понеделник, 28 юни 2010 г.

Четвърти поред турнир по борба "Стоян Николов" в Златица

В събота, 19 юни, за четвърти пореден път Златица бе домакин на мемориален турнир по класическа борба в памет на европейския и световен шампион Стоян Николов. Тазгодишната надпревара бе най-оспорваната от организираните до момента – в Средногорието се бориха общо 75 състезателя от най-добрите родни школи. Свои представители бяха изпратили всички от поканените пет клуба - „Рилски спортист” (Самоков), „Ботев (Враца) и столичните „Левски”, „Славия” и „Професионал”.

И този път състезанието бе уважено от редица легенди на българската борба, сред които личаха имената на Емил Иванов – двукратен световен и европейски шампион, Стоян Балов – световен и вицеолимпийски шампион, европейският шампион Петър Балов и световният шампион Любомир Цеков. Очакваше се за турнира да пристигне и лично президентът на родната федерация по борба – Валентин Йорданов, но лични ангажименти са възпрепятствали идването му в Средногорието.

Сред публиката бяха и близки и роднини на Стоян Николов, както и представители на основните спонсори – „Аурубис България” АД и Община Златица. Златишките състезатели и техните треньори пък очаквано бяха пременени в чисто новите си екипи, осигурени от ЕТ ”Водолей-97” с управител Иван Иванов.

За първа година турнирът се проведе в спортна зала „Гроздан Шентов” към АТПГ – Златица, което се оказа отличен ход от страна на организаторите. Спортното съоръжение предложи много повече простор на състезатели и публика, а климатичната система „елиминира” очакваният задух в ранните часове на следобеда.

Надпреварата бе открита от нейния своеобразен домакин - инж. Величка Баланова, директор на аграрната гимназия. След нея успех на младите борци пожела и кметът на Община Златица – инж. Нонка Каменова, а мажоретен състав с ръководител Ани Ангелова допринесе за създаването на истинска спортна атмосфера.

Първи на тепиха се бориха представителите на детската възрастова група – до 12 г. В кат. до 30 кг. единственият представител на средногорскието Николай Петров стигна до среща за бронзовия медал, но не успя да се пребори за него. Шампион стана Петър Петров от Враца, следван от трима свои съграждани.

При 35-килограмовите Захари Зашев и Иван Стоилов се представиха силно, но съдбата ги срещна още на полуфинала. В крайна сметка Захари спечели срещата и впоследствие стана шампион, а Иван зае третото място на почетната стълбичка. След края на надпреварата Захари Зашев бе избран и за най-перспективния млад състезател на турнира.

В горната категория (38 кг.) републиканският шампион Симеон Даруиш от „Р. Спортист” (Самоков) не допусна изненада и отново стана първи. Златишкият представител Станимир Чернев пък спечели бронзов медал.

В кат. до 42 кг. Светослав Николов безапелационно надигра съперниците си, побеждавайки на финала Ивайло Георгиев от Враца. Златичанинът бе избран и за най-резултатен състезател на турнира, а вече официално бе потвърдено и преминаването му в школата на „Левски” (София) от есента. При 53-килограмовите пък Стас Серафимов също стигна до последната среща, но загуби от републиканския първенец Кирил Милов от „Левски” и остана със сребърен медал.

След децата на тепиха излезнаха и по-големите състезатели – до 14 г. Тук в категория до 35 кг. Константин Куртев, който от есента заминава за Самоков, загуби финалната среща от Недялко Петров – представител на „Левски” (София). Дебютантът Иван Предьов пък спечели бронзов медал.

При 42-килограмовите големият отсъстващ бе Йото Христов, който малко преди надпреварата се контузи и не успя да вземе участие в схватките. Състезаващият се за „Р. Спортист” (Самоков) многократен републикански шампион все пак пристигна в родния си град, макар и само като зрител. Без него победител в категорията стана съотборникът му Иван Георгиев, а представителят на Златица Николай Петров остана с бронз.

В следващите категории средногорският клуб излъчи нови три шампиона. При 47-килограмовите трениращият за „ЦСКА” Станислав Луков спечели златото от името на своя пръв отбор, по същия начин подготвящият се в „Левски” Християн Дончев завоюва бронз. Освен титлата в своята категория, Станислав си тръгна и с приза за най-техничен състезател на турнира. В кат. до 66 кг. и до 73 кг. победители станаха Николай Иванов и Ростислав Савов – двама от представителите на СК „Стоян Николов”, които тренират в школата на Самоков, но на турнира защитаваха екипа на първия си тим.

Убедителното представяне на домакините бе затвърдено и при най-тежките – до 85 кг. Там опитният Иван Ушанов най-накрая успя да реализира потенциала си и за първи път в кариерата си стигна до шампионската титла, побеждавайки с туш на финала Петър Кюков от Враца.

Естествено, наградата за най-добър треньор отиде при Иван Нешков – наставникът на отбора-домакин излъчи цели шест шампиона в различните категории. Организаторите раздадоха и почетни плакети за принос в развитието на борбата в гр. Златица – по един от тях получиха всички треньори на участващите тимове, официалните гости, както и спонсорите на златишкия клуб. След края на схватките пък състезатели и гости бяха поканени на обяд в ресторанта на хотел „Антик”.

Следващата изява на младите средногорски борци ще бъде още в началото на месец юли, когато във Враца ще се проведе турнир за кадети в памет на Пламен Боцев. Още отсега в клуба са получили и покана за турнира „Георги Райков”, който е насрочен за 28 и 29 август в Копривщица.

Няма коментари: