петък, 11 септември 2009 г.

Ненко Стаменов стана вицешампион на страната в клас "Супербайк"


И в последния кръг от сезона по мотоциклетизъм на писта малшансът не подмина 25-годишния златишки състезател Ненко Стаменов. Средногорецът се нуждаеше от победа над прекия си опонент за титлата Калоян Ангелов от Разград и по всичко личеше, че ще успее да я постигне и ще успее да спечели титлата в категория „Супербайк”, 1000 кубика. Броени часове преди самата надпревара обаче, нещастен инцидент на пистата край Плевен доведе до смъртта на 36-годишен състезател от Габрово, а веднага след това организаторите отмениха всички останали стартове.


До момента на въпросната катастрофа всичко вървеше добре за Ненко, който на двете квалификации преди състезанието даде съответно първо и второ време. Така той щеше да започне от втора позиция, зад 14-годишният Били Илиев от Ямбол. Калоян Ангелов пък щеше да е трети на старта. Евентуална победа на средногорския пилот и финиширане на състезателя от Разград на някое от местата след второто щеше да донесе титлата в нашия регион.


Тези „тънки” сметки се оказаха излишни след инцидента, случил се на провеждащата се паралелно надпревара в клас „АТВ”. След него от федерацията не просто отложиха старта в категория „Супербайк”, а директно отмениха състезанието и обявиха класирането преди него за крайно. Така Ненко Стаменов не получи шанс да се бори за титлата и остана втори в подреждането за годината.


Всъщност целият сезон за златичанина бе белязан от малшанс и сякаш завършекът му бе съвсем логичен с оглед на предишните кръгове. Още в първата надпревара за сезона 25-годишният пилот изпусна победата заради повреда в съединителя на мотора, появила се изненадващо броени часове преди старта. Тогава Ненко все пак се включи в състезанието и буквално засрами голяма част от опонентите си, финиширайки трети въпреки неизправността в машината.


Вторият кръг мина без проблеми и в него средногорецът спечели убедителна победа. В третият старт пък победата бе още по-впечатляваща, но впоследствие бе обявена за невалидна. Причината – фалстарт, довел до наказание с цели 10 секунди към постигнатото време. Тогава Ненко Стаменов действително тръгна с няколко стотни пред основната група, но веднага след това допусна грешка – инстинктивно намали и загуби ценно време. Въпреки това стъписване в началото младият състезател финишира с цели 9.6 секунди пред втория, но след добавянето на наказателното време остана на трето място в класирането. Така се стигна и до тази четвърта, несъстояла се надпревара.


В крайна сметка второто място в страната също е повече от добро постижение за златишкия пилот – макар че той неколкократно показа превъзходството си над станалия шампион Калоян Ангелов. За подкрепата и през тази спортна година Ненко искрено благодари на своите основни спонсори - Георги Ватахов от фирма „Реиж” и Дамян Ненов от фирма „Олопласт”. Средногорецът отново ще се опита да реализира мечтата си за титла през следващия сезон, като при наличие на достатъчна финансова осигуреност той дори би могъл да се включи и в състезанията от най-високия клас – „Суперщок”.

Няма коментари: