петък, 25 декември 2009 г.

Средногорският спорт през 2009 г.

Броени дни преди края на годината, традиционно настъпва времето за обзор на случилото се през последните 12 месеца. В настоящия материал ще се опитам да обобщя накратко какво се случи през 2009 г. в средногорския спорт и как се представиха местните клубове в националните надпревари.

Започваме, разбира се, с най-популярния спорт в страната – футболът. Месец януари завари Средногорието само с един представител в окръжната футболна група, тъй като по различни причини Пирдоп бе останал без тим за този сезон.

Футболистите на „Мирково” пък се намираха в дъното на класирането след слаба игра през есента на 2008 г. За сметка на това, мирковчани бяха почти безапелационни през пролетния полусезон – девет мача без загуба в изиграните 12 кръга, от тях цели седем победи. Пораженията дойдоха от лидерите, и то не без „помощта” на съдиите. Успешната серия изкачи тима в класирането и му даде самочувствието да мечтае за нещо повече през следващия сезон.

Така в годината на 50-годишния юбилей от началото на организирания спорт в Мирково, отборът започна сезон 2009/10 с амбицията да се включи в борбата за първото място. В клуба дори бе сформиран и състав от юноши-младша възраст, който бе поет от завърналия се в региона футболист Красимир Пастушки.

Тимът направи летящ старт в окръжния ешелон – разгромни победи и голова разлика 16:1 след първите два мача, което само подхрани амбициите му. Последва обаче спад във формата и три поредни загуби, едната от които бе навръх честванията по случай спортния юбилей в селото.

Нова силна серия до края на полусезона все пак остави тима в средата на класирането и съхрани надеждите за крайно класиране в челото. Детско-юношеската школа пък показа добра игра въпреки тоталната си неопитност и в някои от срещите дори бе близо до победа срещу далеч по-подготвените си съперници.

Що се отнася до футбола в Пирдоп, там усилията на Маньо Чолаков в крайна сметка дадоха резултат и тимът на „Спартак 2001” бе възроден след година прекъсване. Отборът бе играден предимно от ветерани и юноши, а представянето очаквано бе слабо – шест от изиграните девет мача бяха загубени. Въпреки всичко, най-важни през този полусезон за спартаковци бяха не спортните резултати, а положеното ново начало в развитието на футбола в града.

Подобна бе ситуацията и за друг спорт с традиции в Пирдоп – волейболът. Мъжкият състав на града бе записал силна есен и започна 2009 г. със съхранени шансове за втори пореден път да „атакува” плейофите за влизане в горната група. Сезонът обаче завърши неуспешно за пирдопчани, които след загуба и победа в първите кръгове бяха надиграни в ключовите гостувания – на „Изгрев” (Ябланица) и столичния „Септември”.

През есента пък новият сезон във волейболния шампионат започна без мъжки отбор от Средногорието. Наставникът Павел Лалов насочи всичките си усилия към детско-юношеските тимове, но далеч по-голямата класа и опитност на съперниците донесе предимно негативни резултати за местните формации.

Девойките старша възраст не успяха да запишат победа в изиграните до момента 4 срещи от държавния шампионат. В областните надпревари пък пирдопските момчета и момичета имаха за съперници само връстниците си от Етрополе, и така въпреки записаните загуби продължиха напред към следващия етап. Причината е в регламента на турнира - от всяка област се класират първите два състава, а в нашата просто липсваше трети тим.

Съвсем резонно, Павел Лалов не храни особено големи надежди за успех в междуобластната надпревара – където срещу неговите възпитаници ще се изправят далеч по-обиграните представителни тимове на Кюстендил, Перник, Дупница и Разлог.

Традиционно успешна пък бе годината за източните бойни изкуства в Средногорието. Основна роля за това отново изиграха възпитаниците на сенсей Ресми Бобев в пирдопския клуб „Френдшип”, които завоюваха множество медали от участията си в турнири по шотокан карате-до. И тази година „гвоздеят” в спортната програма бе световното първество, провело се през октомври в унгарския град Егер. От него средногорските каратеки се завърнаха с 5 бронзови медала, завоювани от Айлин Бобева, Ивалина Червенкова, Паулина Николова, Генка Стефанова и Георги Бораджиев.

В началото на месец април пък челопешкият клуб „Камае” организира мащабен турнир, провел се в пирдопската спортна зала. В него взеха участие представители на 10 родни клуба, а гост на надпреварата бе лично председателят на Българска национална федерация по Карате-до – г-н Валентин Тодоров. В Пирдоп имаше турнир по шотокан и по случай Деня на детето – 1-и юни, а в средата на декември се проведе и Коледен турнир, организиран от КИБИ „Френдшип”.

Отминаващата година бе силна и за един от най-динамично развиващите се клубове в Пирдоп – този по тенис на маса. Първата надпревара за 2009 г. бе турнирът в гр. Панагюрище, организиран по случай 15-годишнината от учредяването на местния клуб. През февруари пък пирдопчани домакинстваха на държавното първенство за юноши и девойки до 15 г., в което взеха участие представители на 14 клуба от цяла Южна България.

Последваха финалите в републиканското първенство за деца до 12 г., на което Ваня Брайнова спечели бронз – първият медал в историята на набиращата скорост пирдопска школа. След квалификациите през есента на 2009 Ваня отново се класира за финалите в същата категория и през 2010 пак ще се бори за място на почетната стълбичка в крайното подреждане. Освен нея там ще играе и един от представителите на СК „Стоян Николов” (Златица) – Игнат Николов, както и пирдопчанката Борислава Лазарова, състезаваща се в горната категория – до 15 г. Постижението на Игнат бе особено впечатляващо предвид скромния му до момента опит от официални състезания.

През лятото София пък бе домакин на второто световно първенство по тенис на маса за ветерани, за което пристигнаха 170 бивши състезатели от 12 страни. На него историческо участие направи златичанинът Илия Филипов, който броени дни преди да навърши 75 години спечели бронзов медал и се превърна в първия средногорец-медалист от подобна надпревара.

Що се отнася до възпитаниците на треньора Иван Нешков в златишкия отбор по борба към СК „Стоян Николов”, годината и за тях може да бъде квалифицирана като успешна. Младите борци защитиха реномето си на републиканските надпревари, в които взеха участие, и отново доказаха класата на школата в Златица. Достатъчно доказателство за това бе поканата, която златичани получиха през декември – за участие в турнира за купа „Самоков”, събрал само най-добрите тимове в страната.

Състезателките от баскетболния тим към спортния клуб на Златица пък записаха основно загуби в мачовете си за шампионата при различните възрастови групи. Средногорските баскетболистки обаче спечелиха за втора поредна година своя домакински турнир. Надпреварата бе организирана през месец юни и отново бе в чест на местния спортен деятел Герго Попов.

И тази година основните успехи в пирдопския клуб по лека атлетика „Средногорски атлет” бяха свързани с многобойката Мария Христова. Най-опитната възпитаничка на треньора Ваньо Масларски се нареди трета при девойките-старша възраст и четвърта при жените на републиканското първенство в зала „Фестивална” през февруари.

В националната надпревара на стадион „Васил Левски” през лятото Мария бе още по-убедителна и допълни към един от най-успешните сезони в кариерата си нови два сребърни медала. В коронната си дисциплина, макар и с контузия в опорния си крак, пирдопчанката този път стана вицешампионка в двете възрастови групи – девойки до 23 г. и жени.

Останалите средногорски лекоатлети също показаха напредък в представянето си и записаха призови класирания. Значителен опит вече натрупаха Любомир Дишлянов и братята Атанас и Христо Атанасови, а в официални надпревари стартираха и немалко дебютанти.

Няма как да не отбележим и единствения средногорски участник в шампионата по мотоциклетизъм на писта – 25-годишния Ненко Стаменов от Златица. За него сезонът бе белязан от истински малшанс, който му попречи да постигне мечтаната титла в серия „Супербайк” – клас 1000 кубика. Броени часове преди старта от първия кръг през месец май възникна повреда в мотора на Ненко, който въпреки това стартира и засрами голяма част от участниците, финиширайки на трето място.

Вторият кръг мина безпроблемно за средногореца, но в третия той направи фалстарт, заради който бе наказан с добавяне на цели 10 секунди към постигнатото врене. Така въпреки победата с цели 9.6 секунди разлика пред останалите, Ненко отново остана на трето място.

Последният, четвърти кръг, трябваше да донесе и развръзката в шампионата. Малко преди началото му обаче, нещастен инцидент на пистата край Плевен доведе до смъртта на 36-годишен състезател от Габрово, а веднага след това организаторите отмениха всички останали стартове. От федерацията пък обявиха класирането преди този кръг за окончателно. Така 25-годишният златишки мотоциклетист стана вицешампион на страната в своя клас – достатъчно голямо постижение, макар че на няколко пъти средногорецът показа превъзходството си над останалите състезатели.

Няма коментари: