неделя, 29 ноември 2009 г.

Трима средногорци на финалите на "Млад олимпиец"

Във втория кръг от републиканската надпревара по тенис на маса „Млад олимпиец” средногорските състезатели продължиха с доброто си представяне. След срещите на най-добрите таланти от цяла Южна България общо трима от представителите на нашия регион извоюваха място и във финалната схема на турнира.


Първа това стори Борислава Лазарова от Пирдоп, която се нареди на престижното второ място в напреварата при състезателите до 15 г. Състезанието се проведе на 20 ноември в гр. Пловдив. Боби, която се класира на този етап като четвърта в Югозападна България, стартира уверено и финишира първа в своята група. В следващите срещи пирдопчанката продължи с добрата си игра и в крайна сметка малко не й достигна за пълен успех срещу най-добрите си връстнички от Южна България. Все пак второто място е отлично постижение и Борислава ще бъде един от водачите във финалната схема от републиканската надпревара.


На 28 ноември пък се проведоха и срещите при тенисистите до 12 години. Там най-добро класиране записа друга представителка на Пирдоп – Ваня Брайнова (на снимката). Опитната състезателка замина за града под тепетата с висока температура, но все пак успя да вземе своето и да гарантира мястото си сред най-добрите 32 момичета в страната. Ваня също бе най-добра в групата си и излезна като лидер от нея, след което записа победа и в следващата си среща. Това бе достатъчно за да й гарантира място сред 16-те финалисти, и предвид недоброто си здравословно състояние пирдопчанката реши да прекрати участието си. След отчетените служебни загуби Ваня остана седма в крайното класиране.


Представителите на златишкия спортен клуб „Стоян Николов” също излъчиха финалист в категорията. Игнат Николов продължи с блестящото си представяне и въпреки неопитността си успя да изненада своите опоненти, класирайки се втори в групата. Впоследствие средногорецът записа още две победи и пет загуби, като по този начин си гарантира 14-о място в крайното класиране. При момичетата Християна Делийска и Илияна Нешкова не успяха да се справят със силната конкуренция и отпаднаха след груповата фаза.


Срещите на ниво Южна България бяха и последните за тази година в спортния календар на младите тенисисти от региона. Следващото изпитание за тях ще бъдат финалите на републиканското първенство, които ще се изиграят в края на месец февруари 2010 г.


Идният уикенд пък предстои участие за мъжкия отбор на Пирдоп, който ще пътува към Пловдив за срещите си от надпреварата във „В” група.

Областни надпревари по волейбол за момчета и момичета

На 28-и ноември в гр. Етрополе се проведе областната надпревара от тазгодишното държавно първенство по волейбол за момчета. Представителни тимове на Пирдоп имаше в две от възрастовите категории – до 13 г. и до 15 г. Техни съперници пък бяха единствено състезателите на отбора – домакин.


Двата града си размениха по една победа в двете срещи. Първо пирдопчани спечелиха с 2:0 в двубоя при по-малките волейболисти, а в мача между 15-годишните състезатели етрополци обърнаха развоя на срещата и надделяха с 2:1.


Всъщност победата в двете срещи бе по-скоро за престиж, тъй като и Пирдоп, и Етрополе ще продължат участието си в следващия етап от шампионата. Причината е в регламента на турнира, който предвижда първите два отбора от всяка област да се класират за междуобластната надпревара. Така при липсата на трети тим в областта, единствените два участника си гарантираха продължаване напред.


На 5 декември пък се проведе и женският профил на първенството за София област. На него домакин бе пирдопската спортна зала, а опоненти на средногорските момичета отново бяха само представителките на Етрополе. Срещите бяха в същите две възрастови категории като мъжкия профил. В дните преди областната надпревара наставникът на пирдопските състезателки Павел Лалов предвиждаше и среща между девойки младша възраст, но очакваният за този двубой състав от Ихтиман не пристигна в Средногорието.


При момичетата и в двете категории Пирдоп отстъпи убедително на Етрополе, като домакините не успяха да вземат дори гейм на опонентите си. По-оспорвана бе играта при 15-годишните волейболистки, където пирдопчанки бяха по-близо до обрат в резултата. Тук обаче победите отново бяха за престиж – както и при мъжкия профил, и двата състава продължиха към междуобластната надпревара.


По думите на Павел Лалов, в следващия етап шансовете за успех на неговите възпитаници са по-скоро малки. Там съперници на пирдопските момчета и момичета ще бъдет представители на градове като Кюстендил, Перник, Дупница и Разлог. По традиция домакин на мъжкия профил ще бъде Дупница, а момичетата най-вероятно ще изиграят срещите си в залата на Перник. От пирдопския волейболен клуб обаче са подали заявка за домакинство на женския профил при 15-годишните състезателки и е твърде вероятно срещите в тази възрастова група да се изиграят в градската спортна зала.

ч

Междувременно, последният си мач за есенния полусезон в държавния шампионат изиграха и пирдопските девойки старша възраст. В отложена среща от третия кръг на надпреварата възпитаничките на Павел Лалов отново записаха загуба, този път с 0:3 като гости на „Велбъжд” (Кюстендил). Така след изиграните вече четири кръга средногорските момичета все още нямат победа в първенството.

Приключи есенният полусезон в баскетболната Зона "Рила"

Баскетболният тим на златишкия спортен клуб „Стоян Николов” приключиха със срещите си от есенния полусезон на Зона „Рила” при момичетата до 12 години. Средногорските състезателки записаха победа и три загуби в изиграните двубои и ще „зимуват” на предпоследното, пето място в класирането.


Турнирът започна в началото на месец ноември, а домакин на първия кръг бе зала „Балкан” в Ботевград. Възпитаничките на треньора Тодор Петров започнаха с оспорван мач и загуба с 28:32 т. от състава на „Ейнджъл” (Дупница), след което отстъпиха и пред домакините с 15:35 т.


На 22 ноември се проведе и вторият кръг от надпреварата, този път в гр. Самоков. Там златичанки завоюваха и единствената си победа – 44:9 т. срещу „Перун” (Кресна). И този път малките баскетболистки от региона трябваше да се изправят срещу тима-домакин във втората си среща – в случая „Рилски спортист”. Разликата в класите тук отново си каза думата и представителките на Самоков надделяха с категоричното 78:4.


На пръв поглед резултатите от есенния полусезон показват слаба игра за състава от Средногорието. Всъщност представянето на момичетата от СК „Стоян Николов” бе добро предвид сравнително кратката им подготовка и липсата на опит от официални мачове. От друга страна, срещу себе си златичанки имаха далеч по-подготвени тимове, с изключение единствено на победения „Перун”(Кресна). В крайна сметка по-важен е фактът, че баскетболът продължава да се развива в Златица – макар и само в една възрастова група при момичетата.

неделя, 22 ноември 2009 г.

Неубедителна игра на пирдопските момичета във волейболния шампионат


Пирдопските волейболистки записаха трета поредна загуба в държавния шампионат при девойките старша възраст и продължават без спечелена точка участието си в надпреварата. В неделя местните момичета бяха надиграни с категоричното 0:3 от „Етрополе” във втория си домакински мач за сезона.

Така средногорските девойки продължиха с негативната си серия, като в кръговете до момента те не успяха да вземат нито гейм от съперничките си. Подобно представяне обаче бе донякъде очаквано, тъй като Пирдоп за първи път има свой представител в републиканската надпревара при тази възрастова категория.

Средногорските волейболистки започнаха тазгодишната надпревара с далечно гостуване във Видин, където допуснаха убедителна загуба с 0:3 от местния „Бдин”. Последва домакинство на „Пирин” (Разлог), в което въпреки добрата игра през първия гейм, крайният резултат бе същият.

Третият кръг пък бе отложен заради обявената епидемия от актуалния в момента „свински” грип и по тази причина пирдопчанки не пътуваха към Кюстендил. Срещата с отбора на „Велбъжд” ще бъде изиграна идната неделя, 29 ноември.

Ден по-рано пък, на 28-и, гр. Етрополе ще бъде домакин на областната надпревара от държавното първенство по волейбол за момчета. Там възпитаниците на пирдопската школа ще участват с два отбора – до 13 г. и при момчета младша възраст. Освен представителите на домакините, съперници на средногорските волейболисти ще бъдат и състезателите от Горна Малина и Ихтиман.

В началото на декември спортният календар ще продължи с мачовете от областния етап и при момичетата, който ще се проведе в пирдопската спортна зала. За тази надпревара наставникът Павел Лалов предвижда участие на общо три формации – до 13 г., до 15 г. и девойки младша възраст.

сряда, 18 ноември 2009 г.

Без медали за златишките борци от последната републиканска надпревара


През месец октомври отборът по борба към златишкия спортен клуб „Стоян Николов” взе участие в турнира за купата на България, организиран от родната федерация. Възпитаници на треньора Иван Нешков се изявяваха в две възрастови категории, провели се на различни дати – при момчетата на 13 и 14 октомври и при децата седмица по-късно.


Представянето на средногорските таланти бе по-скоро противоречиво, като никой от тях не успя да се нареди на почетната стълбичка. При момчетата най-близо до медал бе Борис Кюркчиев от Пирдоп, който отпадна на полуфинала в категория до 38 кг. и остана пети в крайното класиране. При 53-килограмовите златичанинът Иван Тодоров се нареди седми в конкуренция с още 26 борци от страната; неговият съгражданин и съименник Иван Ушанов пък остана 11-и в кат. до 73 кг.


На турнира при децата участие взеха общо пет от възпитаниците на Иван Нешков. Истинско геройство направи Иван Стоилов, който се включи в надпреварата при 32-килограмовите състезатели, въпреки претърпените две операции през последните няколко месеца. Представителят на Златица започна отлично и записа две победи, но отпадна нелепо на четвъртфинала – след като в първата част победи съперника си с 6:0, а във втората водеше с 4:2, Иван допусна поражение с туш.


В категория до 38 кг. имаше двама представителя на СК „Стоян Николов” – Станимир Чернев и Светослав Николов. Средногорските борци бяха сполетяни от уникален малшанс и в група с общо 28 състезателя жребият отреди те да се срещнат още в първия кръг. След оспорвана борба Станимир победи трудно съотборника си, след което записа още един успех и отпадна след третия си сблъсък. В крайното подреждане той остана 7-и, а Светослав се нареди 17-и. При 47-килограмовите пък пирдопчанинът Георги Ненчев се класира 11-и от общо 24 участника, а в кат. до 53 кг. Петър Грамов остана девети.


В републиканския турнир все пак имаше медали за Средногорието, но за бившите вече възпитаници на Иван Нешков. В кат. до 42 кг. Йото Христов стана шампион на страната за шести пореден път – така състезаващият се за „Рилски спортист” (Самоков) златичанин вече две години е непобедим на тепиха. След него пък се нареди неговият съгражданин Станислав Луков от „ЦСКА”, който остана с бронз в същата категория. С медали се отличиха и отскоро трениращите в Самоков средногорци Николай Иванов и Ростислав Атанасов – първият стана шампион при 66-килограмовите, а вторият завоюва бронзов медал в кат. до 73 кг.


Иначе от златишкия отбор по борба се похвалиха, че със средства на клуба са били закупени нови спортни трика и кецове за тренировъчния процес. Иван Нешков сподели, че от началото на учебната година в състава за подготовка са се записали общо девет нови деца. Според треньора на борците клубът продължава да набира таланти, като за целта всеки желаещ може да се свърже с него или да посети някоя от тренировките.

Кратък обзор на средногорската футболна есен

Средногорското дерби, изиграно преди седмица, постави края на още един полусезон за двата местни тима в окръжната футболна група. Сега е време за равносметка, затова с настоящия материал ще се опитам да маркирам основните моменти от футболната есен в региона.

Отборът на „Мирково” започна сезона с амбиции за силно представяне и класиране в челото на таблицата. Основание за този оптимизъм даваше добрата игра от пролетта на 2009, когато средногорци записаха няколко поредни победи и впечатлиха с играта си. В клуба дори бе сформиран и състав от юноши младша възраст, който бе поет от завърналия се в региона Красимир Пастушки.

Така в годината на 50-годишния юбилей от началото на организирания спорт в Мирково, футболният отбор на селото направи летящ старт в окръжния ешелон. Първите две срещи бяха домакински и завършиха с разгромни победи за местните състезатели – обща голова разлика от 16:1 и първо място във временното класиране. Впоследствие обаче мирковчани допуснаха спад във формата и записаха три поредни загуби, включително внушително поражение с 1:5 от „Керамик” (Елин Пелин) на собствен терен – и то навръх празника по случай юбилея на спорта в селото.

Футболистите на „Мирково” все пак успяха да се върнат на победния път – след равенство в мача със „Спартак” (Самоков) последваха две победи и нов хикс в последния кръг срещу регионалния съперник от Пирдоп. Така мирковчани завършиха есенния полусезон в средата на подреждането и със запазени шансове за атакуване на върха в крайното класиране. Детско-юношеският тим пък показа добра игра въпреки тоталната си неопитност и в някои от срещите дори бе близо до победа срещу далеч по-подготвените си съперници.

Що се отнася до футбола в Пирдоп, там усилията на Маньо Чолаков в крайна сметка дадоха резултат и тимът на „Спартак 2001” бе възроден след година прекъсване. В града се завърна и бившият президент на „Орлин” – Евгени Ценов, който също се включи в щаба на спартаковци. Основен спонсор на състава стана „Аурубис”, като местното медодобивно мероприятие осигури нова спортна екипировка за отбора. В близките месеци пък ще бъде сменено и името на пирдопския състав, който вече ще се казва ФК „Аурубис”.

В чисто спортен план, тимът на спартаковци бе изграден основно от ветерани на клуба плюс възпитаници на несъществуващата вече детско-юношеска школа. За треньор пък бе избран добре познатият Венцислав Петров. Съвсем очаквано, представянето на състава бе слабо – общо шест от изиграните девет мача бяха загубени. В останалите срещи пирдопчани стигнаха до нулево домакинско равенство с „Бенковски” (Костенец), победа с 5:1 над пристигналия само с девет човека в Средногорието тим на „Титан” (с. Лесново) и зрелищен хикс в срещата с регионалния съперник „Мирково”.

Въпреки всичко, най-важни през този сезон за спартаковци са не спортните резултати, а положеното ново начало в развитието на футбола в града. Така за тях през пролетта предстоят нови девет срещи, в които ще бъде търсено най-вече обиграване на наличните футболисти.

вторник, 10 ноември 2009 г.

Без победител - 3:3 в средногорското дерби

В последния кръг от есенния полусезон на окръжната футболна група двата средногорски тима изиграха зрелищно дерби, което в крайна сметка завърши без победител – 3:3. Срещата изобилстваше от чисти положения и за двата състава, предлагайки множество емоции на немалкото зрители.


Началото бе за домакините от „Спартак” (Пирдоп), които излезнаха напред в резултата в 15-ата минута. След добре изпълнен корнер и удар с глава топката срещна гредата зад стража на „Мирково”, но в последвалото разбъркване все пак премина голлинията за 1:0. Последваха няколко положения и пред двете врати, като при едно от тях играещият треньор на пирдопчани Венцислав Петров отблизо реализира за 2:0 и даде комфортна преднина на своя състав. Секунди преди почивката обаче, спартаковци допуснаха намаляване на резултата след корнер и хубав удар с глава на Красимир Пастушки.


Първата част донесе и неприятна контузия на младия състезател на „Спартак” Николай Миндилов, който счупи крака си и на почивката бе откаран от линейка. След мача стана ясно, че счупването е било особено лошо и пирдопчанинът е пътувал към „Пирогов” по-късно същия ден.


В чисто спортен план, второто полувреме започна с пълен обрат в резултата. Първо Атанас Димов се откъсна по крилото и намери на чиста позиция Добрин Михайлов – Добата, който отблизо не сбърка и изравни резултата. Малко по-късно отново Добата се възползва от грешка в защитата на спартаковци и реализира за 2:3. Головият трилър продължи с ново попадение за тима на домакините – Стоян Стоянов стреля от границата на наказателното поле след изпълнение на корнер и успя да уцели долния ляв ъгъл на вратата за 3:3.


Броени минути по-късно зрителите видяха и червен картон. Играещия треньор на „Спартак” Венцислав Петров успя да се измъкне от отбраната на „Мирково”, но бе настигнат и фаулиран от Иван Спасов. Така защитникът на гостите спаси тима си от почти сигурен гол, но трябваше да поеме преждевременно към съблекалните.


До края темпото остана изключително високо, като и двата състава изпуснаха по още няколко добри положения. В крайна сметка домакините не успяха да се възползват от численото си предимство и първото средногорско дерби за този сезон завърши без победител.

неделя, 1 ноември 2009 г.

Голово шоу - 6:5 за "Мирково" в неделния мач

В истинско шоу за публиката се превърна последното домакинство от есенния полусезон за футболистите на „Мирково”. Средногорският състав прие на своя стадион „Мътивир” (Ихтиман) и го победи със зрелищното 6:5 в мач от осмия кръг на окръжната фуболна група.

Първи до гол в срещата стигнаха гостите, които излезнаха напред в резултата 15 минути след началото на двубоя. Малко след това обаче две попадения на Добрин Михайлов – Добата обърнаха резултата и дадоха аванс на мирковчани. До края на полувремето играчите на „Мътивир” все пак успяха да изравнят и така двата отбора оставиха развръзката в срещата за след почивката.

В началото на втората част съперниците си размениха по още един гол – първо Недко Йорданов отбеляза за 3:2, след което играч на ихтиманци отново върна равенството в срещата. Последваха две попадения на Цветан Михов, освен него сред голмайсторите за втори път се записа и Недко Йорданов. Играч на гостите пък бе изгонен от съдията и така мирковчани се оказаха с човек повече и аванс от цели три гола – 6:3.

Това доведе до определено отпускане в редиците на средногорския състав, а треньорът Николай Николов пусна в игра и двама от юношите на клуба – Иван Раков и Атанас Ингилизов. Оттук нататък обаче головете бяха само във вратата на мирковчани, които едва не допуснаха изненадващо изравняване в последните минути. Първо защитник на домакините си вкара нелеп автогол, а няколко минути преди края отборът на „Мътивир” върна интригата в резултата с ново попадение. За щастие, в оставащите няколко атаки не се стигна до нищо по-сериозно и „Мирково” записа втора поредна победа в първенството.

След края на срещата Николай Николов бе по-скоро недоволен от своите възпитаници заради множеството допуснати попадения на свой терен. По същото време пък пирдопският „Спартак 2001” гостува на „Вихър” (Лопян) и загуби с разгромното 0:6.

Следващата седмица е последният кръг за есенния полусезон, в който един срещу друг ще се изправят двата средногорски представителя – „Спартак 2001” и „Мирково”. Първото издание на местното дерби за тази година ще се състои в неделния следобед на стадиона в Пирдоп, а предварителните очаквания са за победа на по-силно представящите се тази година мирковчани.