неделя, 30 август 2009 г.

В Пирдоп футболът се възражда, "Мирково" почва сезона в сряда с мач за купата

След година прекъсване, Пирдоп отново ще има свой футболен отбор. Дългоочакваната новина дойде през отминалата седмица, когато стана ясно, че основният инициатор на възраждането на футбола в града – Маньо Чолаков, е заявил участие в тазгодишния шампионат в окръжната футболна група. Така, след като през последния сезон Средногорието беше представяно само от състава на „Мирково”, от тази есен в надпреварата ще се включи и тимът на „Спартак 2001”. А пък местните футболни запалянковци отново ще могат да се насладят и на регионално дерби.


Пред в. „Регион” новият-стар президент на пирдопчани г-н Чолаков сподели, че възроденият тим ще се състои основно от бивши юноши на отбора. Добрата новина е, че заедно с мъжкия състав се подновяват тренировките и в детско-юношеската школа. Там наставник ще бъде добре познатият Венцислав Петров, който през последните няколко години бе изградил напълно боеспособни детски и юношески състав стартирайки буквално „от нулата”. Сега всеки желаещ да тренира в пирдопската футболна школа може да се свърже с него и да се запише в тима, като тренировките ще започнат най-вероятно в средата на месец септември.


Що се отнася до състава на „Мирково”, другият представител на Средногорието ще открие сезона през идната сряда, 2 септември. Мирковчани ще започнат спортната година с домакински мач от предварителната фаза на турнира за Купата на България срещу „Левски” (Елин Пелин). Срещата е с начален час 17:00 ч. и ще се изиграе на градския стадион в Пирдоп – тъй като отборът още не е изтърпял наказанието си за лишаване от домакинство, наложено му в края на миналия сезон.


Интересна подробност е, че в първия си официален мач за сезона в сряда футболистите на „Мирково” ще излезнат пременени с новите си екипи. Иначе в състава са с амбиция за победа въпреки по-голямата класа на противника. Преди броени години „левскарите” също се състезаваха в окръжните футболни ширини, но успяха да се изкачат в горния ешелон и оттогава насам показват стабилна игра и в родната „В” група.


През седмицата пък се проведе и набирането на таланти за новосформирания тим от юноши-младша възраст, който е част от амбициите на „Мирково” за атакуване на първото място в групата и изкачване едно ниво нагоре в родния футбол. От тима отчетоха значителен интерес – над 20 момчета, родени в годините между 1993 и 1996, се записаха за тренировки при завърналия се в Средногорието Красимир Пастушки.

Международен турнир по тенис на маса в Панагюрище

Между 21 и 23 август град Панагюрище бе домакин на 10-ия международен турнир по тенис на маса, организиран от местния спортен клуб. Надпреварата традиционно е посветена на професионалния празник на „Асарел-Медет” АД и се провежда под ръководството на минно-обогатителния комплекс. Участие в състезанието взеха основно тимове от близки до България страни, а сред представителите на нашата страна бяха и общо седем млади таланта от Средногорието.

Турнирът бе първата официална изява за сформираният през пролетта отбор по тенис на маса към спортен клуб „Стоян Николов”, гр. Златица. Треньорът Йордан Лазаров бе взел със себе си пет от своите възпитаници, които се включиха в надпреварата при най-малките – до 10 г. Общо 30 тенисисти участваха в тази възрастова категория, като във всяка от петте групи имаше по един представител на златишкия тим.

Местните момчета и момичета показаха значителен прогрес в развититето си и записаха повече от добро представяне. Най-добро класиране постигна Игнат Николаев, който бе най-добър в групата си и излезе от нея като победител. Игнат спечели и първата среща от директните елиминации, след което бе победен и остана в местата между 4-о и 8-о. Християна Делийска и Алекс Асенов се наредиха втори в своите групи и също продължиха напред, но още в първите си двубои след това бяха елиминирани. Петър Додов и Цвети Пангарова пък не успяха да преодолеят противниците си в груповата фаза.

При по-големите състезатели, където и конкуренцията бе далеч по-силна, средногорци бяха представени от двете най-опитни тенисистки в нашия регион за момента. В кат. до 12 г. Ваня Брайнова се нареди втора в своята група и стигна до полуфиналите, където бе надиграна. Пирдопчанката обаче спечели малкия финал и в крайна сметка си тръгна с бронзов медал от състезанието. При 15-годишните пък Борислава Лазарова постигна най-доброто класиране за нашия регион в турнира. Представителката на Пирдоп се класира за финалните мачове като победител в групата си и в крайна сметка се нареди втора на почетната стълбичка.

Иначе самата надпревара бе мащабна и включваше мачове при юноши и девойки старша възраст, ветерани, както и майсторска група – представена от състезатели, занимаващи се професионално с тенис на маса. Средногорски представители традиционно имаше и при ветераните. Наставникът на златишките деца Йордан Лазаров излезна като победител от своята група, но на следващия ден ангажиментите с детския отбор му попречиха да се включи в елиминациите. Това направи Лукан Брайнов от Пирдоп, който обаче след второто място в груповата фаза отпадна още в първата си среща след това. Останалите ветерани от нашия регион не успяха да преодолеят съперниците си в своите групи.

За възможността да участват в престижния международен турнир децата от Златица и техния треньор изказват искрени благодарности за оказаната им подкрепа на Община Златица както и на г-жа Кристина Кънчева – председател на СК „Стоян Николов”.

неделя, 9 август 2009 г.

Отлично представяне на нашите гребци в Москва

С повече от добро представяне се завърна националният ни отбор по кану-каяк от 13-ото световно първенство за юноши и девойки в Москва. Надпреварата събра най-добрите млади гребци от цели 56 страни, които в дните межу 31 юли и 2 август премериха сили на олимпийския канал в руската столица. Българският тим пък се състоеше от четири момчета и едно момиче, като в редиците му бе и средногорският представител Петко Москов.


Нашите юноши пристигнали заедно с треньора Андриан Душев няколко дни преди първия си старт. В тренировките преди официалната надпревара резултатите били повече от добри, което допълнително „надъхало” българите за успех. Така в първия ден от световното първенство нашите национали преминали успешно всички серии и без проблеми се класирали на полуфиналите. В индивидуалното гребане на 1 000 м. Петко Москов се наредил пети в своята серия, а четворката ни в състав Кристиан Душев, Константин Велков, Петко Москов и Росен Димитров финиширала втора. На 500 м. пък четиримата също продължили напред с трето място в предварителната серия.


На полуфиналите започнало и истинското изпитание. При едноместните лодки на 1 000 м. Петко завършил четвърти, като по-малко от секунда го лишила от влизане във финала и така той отпаднал за сметка на представител на Англия. В крайното класиране в тази дисциплина средногорецът останал 17-и, а шампионската титла завоювал Франциско Губелос от Испания. В нашия тим обаче възлагали по-големи надежди на четворката ни в същата дистанция, като надеждите били поне за класиране за финалното гребане.


Българските юноши напълно оправдали очакванията – безапелационно спечелили своята полуфинална серия и дори започнали да мечтаят за медал. Чудото така и не станало, но седмото място в крайното класиране е повече от престижно – особено на фона на 18-ото две години по-рано в Чехия. Родната четворка дублирала същото класиране и на 500 м., където с второ време в своята серия се класирала за финалното гребане и там отново се наредила седма. Шампиони на 1 000 м. станали домакините от Русия, а на 500 м. – представителите на Унгария.


След края на шампионата българската група имала и свободен ден, в който Петко Москов и останалите национали имали възможността да разгледат руската столица отблизо. Най-голямо впечатление на средногореца направили Червеният площад и Музеят на Ленин, но в крайна сметка времето се оказало недостатъчно за посещение на всички забележителности.


Няколко дни след връщането си в България пък, националите се включили и в републиканското първенство за юноши старша възраст, което се провело на гребния канал в Пловдив. Съвсем очаквано, там те били безапелационни и „обрали” медалите в повечето дисциплини. Що се отнася до представителят на с. Душанци Петко Москов, той станал шампион на едноместен каяк в гребането на 1 000 м., а при наполовина по-късата дистанция останал втори – зад съотборника си от националния състав Кристиян Душев. Двамата заедно пък спечелили златото при двойките на 5 000 м.


Сега за Петко и останалите състезатели от представителния тим на страната ни следва едномесечна почивка. В края на септември пък е републиканското първенство при мъжете, на което средногорецът се нареди трети миналата година. Тази есен целта пред него вече ще е първото място.


Футболистите на "Мирково" вече се готвят за новия сезон

След като през уикенда се изиграха първите срещи от новия сезон в елитната група на родното футболно първенство, реших да проверя какво е състоянието на най-популярния спорт и в нашия регион. Около месец преди старта на надпреварата и в окръжната футболна група, тимът на „Мирково” вече се подготвя усилено и дори афишира завишени цели за сезона. От Пирдоп пък все още няма новини около евентуалното възраждане на градския клуб „Орлин” и по всичко личи, че и тази година то няма да бъде осъществено.

Мирковчани подновиха тренировки преди десетина дни, но по план трябваше да започнат подготовката си доста по рано. Наставникът Николай Николов сподели, че забавянето се е наложило поради авария в канализацията – която оставила съблекалните на стадиона без вода, а и тревната настилка без поливане. Впоследствие повредата е била отстранена, а в близките седмици се очаква да бъдат монтирани и новите пейки на трибуните на стадиона.

Футболистите вече почти са наваксали пропуснатото – след интензивните ежедневни тренировки през последната седмица. В тима засега единствено Ненко Георгиев се оплаква от контузия, но от треньорският щаб се надяват тя да отшуми до началото на септември. В противен случай „Мирково” ще трябва да се лиши от основна фигура в първите си мачове за сезона. Малко преди старта на първенството се очаква и завръщането на друг титуляр – Добрин Михайлов – Добата, който през лятото бе на студентска бригада в Шотландия.

Засега единственото ново лице е на Красимир Пастушки, който идва от втородивизионния „Чавдар” (Етрополе). Очаква се нападателят да бъде твърд титуляр, но е по-вероятно да бъде поставян на позиция в средата на терена. Мирковчани се надяват Пастушки да вдигне нивото на тима и да помогне с опита и рутината си, най-вече във важните мачове.

В „Мирково” вече мислят и за детско-юношеската школа, която по думите на Николай Николов ще бъде сформирана за идната футболна година. Засега треньорът на средногорци изчаква традиционното футболно събрание на окръга в БФС, след което ще се изяснят и повечето неясноти около новия сезон. Очаква се в края на август да бъде организирано набирането на млади таланти от региона, като техен наставник ще бъде Красимир Пастушки.

Евентуалното сформиране на детско-юношеска школа ще бъде сериозна крачка напред към целта на мирковчани през идния сезон. А тя е повече от амбициозна – борба за първото място в класирането и, респективно, за влизане във „В” Група. За вдигането на летвата спрямо минали години основно допринесе доброто представяне през пролетния полусезон на последната надпревара.

Що се отнася до пирдопския футбол, за момента все още няма развитие около евентуалното сформиране на клуб. Финансиране все още не е осигурено, а градският стадион продължава да бъде неподдържан. Все пак до началото на новия сезон има известно време, в рамките на което може да бъде задвижена организацията и да не се стигне до втора поредна година без представител на Пирдоп в окръжната футболна група.

понеделник, 3 август 2009 г.

Фалстарт лиши Ненко Стаменов от победата в третия кръг

В третия кръг от тазгодишната надпревара по мотоциклетизъм на писта, 25-годишният златишки състезател Ненко Стаменов отново се класира на почетната стълбичка в категория супербайк, клас 1 000 кубика. За негово съжаление обаче, въпреки убедителната победа в състезанието, той останал едва трети в крайното класиране. Причината – фалстарт и последвало наказание с цели 10 секунди.


Арена на мото-страстите отново бил град Плевен, където за момента е единствената подходяща писта в страната, а самият старт се провел на 26 юли. Средногорският мотоциклетист отново нямал проблеми с конкуренцията и още в деня преди надпреварата дал най-добро време в тренировките – осигурявайки си първа позиция за състезанието.


Прекалено силното желание за победа обаче изиграло лоша шега на Ненко, който направил фалстарт и тръгна малко преди опонентите си. Веднага след това той инстинктивно намалил и така направил втора грешка – позволявайки на основната група да го изпревари губейки по този начин ценни секунди, което впоследствие се оказало решаващо за крайното класиране.


Оттук нататък средногорецът бързо си върнал лидерската позиция и до самия край не я изпуснал. Победата била повече от впечатляваща – с 9.6 секунди пред втория и третия състезател, които финиширали почти едновременно. Така след наказанието от 10 секунди само няколко стотни не стигнали на 25-годишния златичанин все пак да триумфира с максималния брой точки от кръга. „Ако не бях спрял в началото, щях да победя с по-голяма разлика и дори фалстартът нямаше да има значение” – споделя след състезанието Ненко.


По-лошото за него е друго – след това развитие на нещата победител в кръга е Калоян Ангелов от Разград, който е основният опонент на средногореца през този сезон. До момента двамата бяха с равен точков актив, но сега Калоян „дръпна” с 9 т. и се очертава като фаворит преди последния старт за тази година. Той ще се проведе на 30 август, като в него Ненко Стаменов ще се надява на повече късмет и по-добро стечение на обстоятелствата, което да го изведе на призовото място в крайното класиране. Това ще стане само и единствено ако златичанинът спечели, а състезателят от Разград не финишира втори.