понеделник, 31 март 2008 г.

Мария Христова - четвърта на гюлле

Между 21 и 23 март на стадионите на Националната спортна академия в София се проведе ежегодното Държавно индивидуално първенство по хвърляния. И този път в надпреварата участие взе местния клуб “Средногорски атлет”, на само с един свой представител – многобойката Мария Христова.

Първоначално треньорите Николай и Ваньо Масларски подготвяли за състезанието в столицата и Мустафа Ариф. Талантливият младеж обаче продължава да бъде преследван от малшанс – след като през януари изпусна републиканското в зала заради наложилата се операция от апандисит, сега се появили усложнения от хирургическата интервенция. Съветът на лекарите бил да не се рискува, въпреки голямото желание на Мустафа най-накрая да се включи в голяма надпревара.

Мария Христова пък се представи на очакваното високо ниво. От треньорския щаб решили да я пуснат при девойките старша възраст, макар че тя е още на 17 г. и спада към младшата категория. Според Ваньо Масларски така пирдопчанката трупа повече опит, бори се за по-голям брой точки в ранглистата, а и от догодина вече ще трябва да се състезава именно там.

Резултатите показват, че Мария вече е готова за тази крачка в спортната си кариера. В коронната си дисциплина – тласкането на гюлле, тя е четвърта в страната – с резултат от 12 м. и само на 5 см. от третото място. В другите две дисциплини – хвърляне на чук и на копие, лекоатлетката се класира пета в подреждането. Всъщност като класиране Мария Христова не е дръпнала особено много от миналата година, когато се върна в Средногорието с три пети места. Разликата в резултатите обаче е голяма, като този път тя е успяла да подобри постижението си във всяка от дисциплините.

Братята Николай и Ваньо Масларски решили да не записват за участие други състезатели от клуба, тъй като останалите са все още неопитни и нямаха голям шанс за влизане във финалите. Те все пак ще могат да усетят вкуса на голямото състезание през юни, когато започват стартовете от републиканското първенство на националния стадион “Васил Левски”. Преди него ще има само едно изпитание за “Средногорски атлет” – на 5 април в Силистра е държавното първенство по спортно ходене, в което за влизане поне в топ 10 ще се бори Любомир Дишлянов.

Няма коментари: