понеделник, 3 август 2009 г.

Фалстарт лиши Ненко Стаменов от победата в третия кръг

В третия кръг от тазгодишната надпревара по мотоциклетизъм на писта, 25-годишният златишки състезател Ненко Стаменов отново се класира на почетната стълбичка в категория супербайк, клас 1 000 кубика. За негово съжаление обаче, въпреки убедителната победа в състезанието, той останал едва трети в крайното класиране. Причината – фалстарт и последвало наказание с цели 10 секунди.


Арена на мото-страстите отново бил град Плевен, където за момента е единствената подходяща писта в страната, а самият старт се провел на 26 юли. Средногорският мотоциклетист отново нямал проблеми с конкуренцията и още в деня преди надпреварата дал най-добро време в тренировките – осигурявайки си първа позиция за състезанието.


Прекалено силното желание за победа обаче изиграло лоша шега на Ненко, който направил фалстарт и тръгна малко преди опонентите си. Веднага след това той инстинктивно намалил и така направил втора грешка – позволявайки на основната група да го изпревари губейки по този начин ценни секунди, което впоследствие се оказало решаващо за крайното класиране.


Оттук нататък средногорецът бързо си върнал лидерската позиция и до самия край не я изпуснал. Победата била повече от впечатляваща – с 9.6 секунди пред втория и третия състезател, които финиширали почти едновременно. Така след наказанието от 10 секунди само няколко стотни не стигнали на 25-годишния златичанин все пак да триумфира с максималния брой точки от кръга. „Ако не бях спрял в началото, щях да победя с по-голяма разлика и дори фалстартът нямаше да има значение” – споделя след състезанието Ненко.


По-лошото за него е друго – след това развитие на нещата победител в кръга е Калоян Ангелов от Разград, който е основният опонент на средногореца през този сезон. До момента двамата бяха с равен точков актив, но сега Калоян „дръпна” с 9 т. и се очертава като фаворит преди последния старт за тази година. Той ще се проведе на 30 август, като в него Ненко Стаменов ще се надява на повече късмет и по-добро стечение на обстоятелствата, което да го изведе на призовото място в крайното класиране. Това ще стане само и единствено ако златичанинът спечели, а състезателят от Разград не финишира втори.


Няма коментари: