неделя, 9 август 2009 г.

Футболистите на "Мирково" вече се готвят за новия сезон

След като през уикенда се изиграха първите срещи от новия сезон в елитната група на родното футболно първенство, реших да проверя какво е състоянието на най-популярния спорт и в нашия регион. Около месец преди старта на надпреварата и в окръжната футболна група, тимът на „Мирково” вече се подготвя усилено и дори афишира завишени цели за сезона. От Пирдоп пък все още няма новини около евентуалното възраждане на градския клуб „Орлин” и по всичко личи, че и тази година то няма да бъде осъществено.

Мирковчани подновиха тренировки преди десетина дни, но по план трябваше да започнат подготовката си доста по рано. Наставникът Николай Николов сподели, че забавянето се е наложило поради авария в канализацията – която оставила съблекалните на стадиона без вода, а и тревната настилка без поливане. Впоследствие повредата е била отстранена, а в близките седмици се очаква да бъдат монтирани и новите пейки на трибуните на стадиона.

Футболистите вече почти са наваксали пропуснатото – след интензивните ежедневни тренировки през последната седмица. В тима засега единствено Ненко Георгиев се оплаква от контузия, но от треньорският щаб се надяват тя да отшуми до началото на септември. В противен случай „Мирково” ще трябва да се лиши от основна фигура в първите си мачове за сезона. Малко преди старта на първенството се очаква и завръщането на друг титуляр – Добрин Михайлов – Добата, който през лятото бе на студентска бригада в Шотландия.

Засега единственото ново лице е на Красимир Пастушки, който идва от втородивизионния „Чавдар” (Етрополе). Очаква се нападателят да бъде твърд титуляр, но е по-вероятно да бъде поставян на позиция в средата на терена. Мирковчани се надяват Пастушки да вдигне нивото на тима и да помогне с опита и рутината си, най-вече във важните мачове.

В „Мирково” вече мислят и за детско-юношеската школа, която по думите на Николай Николов ще бъде сформирана за идната футболна година. Засега треньорът на средногорци изчаква традиционното футболно събрание на окръга в БФС, след което ще се изяснят и повечето неясноти около новия сезон. Очаква се в края на август да бъде организирано набирането на млади таланти от региона, като техен наставник ще бъде Красимир Пастушки.

Евентуалното сформиране на детско-юношеска школа ще бъде сериозна крачка напред към целта на мирковчани през идния сезон. А тя е повече от амбициозна – борба за първото място в класирането и, респективно, за влизане във „В” Група. За вдигането на летвата спрямо минали години основно допринесе доброто представяне през пролетния полусезон на последната надпревара.

Що се отнася до пирдопския футбол, за момента все още няма развитие около евентуалното сформиране на клуб. Финансиране все още не е осигурено, а градският стадион продължава да бъде неподдържан. Все пак до началото на новия сезон има известно време, в рамките на което може да бъде задвижена организацията и да не се стигне до втора поредна година без представител на Пирдоп в окръжната футболна група.

Няма коментари: