четвъртък, 20 декември 2007 г.

Сесията започва обнадеждаващо :-)

И този семестър не ми се размина без освобождаване от изпити, но този път подобрих личния си рекорд - цели 4 от общо 6. Това освен радостно е и леко учудващо, предвид факта, че паралелно с ученето ходя и на работа. Ето и кратък обзор на ситуацията:

1. Т
еория и практика на международните преговори - първият изпит, по който се освободих, и определено най-лекият (и същевременно неособено полезен) предмет, който съм учил в УНСС. Дисциплината се водеше от доц. Георги Генов, който е едно от светилата в областта и освен всичко друго е декан на нашия факултет ("Международна икономика и политика") и съветник на президента Първанов. Лично аз посетих само 1 (една) лекция, която ми беше достатъчна да разбера, че заверки няма да има, както и изпит - само трябва да пратим по и-мейл курсови работи на избрана от нас тема по конспекта. В крайна сметка бях оценен за 5.

2. Фирмено ценообразуване и ценова политика - водеше ни го един от зам.-рек
торите в УНСС - доц. д-р Йорданка Владимирова. Изключително приятен и ерудиран преподавател, научих доста неща, макар да не посетих всички занятия. В крайна сметка правихме контролно за освобождаване, което беше всичко друго но не и трудно. В този ред на мисли леко се издъних и изкарах 4, но прецених, че е по-добре да не се явявам на изпита и нанесох оценката в книжката. Едно голямо благодаря на Снежа за лекциите :-) Имах малко административни проблеми - нямаше ме в списъка на дисциплината. След кратко посещение при секретарката проблемът беше решен.

3. Управление на кон
фликти - титуляр на дисциплината беше един от най-обичаните" и с крайно лоша слава преподаватели доц. Атанас Гочев, но за щастие той явно беше решил да не се занимава с нас и всички занятия се водеха от неговата асистентка Елена Симеонова. Тя за щастие бе далеч от неговите крайно строги и странни изисквания - така макар и с малко присъствия бях допуснат до изпита. Той пък се проведе под формата на контролно още в края на семестъра. Контролното беше сравнително лесно, но в крайна сметка отново стигнах само до неособено престижната оценка добър 4 :-)

4. М
еждународен финансов мениджмънт - заслужава си да посетите лекция на проф. Д. Данаилов - ако не друго поне ще се посмеете :-) Ректорът на УНСС в периода 1980 - 1988 г. сякаш още живее в едно друго време и говори с комунистически патос като пред събрание на политбюрото. Колкото смешно, толкова и безсъдържателно - четене едно към едно от материали, които ги има и в учебника му. Затова и изпуснах повечето лекции, но на упражненията при Цветомир Цанов ходих редовно, понеже часът ми беше удобен. Тук контролното бе насрочено за 10 декември, поради което така и не четох абсолютно нищо. Три дни бяхме на Банско с колегите, върнах се на 9-и вечерта недоспал, с лек махмурлук и тежка хрема. Единственото, което бях направил предварително, бе да препиша част от лекциите, защото проф. Данаилов заяви, че ще можем да ги ползваме заедно с учебника по време на контролното, ако не са преснимани. В крайна сметка имахме 4 казуса, от които трябваше да решим поне 3 за петица. При положение, че имаше подобни решени в учебника, успях да понапиша по двата "бариерни", след което понаписах и по третия. Впоследствие в екип с още трима колеги направихме една доста обемна курсова работа за упражненията и за мое учудване средната оценка от двете бе 5, което значеше само едно - освобождаване.

5. Международен м
аркетинг - проф. Бистра Боева едва ли има нужда от представяне, но все пак с две думи: ръководител катедра "МИО и бизнес" и истински експерт в областта на маркетинга. Жалко, че посетих само част от лекциите - часът бе крайно неудобен. Затова пък не изпуснах упражнение при станалата антипатична на над 70% от колегите ас. Антоанета Дънешка. На контролното изкарах 4, при положение че шанс за освобождаване даваха оценки от 4,50 нагоре. Затова и подцених курсовата работа, но впоследствие се оказа, че не всичко е било загубено. Така един вид аз доброволно отказах освобождаване, докато други колеги в моето положение успяха. Браво, Таня - респект!!! :-)))) Изпитът е на 27 януари.

6. Цени и ценообразуване на международните пазари - определено най-тегавият изпит тази година. Посещавах предмета най-редовно, защото тук списъка с присъстващите се пускаше всеки път. Радостното е, че по непонятни причини избегнахме двата звяра-титуляра: доц. Славчо Сираков и доц. Елка Мичева. Така предметът ни бе поет от младият асистент-адаш Васил Петков, който за съжаление май върви по стъпките на своите двама учители и някой ден ще ги замести по достойнство. Имахме 4 задачи за предаване през семестъра, но понеже бяха свързани с много ровене по библиотеки и разход на време ги подценихме с част от колегите и попреработихме разработки на по-съвестни от нас. Поне при мен номерът явно не мина - макар и с достатъчно присъствия не бях допуснат до контролното за освобождаване. Изпитът е на 19 януари.

7. Руски език - накъде без него :-) оценки там ще имаме чак напролет, но надали ще срещтна някакви проблеми. И то не защото съм корифей в руския, а защото преподавателката Наталия Боянова е достатъчно свестен човек, който умее да влиза в положение. Таргет - да повторя петицата от миналата година.

Така засега резултатът е 4:0 в моя полза, остава да взема и оставащите два гейма и ще запиша поредна чиста победа срещу УНСС :-)

6 коментара:

Анонимен каза...

Дерзай Васе!!!!! Още малко остана! Ако не ще се видим Септември!

Анонимен каза...

Васе, грешиш за Антоанета Дънешка. Тя ми беше ръководител на дипломна работа и мога да ти кажа, че е професионалист и много изтънчен човек. искрено се надявам да не е видяла твоите писания.

Анонимен каза...

уча магистратура по организационна психология и имам Международен мениджмънт при проф. Боева. Бедна ви е фантазията колко невъзможен ми се вижда този изпит. Занимава ли му се на някого да отговори на няколко мои въпроса по писането на курсов проект за анализ на казус за стратегически алианси?Много ще съм ви благодарна. Тази материя ми е като луканков салам на кърмаче! Пишете ми на мейл: vvv_dunevs@abv.bg

Анонимен каза...

Не знам какви висшисти сте, но статията и коментарите са пълни с правописни грешки!!! Сами си правете изводите!

Анонимен каза...

Знае ли някой, дали доц. Славчо Сираков е все още преподавател в УНСС?

Васил Иванов каза...

Славчо Сираков вече не преподава в УНСС (за добро или лошо).