понеделник, 26 ноември 2007 г.

Изигра се кървавото средногорско футболно дерби

Този уикенд завърши есенния полусезон от "А" Регионална футболна група, където се изявяват и двата средногорски тима. Финалът бе нещо като черешката на тортата - двата футболни гранда "Мирково" и "Спартак 2001" (Пирдоп) един срещу друг.

Интересното е, че именно в тази среща мирковчани трябваше да изтърпят наказанието си – лишаване от домакинство за една среща. То бе наложено след като в предишното домакинство на тима фен на "Мирково" нахлу на терена и почна да бие играч на гостите (нещо не чак толкова странно за тази дивизия :-) Първоначално двубоят трябваше да се играе на стадиона в Горна Малина, но впоследствие се оказа, че тамошният терен вече е зает. Така се стигна до компромис дербито да се играе на градския стадион в Пирдоп. И колкото и куриозно да звучи, спартаковци бяха гости... на собствения си стадион.

Това, съчетано с по-добрата форма в последно време, определено правеше пирдопчани изявен фаворит в срещата. В началото обаче те сякаш подцениха уменията на мирковчани, които отправиха редица опасни удари. При една от атаките им се стигна до грешка в защитата на “Спартак 2001” и се наложи вратарят Боян Иванов да спре с нарушение откъсващият се нападател. Реферът определено “помилва” младият страж и му показа само жълт картон, но след това все пак успя да се реваншира на пирдопчани. Минути по късно техният офанзивен играч Николай Бръмбев бе фаулиран в наказателното поле на “домакините” от Мирково, но дузпа така и не бе отсъдена.

Към края на първото полувреме спартаковци вече поеха инициативата и заиграха в познатото от този сезон темпо. Така броени минути преди почивката те откриха резултата - след изпълнение на корнер Атанас Димов отлично намери топката с десния крак и с красив удар от 20-ина метра реализира. Секунди по-късно Ненко Георгиев пък нацели гредата на мирковчани след като сякаш на шега стреля почти от центъра на терена.

През втората част играчите на "Мирково" отново се опитаха да бъдат по-дейни и донякъде успяваха на моменти. В игра за тях влезнаха нападателите Захари Текерлеков и Димитър Велков, които раздвижиха играта в атака. Пирдопчани обаче за пореден път показаха стабилна игра в защита, а младият вратар Боян Иванов нито веднъж не допусна да бъде надигран. Това изнерви символичните домакини, които на няколко пъти налетяха на съдията след отсъждания в тяхна вреда. За щастие това дерби се размина без по-тежки последици, макар на моменти и полицията да имаше работа.

Точката на спора бе сложена десетина минути преди края. Игралият отлично и в този мач Ненко Георгиев изведе с уникален 50-метров пас Добрин Михайлов – Добата, който умело се измъкна от пазача си и пусна топката успоредно на голлинията. Там добре пласираният Недко Йорданов с лекота отбеляза, оформяйки крайното 0:2. По този начин “Спартак 2001” записа първа победа като гост за сезона – макар и на своя стадион :-)

Няма коментари: