понеделник, 25 януари 2010 г.

Започва републиканското първенство по лека атлетика в зала "Фестивална"

В дните около коледните и новогодишните празници, за почти всички спортисти в региона настъпи време за кратка почивка преди пролетните изпитания. Eдни от малкото, които без прекъсване продължиха подготовката си в последните дни от миналата година, бяха състезателите от пирдопския клуб по лека атлетика „Средногорски атлет”. Причината всяка година е една – започващото в края на януари републиканско първенство в столичната зала „Фестивална”.

Надпреварата стартира идния уикенд – на 23 и 24-и, когато за призовите места ще спорят юноши и девойки младша възраст. Треньорът на пирдопските лекоатлети Ваньо Масларски сподели, че ще направи всичко възможно да замине към София със своите възпитаници още в четвъртък. По този начин пирдопчани ще могат да се подготвят по-добре в дните преди официалните стартове, а и ще тренират дисциплини, за които пирдопската спортна зала не предоставя условия – като тласкането на гюлле например.

Иначе в тази възрастова група ще се включат общо трима представители на „Средногорски атлет”. Най-опитният от тях е Любомир Дишлянов, който ще участва в многобоя и бягането на 3 000 м. През миналогодишната надпревара Любомир финишира с много добри резултати и се нареди четвърти на многобой, но в долната възрастова група – момчета до 16 г. Повторение на това класиране сега ще бъде трудно постижимо, но не и невъзможно.

Освен него при състезателите младша възраст за медали ще се бори и Христо Атанасов, който ще бяга на дългите дистанции – 1 500 м. и 3 000 м. За него това ще бъде второ участие на републиканско първенство в зала. Христо обаче ще се включи в надпреварта идния уикенд основно с цел обиграване, тъй като той все още попада в доланата възрастова група. Така за него възможностите за призово класиране ще са далеч по-големи в стартовете при момчетата под 16 години, които ще се състоят в началото на месец февруари.

В подобна ситуация е и третият ни представител – 13-годишната Виктория Крънева, която ще бяга на 400 м. и 800 м. Тя ще е и най-натовареният пирдопски състезател. Освен при девойките младша възраст, Виктория ще се включи и в надпреварата при момичетата до 16 години, преди да стартира и в своята възрастова група – до 14 години.

Ваньо Масларски сподели, че до тази възможност се е стигнало след специално разрешение от родната федерация във връзка с добрите резултати на Виктория през последната година. Иначе лекоатлетите имат право да участват само в стартовете от горната възрастова категория като допълнение към своята основна такава.

Седмица след държавното първенство при младшата възраст, на 30 и 31-и януари ще се състезават и юношите и девойките старша възраст. Там в коронните си дисциплини – многобой и тласкане на гюлле, ще се изявява най-опитната пирдопска лекоатлетка Мария Христова. В зависимост от физическото си състояние, при по-големите могат да се включат и Любомир Дишлянов и Христо Атанасов.

На 6 и 7-и февруари пък са и стартовете при състезателите под 16 години, където ще се изявяват вече споменатите Виктория Крънева и Христо Атанасов, заедно със своя брат Атанас Атанасов. По преценка на Ваньо Масларски за тази възрастова група към София могат да пътуват и няколко дебютанта от пирдопската школа.

На 13 и 14-и февруари е надпреварата за мъже и жени, в която отново ще има и средногорски представител – Мария Христова. Този път летвата е вдигната високо след миналогодишните успехи – четвърто място на многобоя в зала, последвано от сребърен медал в състезанието на открито през лятото.

След края на републиканското първенство в зала „Фестивална”, на 28-и февруари в гр. Луковит ще се проведе държавна надпревара по крос-кънтри, за която Ваньо Масларски планира да заведе почти всичките си възпитаници. На 20-и март пък Христо и Атанас Атанасови, Виктория Крънева и Любомир Дишлянов ще пътуват към Северозападна България за надпревара по спортно ходене, която ще се проведе в с. Оброчище.

Няма коментари: