петък, 25 септември 2009 г.

Пирдопските каратеки се готвят за световното по шотокан в Унгария

За поредното си участие на световно първенство по шотокан карате-до се стягат в редиците на пирдопския клуб по източни бойни изкуства „Френдшип”. Общо десет от възпитаниците на сенсей Ресми Бобев ще заминат в началото на месец октомври към гр. Егер, Унгария като част от националния отбор на страната ни. Броят на участващите средногорци ще е двойно по-голям спрямо миналогодишната надпревара във Франция, основно поради по-близкото разстояние до страната-домакин и свързаните с това по-ниски транспортни разходи.


Пред в. „Регион” сенсей Бобев сподели, че и това лято пирдопските каратеки не са имали почивка и не са прекъсвали тренировъчния си процес. Младите таланти дори са били на лагер в Слънчев бряг за втора поредна година – както и през 2008-а, на него състезателите са съчетали морските емоции със стабилна подготовка за предстоящия сезон и първото голямо изпитание от него.


И този път очакванията са за добро представяне. Във Франция големият успех дойде в отборното състезание на Ката Микс, където Реми Бобев и Иван Славчов, заедно с Теодора Иванова от Казанлък, спечелиха златните медали. Сега Теодора няма да вземе участие в световния форум и така шампионският състав няма да може да защити титлата си. За сметка на това Реми ще атакува първото място в индивидуалните надпревари на Ката и Кумите – това са единствените отличия, които засега липсват в кариерата на двукратния европейски шампион. Подобен златен дубъл досега не е постиган от българин.


Всъщност Реми ще бъде и най-натовареният каратист от региона – освен индивидуално, той ще се включи и в отборните състезания на Ката и Кумите, както и Кумите Микс. Иначе и този път надпреварата ще бъде разделена на два потока, като участниците с цветен колан ще участват в паралелна схема и по този начин ще имат по-голям шанс за изява. Именно там ще участват и повечето средногорци – освен Реми при по-напредналите ще стартира само Петър Петров на Кумите. Двамата заедно с Георги Бораджиев са и единствените с вече записано участие на най-голямата международна надпревара – на практика останалите седем представителя на КИБИ „Френдшип” ще дебютират на световния форум.


Всъщност дебютът ще е двоен за Паулина Николова, Генка Стефанова и Ивалина Червенкова, които именно в Унгария за първи път ще стартират и в отборната надпревара на Кумите. Айлин Бобева и Недялко Калоянов ще се борят за призови места заедно с останалите 11-годишни състезатели, а Християн Вътев и Денис Балабанов ще стартират при по-големите.


Общо над 30 родни каратеки ще пътуват към град Егер, а треньор на националният ни състав ще бъде Николета Бобева – съпруга на пирдопския сенсей Ресми Бобев, който и този път ще се изявява на татамита като съдия. Разходите по участието на средногорската група пък ще бъдат поети от Община Пирдоп.


Освен за световното първенство, в КИБИ „Френдшип” вече мислят и за предстоящата републиканска надпревара по шотокан. На нея сенсей Бобев смята да заведе всички свои над 20 възпитаника. От клуба също съобщиха, че набират млади таланти – всеки желаещ може да се запише на някоя от тренировките, провеждащи се всеки понеделник, сряда и петък от 16:30.

Няма коментари: