две седмици след като се завърнаха от Горна Оряховица с републикански шампион в надпреварата при 13-годишните, този път средногорци не успяха да завоюват медали предвид наистина голямата конкуренция.

Общо над 200 състезатели от 24 родни клуба се бориха в препълнената зала „Арена Самоков” за да излъчат най-добрите в страната. Най-опитният представител на златичани бе Иван Ушанов в кат. до 73 кг., който обаче още в първия кръг отпадна от бъдещия шампион на страната – Кристиян Тошков от „Левски” (София). Все пак Иван стигна до репешажи, където нелепо отпадна от представител на другия силен столичен тим „ЦСКА” и по този начин не успя да се намеси в борбата за медалите, оставайки 11-и в крайното класиране.

На същото място се нареди и неговият съименник – Иван Тодоров, който участва в една от най-оспорваните категории. Общо 31 млади борци се включиха в основната схема при 53-килограмовите. Средногорското момче започна повече от успешно – победа с туш срещу състезател на „ЦСКА”. Вторият кръг обаче изправи златичанина срещу двукратен републикански шампион, който най-вече с опит взе своето от срещата и успя да отстрани нашето момче.

Липсата на средства пък принуди златишкия наставник Иван Нешков доброволно да „преотстъпи” третия свой участник в надпреварата на тима на домакините. Борислав Кюркчиев в кат. до 32 кг. се бори за „Рилски спортист”, тъй като схватките в неговата категория бяха ден по късно от тези на другите двама средногорски представители. Златишката група нямаше финансовият ресурс за две поредни нощувки, затова Иван Нешков предварително бе договорил със самоковлии оставането на Борислав на техни разноски, съответно срещу състезаване за клуба-домакин.

Иначе състезателят, който е републикански вицешампион в категория до 35 кг., беше решил да свали три килограма и така да „слезне” в долната категория. Това сякаш се оказа тактическа грешка, защото след победата в първия кръг Борислав отпадна още в следващия си мач. В схватката за 3-5 място пък златичанинът отново загуби и в крайна сметка остана без медал – пети в крайното класиране.

Сега в тима по борба към СК „Стоян Николов” се готвят за традиционния домакински турнир в чест на спортния си патрон. Надпреварата ще бъде на 26 и 27 юни, а участие в нея освен домакините ще вземат и трите най-силни школи в страната – „Рилски спортист” (Самоков) и столичните „Левски” и „ЦСКА”. Купата и медалите пък ще бъдат осигурени от родната федерация по борба.

понеделник, 25 май 2009 г.

"Мирково" прекъсна негативната серия - 1:0 срещу "Правец"

В изтеглен мач от 19-ия кръг на надпреварата в окръжната футболна група, в средата на отминалата работна седмица тимът на „Мирково” постигна трудна победа с 1:0 над „гостуващия” отбор на „Правец”. Всъщност срещата се игра на неутрален терен – след като средногорският състав бе наказан с лишаване от домакинство за цели шест двубоя, първият от тях се изигра на градския стадион в Пирдоп.

Това сякаш само спомогна за посещаемостта – предвид близкото разстояние между двете населени места основната част от мирковските запалянковци отново подкрепиха своя състав. Пирдопчани пък отдавна бяха „зажадняли” за мач на живо, след като за първи път от много години насам градът няма свой представителен отбор през този сезон. Така или иначе, среднoгорци започнаха срещата надъхано и с ясната цел да прекъснат негативната серия от три поредни загуби.

Усилията им бяха възнаградени още в средата на първото полувреме, когато след центриране от фаул на Недко Йорданов нападателят на „домакините” Иван Спасов се разписа след удар с глава и реализира единственото попадение в срещата. През втората част повечето положения бяха за състава на „Правец”, но в крайна сметка няколко решителни намеси на младия страж Боян Иванов осигуриха победата за мирковчани.

Между другото главния съдия на срещата бе от родната „Б” група – рядко срещан факт в окръжния ешелон. За назначението голяма роля вероятно е изиграла и острата реакция от щаба на „Мирково” след няколкото поредни срещи, загубени след съдийски отсъждания в полза на противниковите отбори. Както е известно, именно това доведе до ескалация на напрежение и до нападение над рефера при домакинството на лидера „Искра” (Искрец), в резултат на което последва наказанието за местния състав.

Оттук до края на сезона за средногорци остават още три срещи – гостувания на „Спартак” (Самоков) и „Драгоман”, както и домакинство на „Скала” (Бов). То най-вероятно отново ще бъде изиграно на стадиона в Пирдоп. Мирковчани пък ще се опитат да затвърдят добрите впечатления от началото на пролетния полусезон, когато записаха цели пет поредни мача без загуба. Най-малкото заради юбилейната година – през 2009 се навършват точно 50 години от зараждането на футболното движение в средногорското село и за целта през есента се планират мащабни спортни прояви и чествания.

Последни изяви за сезона на младите волейболисти от СОУ "Саво Савов"


Малко преди края на учебната година, в страната се изиграха и срещите от Зоналния кръг на ежегодните училищни игри по волейбол. След областния етап, проведен в началото на месец март в Етрополе, напред продължи само един от трите представителни тима на пирдопското СОУ „Саво Савов” – този на момчетата от 8 до 10 клас.


Преди седмица младите волейболни таланти пътуваха към Дупница заедно със своя наставник и учител по физкултура Теодор Колев. Там средногорци се опитаха да преодолеят и този етап и да постигнат истинска сензация, класирайки се за финалните срещи – където ще бъде определен и шампионът на страната. Съвсем очаквано обаче, възпитаниците на пирдопската гимназия записаха загуби и в двата си мача – срещу връстниците си от „Марек” (Дупница) и „Пирин” (Разлог).


Всъщност самото класиране до този етап от националната надпревара заслужава адмирации. Самият Теодор Колев споделя, че е приятно изненадан от пробива – постигнат след убедителни победи над Елин Пелин и Правец и довел до първото класиране на тим от СОУ „Саво Савов” до зоналния кръг. Като прибавим към това и представянето на останалите два състава от пирдопската гимназия, сезонът се очертава като успешен за набиращото сила волейболно движение в учебното заведение. Припомняме, че тима на момчетата от 5 до 7 клас загуби на финала в областния етап от Копривщица, а в същата възрастова категория момичетата отпаднаха на полуфинала от силния състав на Етрополе.


Заслужава да се отбележи и фактът, че за втора поредна година СОУ „Сава Савов” излъчи истински волейболен талант сред редиците си. След края на миналия сезон Михаела Николова премина в редиците на елитния столичен „Академик”, тази година пък Тереза Иванова впечатли с изявите си и от есента заминава за Пловдив, където ще тренира в местния „Марица”. Всъщност Тереза, за която вече писахме преди няколко броя, още през този сезон игра и за своя нов тим, помагайки му да стане шампион на страната. Тя самата пък бе избрана за най-добър нападател в страната.


Сега за младите волейболисти следва дълга лятна почивка. През месец август пък ще се проведе и ежегодният ученически лагер в Слънчев бряг, където освен всичко останало пирдопчани ще наблегнат и на подготовката си за новия сезон.

85 години туристическо дружество "Паскал"

На 22 май за поредна година млади и стари любители на туризма почетоха годишнината от създаването на местното дружество „Паскал”. Традиционно планинарите се събраха край възпоменателния паметник в местността „Борова гора”, където преди 85 години техните предшественици по подобен начин са поставили началото на организирания туризъм в Средногорието.

Събитието бе открито от настоящия председател на ТД „Паскал” – инж. Иван Иванов, след когото кратко слово изнесе и доц. д-р Стефан Чобанов. От името на кметицата на Община Пирдоп г-жа Антоанета Илиева бе прочетен поздравителен адрес, след което всички присъстващи почетоха с едноминутно мълчание паметта на Методи Стоянов – местен краевед и основен инициатор на създаването на туристическото дружество, което по онова време е носило името „Косица”. След края на официалната част туристите си спретнаха скромно празненство.

Междувременно инж. Иванов сподели пред в. „Регион”, че в момента членовете на ТД „Паскал” започват основен ремонт на първия етаж от едноименната местна хижа. Средства за обновлението са били набрани от дарители, като с немалка сума е помогнала и Община Пирдоп.

понеделник, 18 май 2009 г.

Републиканско първенство по тенис на маса за ветерани в Горна Оряховица


От 8 до 10 май 2009 г. град Горна Оряховица бе домакин на 35-ото, юбилейно Държавно индивидуално първенство по тенис на маса за ветерани. В надпреварата взеха участие рекорден брой състезатели – общо 170 мъже и 38 жени от над 30 родни клуба, разпределени в 7 възрастови групи при мъжете и 4 при жените. Районът на Средногорието пък бе представен от шестима тенисисти от спортен клуб ”Стоян Николов” (гр. Златица) и четирима от клуба по тенис на маса ”Пирдоп”.


Най-висок резултат от местните ветерани постигна Илия Филипов от Златица, който завоюва два бронзови медала – един в своята възрастова група (75-79 г.) в индивидуалната надпревара и още един от играта по двойки, където партньор на средногореца бе Иван Иванов от Първомай. От останалите местни тенисисти най-много победи спечели пирдопчанинът Йордан Лазаров, който успя да премине предварителната си група в най-оспорваната категория (40-49 г.), след което спечели и следващия си мач. Йордан обаче не успя да изиграе осминафиналната си среща, той като на средногорската група се наложи да тръгне от Горна Оряховица по-рано от предвиденото. В същата възрастова категория Лукан Брайнов и Тодор Велчев играха добре, но не успяха да преодолеят групите си.


Един от доайените на пирдопския тенис - Никола Панов, също записа поредното си добро представяне на национален форум. Средногорецът загуби само една среща в предварителна си група от категория 60-64 г., и то от бъдещия шампион на страната. Още в следващия си двубой обаче Панов бе елиминиран.


Наградите на победителите бяха връчени лично от кмета на гр.Горна Оряховица - инж. Йордан Михтиев, председателя на родната федерация по тенис на маса – г-н Стефан Китов и от председателя на федерация „Ветерани спортисти” – г-жа Здравка Йорданова. Залогът бе особено голям, тъй като от класирането зависеше кои от участниците ще се състезават на предстоящото през юли тази година ІІ-ро Световно първенство по тенис на маса за ветерани, на което домакин ще бъде София. Досега участие в него са потвърдили 45 тима от 9 държави, като се очаква за призовите места да воюват общо над 150 тенисисти от целия свят.

Наказаха "Мирково" с цели шест мача лишаване от домакинство

Най-интересната новина от последната седмица, свързана със средногорския футболен клуб „Мирково”, за съжаление не е свързана с играта на терена. Местният тим отнесе солено наказание – глоба и цели шест мача лишаване от домакинство. Неприятната новина дойде дни след невъздържаната реакция от страна на местната публика, която се нахвърли върху рефера секунди след последния съдийски сигнал на домакинския мач срещу лидера „Искра” (Искрец).

Както вече писахме, мирковчани загубиха мача с 1:2 след като броени минути преди края резултатът все още бе равен. Афектирани от пропуснатата възможност за поднасяне на изненада и ядосани от няколкото спорни отсъждания на съдията, група фенове скочиха на бой срешу него. Реакцията на БФС не закъсня – така въпреки значителните средства, които мирковчани хвърлиха в обновяване на стадиона, те ще трябва да изиграят следващите си шест домакинства на чужд терен.

Иначе през отминалия уикенд местните футболисти допуснаха трето поредно поражение, този път с 1:4 като гости на „Торнадо” (Безден). Средногорци поведоха в резултата още в началните минути чрез Ненко Георгиев, но до края на полувремето техните домакини направиха пълен обрат с три гола, последният от които от дузпа. През втората част и двата състава не сътвориха нещо запомнящо се, а в последните минути играчите на „Торнадо” добавиха още един гол на сметката си.

В следващия кръг „Мирково” приема „Правец, този път на стадиона в Пирдоп. Срещата ще се изиграе в сряда, 20 май, от 18:30 часа – след като ръководствата на двата тима се споразумяха да я изместят от предварително насрочената дата 24 май. Причината – множеството абитуриентски балове, които се очаква да редуцират до минимум публиката, а и да „ангажират” някои от самите футболисти.

До края на сезона средногорци имат още едно домакинство, което също най-вероятно ще бъде проведено на пирдопска земя. Сега мирковчани се надяват наказанието да бъде намалено, но каквото и да стане, те със сигурност ще „пропуснат” и първото си домакинство за следващия сезон.

Златишките борци отново излъчиха републикански шампион


През отминалата събота – 16 май, град Горна Оряховица бе домакин на Държавен личен и отборен шампионат по борба класически стил за деца до 13 години. И тази година интересът към надпреварата бе огромен – общо 202 млади таланта от 25 родни тима изпълниха зала „Никола Петров”. Златишкият клуб „Стоян Николов” този път бе представен от осем свои състезатели, от които пет пълни дебютанти.


Възпитаниците на треньора Иван Нешков отново бяха на ниво и защитиха реномето си с призови класирания. Най-добро безспорно бе представянето на 13-годишния Николай Иванов от Пирдоп (на снимката горе), който по категоричен начин стана шампион в своята категория – до 66 кг. Николай спечели три от общо четирите си срещи с туш и съвсем заслужено обра овациите на публиката в Горна Оряховица.


Съвсем близо до титлата бе и Ростислав Савов, за който това бе едва второ състезание в кариерата. Младият златичанин с лекота стигна до финала в категория до 73 кг., но там отстъпи на по-опитния представител на Стара Загора и остана със сребърен медал. Въпреки поражението Ростислав показа значителен прогрес в играта си и след бронзовия медал от държавното лично първенство през месец март успя да се изкачи едно стъпало по-горе на почетната стълбичка.


В категория до 53 кг. пък Петър Драмов записа една след друга три победи с туш, но на полуфинала отпадна от бъдещия шампион. Петър загуби и срещата за бронзовия медал, където съдбата го изправи срещу представител на най-силната школа в странта – Самоков. Така в крайна сметка златичанинът остана пети.


Дебютантите в състава на „Стоян Николов” – Стилян Кантарджиев, Станимир Чернев, Светослав Николов, Християн Върбанов и Иван Иванов, така и не успяха да поднесат изненада в срещите си. Всички те имаха лош жребий и още в първия кръг се изправиха срещу далеч по-опитни деца, които взеха своето от двубоите и не допуснаха поражение.


В отборното класиране златичани се наредиха осми в страната, което е изключително постижение на фона на останалите 24 клуба, взели участие в надпреварата. Достатъчно е само да споменем, че трите най-големи софийски клуба – „Левски”, „ЦСКА” и „Славия”, така и не излъчиха шампион в надпреварата. Иначе призовото място съвсем очаквано бе заето от „Рилски спортист” (Самоков).


За участието в надпреварата младите златишки борци искрено благодарят на Община Златица, осигурила транспорта и преспиването на талантите. Традиционно клубът по подпомогнат и от останалите си спонсори – „Девон груп” ООД, ЕТ „Изгрев – Стоян Милев”, ЕТ „Водолей-97” и „Корал Пластика” ЕООД.


Следващото изпитание за СК „Стоян Николов” ще бъде на 29 и 30 май, когато Самоков ще домакинства на републиканското първенство за момчета до 15 години. В края на юни пък ще се проведе традиционният турнир по борба, носещ името на патрона на златишкия спортен клуб. Този път освен домакините участие в него ще вземат борците от трите най-добри български клуба – „Рилски спортист” (Самоков) и столичните „Левски” и ”ЦСКА”.

неделя, 10 май 2009 г.

Добата аут от състава на мирковчани до края на сезона


Преди няколко седмици под един от материалите за средногорския футболен клуб "Мирково" се появи коментар, чиито автор призоваваше за публикуване на снимки на един от ключовите за състава футболисти - Добрин Михайлов - Добата.

Не зная доколко въпросният коментар беше сериозен, но той ме накара да се замисля за по-обширен материал за младия състезател, който действително се отличава с уменията си в състава на мирковчани. За съжаление се оказа, че съм закъснял с идеята. В началото на месец май Добата е заминал на студентска бригада, доколкото разбрах в Шотландия. Това автоматично отложи замисления материал поне 4-5 месеца напред във времето.

Така или иначе, обещавам наесен да говоря с Добата. Сега публик
увам двете негови снимки, които успях да намеря в архива си =)

Две загуби за "Мирково" в мачовете срещу лидерите

През последните два уикенда футболистите на „Мирково” изиграха срещите си с лидерите във временното класиране на окръжната футболна група и, съвсем очаквано, прекъснаха победната си серия от пет поредни мача без записана загуба. Въпреки всичко местният тим показа повече от добра игра и запази мястото си в средата на таблицата, където се изкачи след пролетните успехи.


Средногорци първо гостуваха на намиращия се на второ място тим на „Церово” и успяха да изпотят своите домакини в един зрелищен мач, завършил 4:2. Мирковчани поведоха в резултата с гол „от съблекалнята” – още в първата минута капитанът Цветан Михов завърши красиво първото центриране в мача и хвърли в шок противниковите играчи и публика. Броени минути по-късно удар на Ненко Георгиев срещна гредата и този късмет се оказа ключов за домакините – евентуален втори гол за „Мирково” щеше до голяма степен да предреши изхода.


Вместо това играчите на „Церово” стигнаха до изравнителен гол, а в минутите до края на полувремето нанизаха още две попадения във вратата на опонентите си. Първо реферът видя игра с ръка на защитник на гостите в собственото му наказателно поле и свири дузпа, след това пък красив далечен удар хвана неподготвен стража на средногорци. Така двата тима се оттеглиха за почивка при резултат 3:1.


Второто полувреме бе не по-малко интересно. В 70-ата минута отново Цветан Михов се разписа за „Мирково” и върна напрежението в редиците на „Церово”. До изненада обаче не се стигна – пет минути преди последния сигнал на съдията той отсъди втора спорна дузпа за домакините, отново за игра с ръка. Попадението от бялата точка бе и последното в срещата, а с победата отборът на „Церово” запази разликата от две точки, деляща го от лидера „Искра” (Искрец).


Седмица по късно, на 10 май, футболистите на „Искра” пристигнаха в Средногорието за мача си с „Мирково”. Хубавото време и ключовият характер на срещата спомогнаха за посещаемостта, която бе доста над средното за мачовете на мирковчани. Те пък от своя страна играха на ниво и отново почти поднесоха изненада, но в крайна сметка загубиха с 1:2. Гостите от Искрец поведоха в средата на първата част, а в края на срещата мирковчани заслужено стигнаха до изравнителен гол чрез Иван Спасов. Пет минути преди последния съдийски сигнал обаче лидерът в групата реализира второ попадение и така взе своето от мача.