понеделник, 25 януари 2010 г.

Предстоящи изпитания за средногорските състезатели по тенис на маса

В края на месец февруари предстоят първите изпитания и за средногорските състезатели по тенис на маса. Общо трима от тях ще вземат участие в предстоящите финали на републиканската надпревара „Млад олимпиец”, след като през есенните квалификации успяха да се наредят сред 16-те най-добри играчи от Южна България.


Медалите в категорията си първи ще разпределят най-добрите български момчета и момичета до 12 години, които ще премерят сили в морската ни столица – Варна. Сред тях ще бъдат и двама средногорци – Игнат Николов и Ваня Брайнова.


Златичанинът Игнат, който е част от отбора към спортен клуб „Стоян Николов”, е и една от изненадите в турнира. Въпреки сравнителната си неопитност, той показа бързо израстване и успя да преодолее и двата квалификационни кръга преди финалите. Младият талант влиза в битката за медалите като 14-и в Южна България и на практика няма особено голям шанс за призово класиране, но самото му достигане до този етап заслужава адмирации.


Пирдопчанката Ваня Брайнова пък вече се причислява към по-опитните състезателки и ще се опита да се намеси в борбата за медалите при момичетата. През есента Ваня се нареди седма в квалификациите за Южна България, но на практика само здравословните проблеми, които имаше средногорската състезателка по това време, й попречиха да влезе в призовата тройка.


Седмица след състезателите до 12 години, в Търговище ще се проведат и финалите при момчетата и момичетата до 15 години. Там представителка на Средногорието ще бъде друга опитна пирдопчанка – Борислава Лазарова. Тя влиза във финалната схема като вицешампионка на Южна България в категорията си. Боби също има реален шанс да се озове на почетната стълбичка след провеждането на последните срещи в републиканската надпревара.


През месец март пък ще започне и отборното състезание в същите две възрастови категории – до 12 и до 15 г. Основните притеснения на треньора Йордан Лазаров са свързани с покриването на разходите, свързани с участието в него – тъй като домакин на състезанията отново ще бъде град Варна.


Иначе месец май се очертава като най-натовареният за пирдопския спортен клуб по тенис на маса. За тогава е насрочено тазгодишното домакинство на ежегодно провеждащия се турнир за ветерани „Дичето”. Освен него, през май пирдопчани ще вземат участие и в републиканското първенство за ветерани, което ще се проведе във Велико Търново, както и в кръга от „В” група в надпреварата при мъжете.


От родната федерация пък са заявили и провеждане на още един, допълнителен турнир за ветерани в град Пирдоп – явно впечатлени от условията, предоставяни от градската спортна зала. За разлика от „Дичето”, който всяка година се провежда в различен град-домакин, новата надпревара ежегодно ще се състои само в Пирдоп и ще носи неговото име – приз „Пирдоп”. Турнирът обаче отново е предложен за провеждане през така наситения откъм тенис-събития май, затова от местния клуб ще подадат молба за преместването му с поне месец напред.

Няма коментари: