сряда, 4 март 2009 г.

За Бербатов и атаките по негов адрес

В нашата страна има една доста популярна поговорка, която с пълно право може да се отнесе и към проблемите на Димитър Бербатов с медиите от Острова. „По-добре на хората в устата, отколкото в краката” сигурно звучи странно на английски, но пък едва ли има по-точен отговор на нападките по посока на българина. Който междувпрочем миналата година пълнеше същите тези издания с новините за драматичния си транфер в иначе постния откъм трансферни вести месец август.


Нашето момче може и да е „сръдльо” и „псевдозвезда”, но само по страниците на британските вестници. И в мислите на техните редактори. В реалността обаче капитанът на националния ни отбор показва защо за него бяха платени близо 31 млн. паунда, с което стана най-скъпият трансфер в историята на легендарен клуб като „Манчестър Юнайтед”. Българинът бързо се наложи в игровата схема на „червените дяволи”, играе повече от добре, бележи решаващи попадения и неизменно е в челото на класацията по брой асистенции.


Проблемът сякаш е друг. Бербатов е една от малкото големи звезди в световния футбол, които демонстрират скромно поведение и не се замесват в шумни скандали. За разлика от други популярни във Висшата Лига лица, които често попадат на първа страница в таблоидите след поредната пиянска нощ или участие в побой. Такива там си ги имат достатъчно – и често ги снимат край развалините на спортни коли, разбити след шофиране в нетрезво състояние. Въпреки славата и парите обаче, и напук на репутацията на страната ни в Европа, Митко упорито продължава да не произвежда новини извън терена.


Вместо това родният нападател съвсем правилно не се поддава на провокациите и запушва устите на критиците си по възможно най-ефективния начин – с добра игра за своя тим. Това може и да не се нрави на някои колеги журналисти от Острова, но със сигурност се забелязва от сър Алекс Фъргюсън например. Още от самото привличане на българина в състава си, шотландският специалист не спира да хвали качествата и преставянето му. А когато подобен капацитет във футбола говори така за теб и ти гласува доверие във всеки важен за отбора мач, другото едва ли е от значение.

Няма коментари: