понеделник, 28 юни 2010 г.

Ненко Стаменов с втора поредна победа в мото-шампионата!

През отминалия уикенд, 26 и 27 юни, на пистата в Долна Митрополия край Плевен се проведе вторият кръг от тазгодишния шампионат по мотоциклетизъм. В серия „Супербайк” – клас 1 000 кубика и този път стартира златишкият състезател Ненко Стаменов, който преди месец започна надпреварата с победа и даде заявка за титла тази година.

Средногорецът отново стартира уверено и даде най-добро време на първата квалификация. При втората обаче Ненко финишира втори и в официалната надпревара трябваше да стартира от тази позиция. Проблем за златичанина се оказаха гумите – поради липсата на достатъчно финансов ресурс младежът не успя да стартира с нови такива, а вече употребяваните и изтъркани гуми доведоха до падане във втората квалификация.

Освен финансов, Ненко имаше и здравословен проблем. Преди няколко седмици средногорският състезател счупи ключица и не успя да се възстанови напълно за втория си официален старт през сезона. Амбицията обаче се оказа по-силна от болката и в крайна сметка златичанинът отново се нареди на най-високото стъпало на призовата стълбичка. Още след първия направен завой Ненко излезе начело на колоната и не допусна да бъде изпреварен до самия край, въпреки че по думите му в последните обиколки е изпитвал силни болки в ключицата.

Така средногорският представител направи огромна крачка към титлата в своя клас – на практика още една победа в оставащите два кръга ще му осигури така желаното призово място. Всъщност Ненко няма никакви притеснения в чисто спортен план, а по-скоро мисли в посока осигуряване на финансиране за участията си. През този сезон повечето от традиционните спонсори на златишкия мото-състезател са се „отдръпнали”, а младежът сам финансира участията си. Предвид големите разходи обаче това се оказва непосилна задача за него и е твърде вероятно именно тази невидима страна на шампионата да се окаже решаваща за крайния му изход.

На стадион "Васил Левски" продължава държавният шампионат по лека атлетика

На 26 и 27 юни в столицата продължиха стартовете от тазгодишното републиканско първенство по лека атлетика. Този път на националния стадион „Васил Левски” медалите в различните дисциплини разпределиха най-добрите родни момчета и момичета под 16 години.


По предварителна информация местният клуб „Средногорски атлет” трябваше да има три представителя в женския профил на надпреварата. В седмиците преди старта обаче от групата отпадна 12-годишната Пламена Съйкова, която по същото време трябваше да се яви на приемни изпити в пловдивското спортно училище.


В многобоя, където не успя да участва Пламена, се включи Виктория Дишлянова. Общо 72 момичета се бориха за призово класиране в тази дисциплина. Големият брой участнички се обяснява с немалкото лекоатлетки на възраст под 14 г., сред които бе и тринадесетгодишната Виктория.


По регламент тези състезателки могат да се включат в републиканския шампионат при по-големите от тях девойки, но само в определени дисциплини – многобой, щафета или кросово бягане. В тази засилена конкуренция средногорското момиче се представи на ниво и завърши в първата половина на подреждането – 30-а в крайното класиране. Постижението е добро предивид факта, че коронните дисциплини на Виктория по принцип са бяганията на дълги разстояния, а участието й в многобоя бе по-скоро за трупане на опит.


Другата представителка на пирдопския клуб – Поля Ангелова, взе участие в бягането на 400 м. с препятствия. Поля, за която това бе едва второто официално състезание в досегашната кариера, се нареди 16-а в конкуренция с още 41 момичета.


Освен републиканската напревара, през уикенда националният стадион бе домакин и на международния турнир за мъже и жени „Павел Павлов”, в който освен българи участие взеха и лекоатлети от Украйна, Македония, Саудитска Арабия, Мароко и други страни.


В надпреварата можеше да се включи и Мария Христова, но най-опитната пирдопска състезателка предпочете да запази силите си за предстоящия на 29 и 30 юни държавен шампионат при юношите и девойките старша възраст.

Четвърти поред турнир по борба "Стоян Николов" в Златица

В събота, 19 юни, за четвърти пореден път Златица бе домакин на мемориален турнир по класическа борба в памет на европейския и световен шампион Стоян Николов. Тазгодишната надпревара бе най-оспорваната от организираните до момента – в Средногорието се бориха общо 75 състезателя от най-добрите родни школи. Свои представители бяха изпратили всички от поканените пет клуба - „Рилски спортист” (Самоков), „Ботев (Враца) и столичните „Левски”, „Славия” и „Професионал”.

И този път състезанието бе уважено от редица легенди на българската борба, сред които личаха имената на Емил Иванов – двукратен световен и европейски шампион, Стоян Балов – световен и вицеолимпийски шампион, европейският шампион Петър Балов и световният шампион Любомир Цеков. Очакваше се за турнира да пристигне и лично президентът на родната федерация по борба – Валентин Йорданов, но лични ангажименти са възпрепятствали идването му в Средногорието.

Сред публиката бяха и близки и роднини на Стоян Николов, както и представители на основните спонсори – „Аурубис България” АД и Община Златица. Златишките състезатели и техните треньори пък очаквано бяха пременени в чисто новите си екипи, осигурени от ЕТ ”Водолей-97” с управител Иван Иванов.

За първа година турнирът се проведе в спортна зала „Гроздан Шентов” към АТПГ – Златица, което се оказа отличен ход от страна на организаторите. Спортното съоръжение предложи много повече простор на състезатели и публика, а климатичната система „елиминира” очакваният задух в ранните часове на следобеда.

Надпреварата бе открита от нейния своеобразен домакин - инж. Величка Баланова, директор на аграрната гимназия. След нея успех на младите борци пожела и кметът на Община Златица – инж. Нонка Каменова, а мажоретен състав с ръководител Ани Ангелова допринесе за създаването на истинска спортна атмосфера.

Първи на тепиха се бориха представителите на детската възрастова група – до 12 г. В кат. до 30 кг. единственият представител на средногорскието Николай Петров стигна до среща за бронзовия медал, но не успя да се пребори за него. Шампион стана Петър Петров от Враца, следван от трима свои съграждани.

При 35-килограмовите Захари Зашев и Иван Стоилов се представиха силно, но съдбата ги срещна още на полуфинала. В крайна сметка Захари спечели срещата и впоследствие стана шампион, а Иван зае третото място на почетната стълбичка. След края на надпреварата Захари Зашев бе избран и за най-перспективния млад състезател на турнира.

В горната категория (38 кг.) републиканският шампион Симеон Даруиш от „Р. Спортист” (Самоков) не допусна изненада и отново стана първи. Златишкият представител Станимир Чернев пък спечели бронзов медал.

В кат. до 42 кг. Светослав Николов безапелационно надигра съперниците си, побеждавайки на финала Ивайло Георгиев от Враца. Златичанинът бе избран и за най-резултатен състезател на турнира, а вече официално бе потвърдено и преминаването му в школата на „Левски” (София) от есента. При 53-килограмовите пък Стас Серафимов също стигна до последната среща, но загуби от републиканския първенец Кирил Милов от „Левски” и остана със сребърен медал.

След децата на тепиха излезнаха и по-големите състезатели – до 14 г. Тук в категория до 35 кг. Константин Куртев, който от есента заминава за Самоков, загуби финалната среща от Недялко Петров – представител на „Левски” (София). Дебютантът Иван Предьов пък спечели бронзов медал.

При 42-килограмовите големият отсъстващ бе Йото Христов, който малко преди надпреварата се контузи и не успя да вземе участие в схватките. Състезаващият се за „Р. Спортист” (Самоков) многократен републикански шампион все пак пристигна в родния си град, макар и само като зрител. Без него победител в категорията стана съотборникът му Иван Георгиев, а представителят на Златица Николай Петров остана с бронз.

В следващите категории средногорският клуб излъчи нови три шампиона. При 47-килограмовите трениращият за „ЦСКА” Станислав Луков спечели златото от името на своя пръв отбор, по същия начин подготвящият се в „Левски” Християн Дончев завоюва бронз. Освен титлата в своята категория, Станислав си тръгна и с приза за най-техничен състезател на турнира. В кат. до 66 кг. и до 73 кг. победители станаха Николай Иванов и Ростислав Савов – двама от представителите на СК „Стоян Николов”, които тренират в школата на Самоков, но на турнира защитаваха екипа на първия си тим.

Убедителното представяне на домакините бе затвърдено и при най-тежките – до 85 кг. Там опитният Иван Ушанов най-накрая успя да реализира потенциала си и за първи път в кариерата си стигна до шампионската титла, побеждавайки с туш на финала Петър Кюков от Враца.

Естествено, наградата за най-добър треньор отиде при Иван Нешков – наставникът на отбора-домакин излъчи цели шест шампиона в различните категории. Организаторите раздадоха и почетни плакети за принос в развитието на борбата в гр. Златица – по един от тях получиха всички треньори на участващите тимове, официалните гости, както и спонсорите на златишкия клуб. След края на схватките пък състезатели и гости бяха поканени на обяд в ресторанта на хотел „Антик”.

Следващата изява на младите средногорски борци ще бъде още в началото на месец юли, когато във Враца ще се проведе турнир за кадети в памет на Пламен Боцев. Още отсега в клуба са получили и покана за турнира „Георги Райков”, който е насрочен за 28 и 29 август в Копривщица.

Кратък обзор на отминалия футболен сезон в Средногорието

В разгара на футболните страсти, докато целият свят следи изкъсо случващото се по стадионите в ЮАР, реших накратко да обобщя какво се случи в Средногорския футбол през вече отминалия сезон.


От двата местни тима отборът на „Мирково” започна с по-големи амбиции напреварата в окръжната футболна група. В клуба дори бе сформиран и състав от юноши младша възраст, който бе поет от завърналия се в региона Красимир Пастушки. Така в годината на 50-годишния юбилей от началото на организирания спорт в Мирково, футболният отбор на селото направи летящ старт в окръжния ешелон и спечели разгромно първите си две срещи.


Последва спад във формата и три поредни загуби, след които мирковчани отново се върнаха на победния ход и приключиха есенния полусезон в средата на класирането. През пролетта тяхното представяне бе донякъде аналогично – променлива форма и редуване на силни и слаби мачове. В крайна сметка „Мирково” разгроми регионалния съперник „Спартак” (Пирдоп) в последния кръг и убедително зае седмо място от общо десет отбора в крайното класиране - с равен брой победи и загуби (по седем) и четири равенства.


Що се отнася до „спартаковци”, тяхното представяне съвсем очаквано бе слабо. Футболът в Пирдоп бе възроден след година прекъсване, но набързо сглобеният отбор не успя да покаже добра игра и завърши годината в дъното на класирането – предпоследен, със само една победа и две равенства от общо 18 изиграни срещи. В последните няколко пролетни кръга пък пирдопчани очевидно просто доиграваха сезона, а към момента бъдещето на „Спартак” все още изглежда неясно.


Може би най-позитивните емоции през отминалия сезон предизвикаха младите таланти от новосформираната детско-юношеска школа в Мирково. Отборът на юношите младша възраст изигра редица силни мачове и оказа сериозен отпор на далеч по-опитните си съперници. Някои от най-добре представящите се юноши дори дебютираха и за мъжкия състав.

неделя, 13 юни 2010 г.

40-градусова жега за най-добрите родни лекоатлети

На 12-и и 13-и юни около 500 състезатели от цялата страна се включиха в републиканската надпревара по лека атлетика за мъже и жени. Националният стадион „Васил Левски” подложи на истинско изпитание силите и волята на най-добрите родни лекоатлети, които трябваше да се справят с изпитанията си при 40-градусова жега.

Двама бяха представителите на „Средногорски атлет”, които треньорът Ваньо Масларски взе със себе си в столицата. И този път Мария Христова се включи в коронната си дисциплина – многобой, където пирдопчанката отново се представи силно и влезе в призовата тройка. Мария подобри личните си постижения на висок скок, тласкане на гюлле и в бяганията на 200 м. и 800 м., като в крайното класиране остана на трето място. Така тя от една страна постигна по-високи резултати, но пък отстъпи позиция назад от миналогодишния си сребърен медал.

Освен най-опитната средногорска лекоатлетка, в надпреварата се включи и все по-успешно представящият се напоследък Любомир Дишлянов. Младежът записа първото в кариерата си участие при мъжете – в бягането на 3 000 м. стипълчейз. За нещастие на участниците дисциплината се проведе по обяд, точно в най-горещото време от деня. Жегата обаче „отказа” само един от единадесетте бегача – останалите успяха да завършат успешно, а Любчо се нареди на девето място.

Последните стартове от републиканското първенство по лека атлетика са в края на месеца – на 26-27 юни за момчета и момичета под 16 г. и на 29-30 за юноши и девойки старша възраст. И в двете възрастови категории „Средногорски атлет” ще има свои представители.

Световното първенство по футбол започна!

Няма как да не сте разбрали – вече от няколко дни Южна Африка е в центъра на световното внимание, и то по футболни причини. Дори и върлите противници на най-популярния спорт сякаш усещат поне част от магията, съпровождаща най-дългоочаквания и емоционален спортен турнир на планетата Земя. Надпревара, която отдавна е надхвърлила чисто футболните си измерения и дефакто се е превърнала в един от най-обичаните световни празници.


Ето и две причини точно тазгодишното първенство да е по-специално от останалите. На първо място, разбира се, е страната домакин – за първи път организацията на това мащабно мероприятие бе възложена на представител на Черния континент. Въпреки множеството критики, високото ниво на престъпност, очакваната по-слаба от обичайното посещаемост, огромните разходи и в крайна сметка спорните ефекти, ЮАР довърши започнатото и за момента се справя с голямото предизвикателство. Още от първите срещи на Мондиала пък, дори зрителите пред малкия екран усетиха неповторимата атмосфера на екзотичния континент.


19-ото световно първенство бе чакано с нетърпение и поради още една причина. Вече близо две години светът ляга и става с една тема на уста – световната икономическа криза, която малко или много промени живота на стотици милиони жители на Земята. Започналата вече футболна надпревара предоставя едномесечна почивка от напрегнатото ежедневие. Нова, този път позитивна тема, обединява всички на планетата. Поне за малко светът ще потъне в положителни емоции и ще заживее в ритъма на световната купа.


Вярно, като всичко хубаво на този свят, и това си има своят край – след който неминуемо ще се върнем към старите проблеми. Дотогава обаче има достатъчно време, за да не мислим за това. Наздраве!

събота, 12 юни 2010 г.

За пети пореден път - турнир по борба в памет на Рангел Геровски

В първия уикенд от месец юни град Сопот за пети пореден път организира международен турнир в памет на европейския и вицеолимпийски шампион Рангел Геровски. По различни причини тази година надпреварата премина без участие на чуждестранни клубове, но този факт не намали интереса към състезанието – общо 85 момчета от осем родни отбора пристигнаха за да премерят сили на тепиха. Разбира се, сред клубовете-участници бе и златишкият „Стоян Николов”, който бе представен от шест свои възпитаници – 3 настоящи и 3 „бивши”.

Турнирът бе разделен на две възрастови групи – деца и момчета. При по-малките борци Захари Зашев трябваше да се включи в кат. до 35 кг, но така и не успя да свали около килограм за да „слезе” под въпросната граница и трябваше да участва при 47-килограмовите. Съвсем резонно, там средногорският представител записа четири загуби срещу по-тежките си съперници и остана на последното, пето място.

В същата категория сребърен медал завоюва Светослав Николов от Златица, който победи трима от опонените си и бе надигран само от бъдещия шампион – Кирил Милов от „Левски” (София). В по-горната възрастова група пък Иван Ушанов традиционно се включи в най-тежката категория – до 85 кг., където записа две загуби и остана пети в крайното класиране.

СК „Стоян Николов” обаче бе представен от още трима свои бивши възпитаници – състезаващите се за „Рилски спортист” (Самоков) момчета Йото Христов, Николай Иванов и Радослав Атанасов. Тъй като най-силната школа в страната не взе участие в турнира в Сопот, с позволението на треньорите си тримата млади таланти все пак пътуваха за надпреварата и защитаваха честта на своя бивш отбор.

В кат. до 42 кг. многократният републикански шампион Йото Христов бе безапелационен и с лекота стигна до поредната шампионска титла в кариерата си. При 66-килограмовите Николай Иванов приключи участието си със сребърен медал и актив от 3 победи и загуба на финала от действащия републикански шампион в категорията – Георги Ламбрев от „Локомотив” (Пловдив). Радослав Атанасов пък записа победа и две загуби, оставайки пети в кат. до 73 кг.

Междувременно току-що навършилият 15 години Йото Христов бе включен в националния състав на България за кадети до 17 г. и в средата на месеца ще замине на лагер преди предстоящото през юли европейско първенство. Тази добра новина поставя под съмнение участието на златичанина в предстоящия на 19-и юни домакински турнир „Стоян Николов”. Все пак има вероятност Йото да бъде освободен поне за един ден и отново да стане част от надпреварата в своя роден град.

Що се отнася до дългоочакваното състезание, според треньора Иван Нешков всичко по неговата организация до момента върви по план. По думите му вече е осигурена финансова помощ от страна на „Аурубис България”АД и Община Златица. Фирма „Водолей” с управител Иван Иванов пък се е погрижила младите златишки борци да посрещнат своите гости пременени в чисто нови екипи.

Както вече писахме, участие в турнира вече са потвърдили „Ботев (Враца), столичните „Левски”, „Славия” и „Професионал”, както и на най-голямата школа в страната – „Рилски спортист” (Самоков). За турнира се очаква да пристигнат и редица официални гости, сред които и лично президентът на родната федерация по борба Валентин Йордано
в.

Представителите на СК "Стоян Николов" (Златица) и техният треньор Иван Нешков в Сопот заедно с една от легендите в родната борба - петкратният световен и европейски шампион Александър Томов, който ще е сред официалните гости и на предстоящия домакински турнир.

сряда, 9 юни 2010 г.

Ваня Брайнова - с два медала от държавната надпревара по тенис на маса


В края на месец май се проведе държавното отборно и индивидуално първенство по тенис на маса за момчета и момичета до 12 години. Домакин на надпреварата бе Дворецът на културата и спорта във Варна, като общо 134 млади таланти от цяла България се включиха в състезанието. Средногорието пък отново бе представено достойно, след като само преди няколко седмици пирдопчанката Борислава Лазарова стана трета в страната на турнира при момичетата до 15 г.


В морската ни столица основните надежди за медал бяха свързани с друга представителка на Пирдоп – Ваня Брайнова. Състезаващата се за СКТМ „Панагюрище” участничка бе сред поставените в индивидуалната надпревара и пропусна предварителните групи, както и първия кръг от директните елиминации в схемата.


Така Ваня имаше своеобразната привилегия да започне своето участие направо от осминафиналната фаза на турнира. Тя обаче стартира разочароващо и допусна загуба още в първата си среща – 0:3 гейма срещу Ангелина Арнаудова от „Стоянстрой” (Пловдив).


Далеч по-добро бе представянето на Ваня Брайнова в турнира по двойки, където пирдопчанката и съотборничката й Десислава Ботева постигнаха две убедителни победи и стигнаха до полуфинал. В него двете състезателки загубиха с 0:3 гейма от бъдещите шампионки – Михаела Димова и Есин Саид от Момчилград, и останаха на трето място в страната.


Тимът на „Панагюрище” пък се нареди четвърти в крайното отборно класиране – така неговите възпитаници, сред които и Ваня, си тръгнаха с още един бронзов медал.


В държавната надпревара взеха участие и част от състезателите на златишкия клуб по тенис на маса към СК „Стоян Николов”. Тренираните от Йордан Лазаров момчета и момичета играха добре, но не успяха да се справят с конкуренцията на по-опитните си съперници и така и не преодоляха предварителните групи.


Най-голям шанс да стигне до директните елиминации имаше добре представящият се през последните месеци Игнат Николов. Златичанинът обаче изтегли тежък жребий и с две победи и загуба остана втори в своята група. Божидар Арнаудов, който в последния момент зае мястото на отпадналия по здравословни причини Петър Додов, не успя да запише успех.


При момичетата това стори Християна Делийска, която „взе” една от срещите си в групата. Илияна Нешкова пък загуби и трите си мача, но в два от тях игра изключително равностойно срещу съперниците си, губейки с по 2:3 гейма. На практика тези срещи можеха да се развият и в нейна полза – в такъв случай представителката на Средногорието щеше да се нареди на второ място и според регламента при момичетата да продължи напред.

Държавно първенство по планинско бягане в Сапарева баня

В неделя, 30-и май, гр. Сапарева баня бе домакин на тазгодишното държавно първенство по планинско бягане. Общо 130 атлети от 35 родни клуба взеха участие в надпреварата, организирана от Българската федерация по лека атлетика и местната община. Трасето, по което стартираха състезателите, ще домакинства и на насроченото за 4-и юли тази година европейското първенство в същия спорт.

В нестандартното бягане се включиха и двама представители на местния клуб „Средногорски атлет” – Любомир Дишлянов и Христо Атанасов. Пирдопчаните стартираха при юношите младша възраст, където участниците бяха общо 30, а дистанцията – 4 584 м.

Променливите напоследък климатични условия за щастие не изненадали неприятно участниците с проливен дъжд. Условията обаче били достатъчно тежки – по думите на средногорските треньори, братята Николай и Ваньо Масларски, времето било топло и задушно, а теренът – хлъзгав от преваляванията през последните няколко дни.

Трасето пък минавало през гориста местност, и в основната си част представлявало изкачване или спускане – на практика липсвали равни участъци. В допълнение, на пътя на участниците имало и две реки – достатъчно големи, за да не могат просто да се прескочат.

В чисто спортен план, средногорските състезатели се представили задоволително. Любомир Дишлянов завършил десети с време 19 мин. и 39 сек., а Христо Атанасов – 24-и с около три минути изоставане от своя съотборник. Победител при юношите младша възраст станал Пенко Пенков от „Атлет” (гр. Карнобат) с резултат 17 мин. и 50 секунди, а общо четирима от участниците не завършили надпреварата.

Оттук нататък на „Средногорски атлет” предстоят нови участия в републиканското първенство на националния стадион „Васил Левски”. На 12 и 13-и юни в столицата ще се проведе надпреварата при мъжете и жените, където за призово класиране ще се бори многобойката Мария Христова. В края на месеца пък са стартовете при лекоатлетите под 16 г. (26-27 юни), както и при юношите и девойките старша възраст (29-30 юни).