неделя, 9 август 2009 г.

Отлично представяне на нашите гребци в Москва

С повече от добро представяне се завърна националният ни отбор по кану-каяк от 13-ото световно първенство за юноши и девойки в Москва. Надпреварата събра най-добрите млади гребци от цели 56 страни, които в дните межу 31 юли и 2 август премериха сили на олимпийския канал в руската столица. Българският тим пък се състоеше от четири момчета и едно момиче, като в редиците му бе и средногорският представител Петко Москов.


Нашите юноши пристигнали заедно с треньора Андриан Душев няколко дни преди първия си старт. В тренировките преди официалната надпревара резултатите били повече от добри, което допълнително „надъхало” българите за успех. Така в първия ден от световното първенство нашите национали преминали успешно всички серии и без проблеми се класирали на полуфиналите. В индивидуалното гребане на 1 000 м. Петко Москов се наредил пети в своята серия, а четворката ни в състав Кристиан Душев, Константин Велков, Петко Москов и Росен Димитров финиширала втора. На 500 м. пък четиримата също продължили напред с трето място в предварителната серия.


На полуфиналите започнало и истинското изпитание. При едноместните лодки на 1 000 м. Петко завършил четвърти, като по-малко от секунда го лишила от влизане във финала и така той отпаднал за сметка на представител на Англия. В крайното класиране в тази дисциплина средногорецът останал 17-и, а шампионската титла завоювал Франциско Губелос от Испания. В нашия тим обаче възлагали по-големи надежди на четворката ни в същата дистанция, като надеждите били поне за класиране за финалното гребане.


Българските юноши напълно оправдали очакванията – безапелационно спечелили своята полуфинална серия и дори започнали да мечтаят за медал. Чудото така и не станало, но седмото място в крайното класиране е повече от престижно – особено на фона на 18-ото две години по-рано в Чехия. Родната четворка дублирала същото класиране и на 500 м., където с второ време в своята серия се класирала за финалното гребане и там отново се наредила седма. Шампиони на 1 000 м. станали домакините от Русия, а на 500 м. – представителите на Унгария.


След края на шампионата българската група имала и свободен ден, в който Петко Москов и останалите национали имали възможността да разгледат руската столица отблизо. Най-голямо впечатление на средногореца направили Червеният площад и Музеят на Ленин, но в крайна сметка времето се оказало недостатъчно за посещение на всички забележителности.


Няколко дни след връщането си в България пък, националите се включили и в републиканското първенство за юноши старша възраст, което се провело на гребния канал в Пловдив. Съвсем очаквано, там те били безапелационни и „обрали” медалите в повечето дисциплини. Що се отнася до представителят на с. Душанци Петко Москов, той станал шампион на едноместен каяк в гребането на 1 000 м., а при наполовина по-късата дистанция останал втори – зад съотборника си от националния състав Кристиян Душев. Двамата заедно пък спечелили златото при двойките на 5 000 м.


Сега за Петко и останалите състезатели от представителния тим на страната ни следва едномесечна почивка. В края на септември пък е републиканското първенство при мъжете, на което средногорецът се нареди трети миналата година. Тази есен целта пред него вече ще е първото място.


Няма коментари: