неделя, 6 декември 2009 г.

Стефан-Емил Узунов - от тениса на маса до канадската борба


Пирдопчанинът Стефан-Емил Узунов отдавна не се беше „изявявал” на страниците на в. „Регион”. Преди няколко години възпитаникът на пирдопската школа по тенис на маса замина за София, където продължи обучението и кариерата си в столичното 153-о училище „Неофит Рилски” и по този начин се поизгуби от средногорския спортен небосклон. Оказва се, че през това време в живота и интересите му е настъпил интересен обрат, за който ще ви разкажа в настоящия материал.


При последната ни среща Стефан-Емил бе първенец на столицата по тенис на маса с отбора на своето училище, а мечтата му бе някой ден да бъде приет в Националната спортна академия със същия спорт. Случайно или не обаче, малко след това любовта му към тениса започнала да избледнява и да отстъпва място на силовите спортове – и по-конкретно на канадската борба. Пирдопчанинът се затруднява да даде обяснение за тази коренна промяна, но днес я приема като нещо естествено и изобщо не съжалява за избора си.


Както всяко начало, и това било трудно. Твърде слаб физически за подобен спорт, Стефан започнал фитнес тренировки и не след дълго потърсил подходящ клуб за подготовка по канадска борба. Намерил общо два такива в София и се записал в този с по-близко месторазположение – „Кронос”. При първото си стъпване в залата обаче бившият вече тенисист бил едва 64 кг. Затова първата работа на треньора му включвала изготвяне на подходящ хранителен режим, който средногорецът стриктно спазвал през следващите пет месеца. Така личното му тегло нарастнало с още шест килограма, а Стефан „заякнал” физически и успял да усвои основните техники при двубоите.


Първото състезание в новото поприще дошло през месец ноември 2008 г. Благоевград домакинствал на откритото първенство на България, а Стефан-Емил участвал в кат. до 70 кг. при юношите. Ден преди надпреварата се оказало, че младежът е с един килограм над максимално допустимото за категорията. „Тогава разбрах как се сваля тегло за толкова кратко време – с лека храна и много тичане” – разказва пирдопчанинът и добавя, че след подобно преживяване вече внимателно контролираш теглото си за да не се стига отново до този сценарий.


Иначе в чисто спортен план дебютът на Стефан бил повече от успешен. Непознатият за съперниците си средногорец изненадал всички и записал поредица от победи, стигайки чак до финала – където загубил от световния шампион в категорията Георги Гайдарджиев. Сребърният медал още в първото състезание амбицирал допълнително Стефан и сякаш му показал, че е на прав път. Така през лятото на 2009 г. младежът участвал и на републиканското първенство, провело се в Горна Оряховица, където отново останал втори след финал срещу световния шампион.


Като втори в страната пирдопчанинът бил включен и в националния състав на страната за Европейския шампионат в началото на месец юни, на което домакин била столичната зала Универсиада. В конкуренция с още около 30 негови връстници от Стария континент, Стефан се наредил седми в категория до 70 кг.


Паралелно с успехите в официалните състезания, през отминалото лято представителят на Средногорието завършил и средното си образование и се изправил на кръстопът. В крайна сметка любовта към спорта надделяла и в момента той продължава образованието си като студент в НСА, но със специалност... тенис на маса. Обяснението е просто – канадската борба не е олимпийски спорт и не се изучава в академията, затова Стефан отново се върнал към предишната си страст. Поне за изпита, който взел учудващо лесно – предвид факта, че година и половина не бил практикувал този спорт.


Разбира се, на практика канадската борба продължава да бъде водеща за Стефан-Емил и той смята да продължи със силовите спортове и занапред. Пирдопчанинът смята да изкара курс за фитнес инструктор в НСА, а мечтата му е да стане световен шампион в избрания от него спорт. Какво ще донесе бъдещето обаче не смее да гадае. И правилно – само допреди няколко години той със сигурност не си е представял подобно развитие на спортната кариера.


Няма коментари: