неделя, 13 април 2008 г.

Средногорският параолимпиец Спас Спасов вече се готви за Пекин

През последните седмици в световен мащаб “големите сили” умуват дали да не бойкотират олимпийските игри в Пекин това лято. Средногорието пък може да бъде спокойно, тъй като и този път ще има свой представител на най-престижния спортен форум. За столицата на Китай почти сигурно ще пътува пирдопчанинът Спас Спасов, един от най-добрите родни параолимпийци.

За целта състезателят по вдигане от лег ще трябва да запази мястото си сред първите 12 в световната ранглиста. В момента той е на осмо място, като до лятото остават още няколко големи турнира, на които трябва да се представи на ниво. Един от тях вече мина – през януари Спас и още двама българи пътуваха за Солун, където взеха участие в откритото първенство на Гърция. Пирдопчанинът се наредил втори в своята категория – до 82,5 кг., като малко не му достигнало да вдигне рекордните за него 185 кг. и да се върне със златен медал. По думите му обаче не това е било най-важното – “Отидох там най-вече за да трупам точков актив за ранглистата и се радвам, че успях да постигна достатъчно добър резултат.”

В края на тази седмица Спас отново ще замине за столицата на южната ни съседка, където отново ще има подобна надпревара. Целите отново са същите. Що се отнася до олимпиадата, средногорският тежкоатлет е умерен оптимист, като надеждите му са да влезе сред първите осем. В момента обаче силите му са насочени основно към бюрократична глупост, която той и останалите от Българска параолимпийска асоциация се опитват да предотвратят. Става въпрос за това, че БОК е взел решение да увеличи с 40% премиите за родните олимпийци, като за целта... пропорционално ореже премиите на параолимпийците.

Освен олимпийските игри Спас Спасов чака с нетърпение и родното републиканско първенство по вдигане от лег за здрави състезатели, което ще бъде през месец май. На него средногорецът вече неколкократно доказва, че е най-малкото равен на напълно здравите тежкоатлети. Тази година той за първи път ще участва с необходимата специална стреч-фланелка, която вече е поръчал от чужбина. “Сега вече няма да им дам никакъв шанс” – категоричен е параолимпиецът, който миналата година без въпросната екипировка изравни резултата на победителя в надпреварата.

Спас също така силно се надява да намери финансиране, за да може и тази година да организира състезание по вдигане от лег на центъра на Пирдоп. По думите му всичко е готово, чака се само подкрепата на Община Пирдоп или на някой от местните бизнесмени.

34-годишният Спас Спасов е един от най-популярните спортисти в Средногорието. Кариерата му е белязана от особено трагичен инцидент – преди години той е “засечен” от лек автомобил докато пътува с мотоциклет към София. В резултат на тежката катастрофа губи десния си крак, който е ампутиран до коляното. Следва дълго и мъчително възстановяване, свързано с повторно прохождане и свикване с изкуствения крак. Спас обаче намира сили и отново подновява кариерата си, този път като параолимпиец. Резултатите сами говорят за волята на пирдопчанина – многократен шампион на България, победител в откритото първенство на Холандия, бронзов медал от европейско първенство, както и участия на олимпиадата в Атина през 2004 и на световното първенство в гр. Бусан, Южна Корея, през 2006 г. Пълната му история можете да прочетете тук.

Няма коментари: