понеделник, 17 декември 2007 г.

Средногорски футболен обзор - есен 2007


След изиграването и на последния кръг от есенния полусезон в “А” окръжна футболна група в двата средногорски отбора настъпи време за анализ и разбор на отминалите мачове. В общи линии спокойно може да се каже, че и “Спартак 2001”, и “Мирково” се представиха достойно предвид тяхното финансово състояние и спортно-технически качества.

Определено по-успешно бе представянето на пирдопчани, които стартираха с три предни победи и нито един допуснат гол. Спартаковци успяха да стабилизират така проблемната игра в защита, а ключови играчи като Пламен Петров, Цветан Борисов, Борислав Вельов и младият Николай Острев показаха добра форма. В офанзивен план над всички бе Ненко Георгиев, който заедно с Атанас Димов и Николай Бръмбев изнесоха основната тежест в атака. Откритието на сезона определено бе Добрин Михайлов – Добата, който също непрестанно тормозеше противниковата защита.

Още при първото гостуване обаче пирдопчани допуснаха разгромна загуба. Тази тенденция се запази да самия край – убедителни победи у дома и тежки загуби като гост. Причините са обективни и се изразяват в професионалните ангажименти на футболистите – все пак за всички тях срещите от “А” ОФГ са просто хоби. По този начин в гостуванията липсваха основни фигури, а за мача в Самоков спартаковци дори не пътуваха.

В крайна сметка с мач по малко, отложен заради наводнен терен, пирдопският тим финишира на пето място с 15 т. – само на пет точки от лидера “Правец”. Показателен за непостоянната игра е фактът, че местните футболисти не са записали дори едно равенство и завършват с 5 победи и 4 загуби. В самия край на полусезона дойде и новината, че президентът на тима Маньо Чолаков напуска състава по лични причини. Така оттук нататък издръжката и управлението на отбора еднолично поема капитанът Красимир Иванов.

От своя страна “Мирково” пък тръгна по коренно различен начин. След незадоволителна игра и минимален точков актив, ръководството на отбора бе коренно подменено още в началните кръгове. Треньорът Сокол Ангелов си тръгна заедно със спонсора и бъдещ кмет на селото г-жа Цветанка Йотина. На тяхно място за наставник бе назначен дългогодишният вратар Николай Николов, президент стана Илия Златанов, а издръжката на тима бе поета от “Елаците Мед”. Сред феновете се носеше слухът, че рокадата донякъде е част от предизборна битка, но така или иначе промяната сякаш имаше положителен ефект. Финансово по-стабилни, мирковчани подобриха и играта си, като само малшансът в някои срещи им попречи да финишират по-нагоре от деветото място. Всъщност през пролетта всичко е възможно – разликата между лидера “Правец” и “Мирково” е едва девет точки, като само двата тима от Ихтиман може да бъдат отписани от битката за призовото място. “Локомотив” (Вакарел) пък се отказа от надпреварата малко преди края по финансови причини, така че вече е извън класирането.

Случайно или не, но и тази година “кървавото” средногорско дерби бе насрочено за последния кръг, явявайки се “черешката на тортата”. И тук не се размина без куриоз – точно за този мач мирковчани бяха наказани с лишаване от домакинство. А след като се оказа, че теренът в Горна Малина е зает, на “Мирково” не остана друго освен да домакинства на “Спартак 2001” в... Пирдоп. Това, съчетано с по-добрата форма на спартаковци, не остави съмнения за крайния изход – 2:0 за “гостите”, които отново показаха, че са по-добрите в Средногорието.

Няма коментари: