неделя, 15 юни 2008 г.

Канадската борба в Пирдоп прогресира

За втора поредна година Средногорието имаше свои представители на републиканското първенство по канадска борба. Този път то се проведе в Благоевград, като в конкуренция с над 300 състезателя от цялата страна силите си пробваха и три пирдопски младежа – Кирил Каменов, Георги Панков и Йордан Митков.

Най-големи бяха очакванията към представянето на Кирил, който миналата година още при дебюта си на голямо първенство предизвика истински фурор и се нареди първи на дясна ръка и втори на лява. Контузия още в първия мач обаче го изхвърли от борбата за медалите и му попречи да защити постижението си. Според неговия баща Иван Каменов, който е и треньор на състава, проблемът не е сериозен и най-вероятно става въпрос за разтежение на сухожилие. “Причината е в това, че определено подцени загрявката преди срещата” – споделя наставникът и добавя, че контузията идва във възможно най-неподходящия момент – точно преди европейското първенство в Норвегия, което ще бъде пропуснато от пирдопчанина.

Изненадата дойде от представянето на другите две момчета, които бяха и пълни дебютанти. Йордан Митков показа завидни сила и техника и почти повтори постижението на Кирил Каменов от миналата година, класирайки се втори на лява ръка и трети на дясна. Георги Панков пък също бе на ниво, но отпадна преди финалите и в двете надпревари.

Всъщност най-важното е, че само година след като Кирил Каменов се превърна в “пионера” на канадската борба в региона, двамата с баща му вече са на крачка от регистрирането на официален отбор. Иван Каменов споделя, че вече са купени още няколко специфични уреди за тренировка, а скоро очакват и други любители на силовите спортове да започнат да тренират при тях.

Засега трите момчета се подготвят за два международни турнира – в Горна Оряховица и в Благоевград. Единствено Кирил е под съмнение, но ако всичко бъде анред той също ще е на линия за турнирите. Вторият от тях е особено важен – победителите в него ще добият право да участват на световното първенство в Канада през есента. Затова и в пирдопския тим отсега мислят само и единствено за призовите места – след като вече изпуснаха европейския форум, мечтата им е да пробват сили на световния.

Няма коментари: