понеделник, 17 декември 2007 г.

Няма такъв мач...

Със сигурност най-драматичният и интересен мач в цялата си история пирдопският “Спартак 2001” изигра на 5 ноември 2006 г. В неделния студ местния тим прие на своя стадион “Мътивир” (Ихтиман) и допусна уникален обрат за крайното 5:5. В срещата, която тогава за съжаление малцина наблюдаваха на живо поради хладното време, имаше три дузпи, червен картон, греди и купища куриозни ситуации. Впечатление правеше и присъствието на местния бизнесмен Цветелин Кънчев, придружаван от многобройната си охрана. Златичанинът, който е и спонсор на Ихтиманци, гледаше срещата от джипа си, но често-често изскачаше от него с викове към главния рефер.

Срещата започна нормално – и двата отбора тичаха доста по терена, водени не толкова от мисълта за гол, а от идеята да се стоплят. Пирдопските домакини упражниха силен натиск и след като Ненко Георгиев изпусна останал очи в очи с вратаря, минути по-късно Тодор Александров все пак откри резултата. В средата на полувремето Венцислав Петров умело се освободи от противников халф в средата на терена и със силен далечен удар от около 40 метра успя да прехвърли неразчетено излезналият вратар за 2:0. Още в следващата атака нападател на домакините отново се измъкна и когато се канеше да реализира поредното попадение бе грубо повален от защитник. Съдията свири безспорната дузпа, която обаче бе дълго оспорвана от играчите на “Мътивир”. В крайна сметка от бялата точка стреля Станимир Йорданов, който бе безапелационен. Вратарят на гостите обаче тръгна да търси реванш от рефера с юмруци, за което моментално бе изгонен. Размирици настъпиха и в публиката, по-голямата част от която бе дошла от Ихтиман. Явно усещайки накъде вървят нещата, дежурните полицаи извикаха още няколко свои колеги, но за щастие поне до почивката нещата се успокоиха.

Втората част обаче донесе и истинското шоу. Още с първата атака падна и първият гол за “Мътивир” – след центриране от корнер техен играч успя от малък ъгъл да промуши топката във вратата. Макар с човек по-малко, гостите далеч не изглеждаха отчаяни и тръгнаха съвсем смело да гонят победата. Броени минути по-късно обаче след центриране от фланга Генади Делчев с удар отблизо възстанови головото съотношение – 4:1. Явно наплашени от виковете, носещи се от черните джипове, реферите започнаха да свирят леко странно. Първо при наглед безобидна ситуация в наказателното поле на пирдопчани главният съдия видя дузпа за гостите, която бе реализирана за 4:2. Оттук нататък засади за гостите не се свиреха, а те, усетили този факт, тръгнаха да играят само на дълги пасове.

В средата на частта по подобен начин техен играч се измъкна и намали за 4:3, но спартаковци веднага върнаха гола. Влезлият като резерва Николай Острев проби добре по десния фланг и центрира към Ненко Георгиев, който със силен и точен шут наниза пети гол за домакините. Оттук нататък мачът се изигра на един дъх. Десетина минути преди края, пак след съмнения за засада нападател на гостите се освободи и отбеляза попадение. След това отново техен играч остана сам срещу вратаря, но след прехвърлящ удар топката “кацна” на напречната греда. Изравнителният гол дойде в последните минути, когато от чиста засада състезател на “Мътивир” хвърли в радост своя щаб – 5:5.

Това обаче далеч не бе края на срещата. Малко след десетия гол в мача трима играчи на гостите се озоваха очи в очи с пирдопския страж, но така и не успяха да го преодолеят. В даденото продължение пък спартаковци стигнаха до меле пред вратата на своите опоненти, при което защитник игра с ръка и реферът свири третият 11-метров наказателен удар в срещата. Зад топката застана отново Станимир Йорданов, но ударът му бе отразен с вещина от резервния вратар на ихтиманци. Секунди по-късно бе свирен и краят на този истински голов трилър, който дълго ще се помни от малцината свидетели.

Няма коментари: