събота, 16 януари 2010 г.

Душанският язовир - отново без ледена покривка и зимен риболов

И тази зима традиционно решихме да проверим как върви риболова на най-големия водоем в региона – язовира над с. Душанци. Необичайно топлото време през последните месеци обаче до голяма степен обезсмисли начинанието ни. За разлика от предишни години, този път водната повърхност не бе покрита от дебел слой лед и десетки рибари върху него.


Тъкмо обратното – на язовира имаше само малка групичка от няколко ентусиасти. Те откровено си признаха, че не са тук с надеждата за голям улов, а просто от любов към риболова. По думите им, рибата сега е по-малко активна предвид студената вода и се задържа повече на дъното. Иначе в такива месеци дебелата ледена покривка би дала известно предимство на рибарите, защото по нея може да се влезе по-навътре във водоема и шансът за улов се увеличава.


За последен път обаче подобно застудяване в Средногорието имаше едва преди две години. През зимата на 2008 г. целият язовир беше покрит с лед, а и се случи станалото вече легендарно изпускане на голям брой риби от една от садките на близкия развъдник. Инцидентът напълни водата с пъстърва и ледът над нея с рибари, но за кратко време богатият улов приключи.


И сега надеждите за успешен риболов се подхранват основно от рибното стопанство. От една страна, възможно е отново да се появи видра, която да прегризе мрежата на някоя от садките и това да доведе до ново изпускане на риби. По-реални обаче се очакванията, че голямото количество храна, което се хвърля в развъдника, може да привлече и част от другата риба в язовира.


Разбира се, липсата на ледена повърхност може да бъде преодоляна с подходяща екипировка. В това ни убеждава Йордан Канов от с. Чавдар, който пристига на брега с надуваемата си лодка и в пълно риболовно снаряжение. Според него основната причина за слабия улов е недостатъчното зарибяване на водоема през последните години.


В крайна сметка се убедихме, че риболовът по това време на годината е подходящ само за най-големите маниаци на тази тема. Ако сте сред тях – въоръжете се с достатъчно търпение и с малко повече късмет може и да се върнете с някоя щука или костур. Останалите, сред които се нареждам и аз, могат спокойно да изчакат по-топлите месеци в годината.

Няма коментари: