понеделник, 15 декември 2008 г.

Наближава републиканското по лека атлетика в зала

Един от малкото местни клубове, които продължават интензивен тренировъчен процес дори и в седмиците преди коледните празници, е пирдопският „Средногорски атлет”. Възпитаниците на братята Николай и Ваньо Масларски се готвят за предстоящите в края на януари стартове от републиканското първенство по лека атлетика в зала, традиционно провеждащи се в столичната „Фестивална”.

Към момента в клуба за щастие няма контузии, а меката зима позволява провеждане на тренировките и навън, на градския стадион. Иначе освен трениращите до момента състезатели през последните седмици към редиците на тима са се присъединили още три деца. Така или иначе, според Ваньо Масларски целта за предстоящото състезание за пореден път ще бъде по-скоро обиграване на младите и още неопитни лекоатлети.

За призово класиране ще се бори вездесъщата Мария Христова, която през последните години си остава най-подготвеният и силен наш представител в този спорт. Многобойката ще се пробва както при девойките-старша възраст, така и при жените и ще гони първи медал от състезания в зала. Миналата година Мария финишира пета в младшата възраст, но сега ще й е още по-трудно да влезе в топ 5 предвид по-силната конкуренция.

Като цяло резултатите на средногорските лекоатлети от състезанията в зала обикновено са по-слаби от тези на стадион – предвид крайно лошите условия, при които тренират през зимата. На практика голяма част от децата бягат за първи път на 200-метровата покрита писта минути преди официалния си старт. Според Ваньо Масларски проблем е и липсата на виражи в пирдопската зала – специални приспособления за ъглите на помещението, които водят до своеобразно „повдигане” нивото на пистата и позволяват поддържане на набраната от бегача скорост. Като се вземе предвид и неопитността на повечето средногорски лекоатлети, в предстоящата надпревара едва ли могат да се очакват призови класирания.

Няма коментари: