понеделник, 14 декември 2009 г.

Второ място за златишките борци на турнира за купа "Самоков"

Участие в престижен турнир записаха младите таланти от отбора по борба към златишкия спортен клуб „Стоян Николов”. На 5 декември възпитаниците на треньора Иван Нешков станаха част от провеждащата се за първи път надпревара за купа „Самоков”, организирана от елитния местен тим „Рилски спортист”. Участници в състезанието бяха останалите силни школи в родната борба - столичните „Левски”, ЦСКА и „Славия”, както и представителните тимове на Кюстендил, Златица и Дупница.


Общо около 100 деца от цялата страна се бориха за призовите места в подреждането, като най-многобройна бе групата на домакините – над 40 възпитаника на „Рилски спортист” участваха в схватките. Единадесет пък бяха младите таланти от СК „Стоян Николов”. Двубоите се проведоха в най-модерната българска спортна зала – „Арена Самоков”, а поканата за златичани дойде лично от заместник-кмета на града-домакин – г-н Васил Сайменов.


В чисто спортен план, средногорските борци се представиха на познатото високо ниво – макар и без да излъчат шампион. При най-малките състезатели – до 30 кг., дебютантът Ненко Спасов се представи на ниво в първото си официално участие, но не успя да запише победа. Той обаче все пак си тръгна с бронзов медал от турнира поради малкият брой участници в категорията. При 32-килограмовите друг дебютант – Цонко Ладжов, изтегли тежък жребий и още в първата среща отпадна от представител на силната самоковска школа.


В категория до 35 кг. първият кръг противопостави два съотборника от СК „Стоян Николов” – Захари Зашев и Иван Стоилов. Изненадващо, двубоят бе спечелен от Захари, за когото това също бе първа изява на официална надпревара. Впоследствие той успя да стигне чак до полуфинала, където бе много близо до победата, но допусна да бъде туширан от представител на домакините – след като водеше с 4:0 точки. Така Захари Зашев остана с бронз; Иван Стоилов пък се нареди седми в класирането. В същата категория имаше още два представителя на златишкия спортен клуб – трениращите отскоро Роберт Василев и Костадин Куртев, които отпаднаха след първите си срещи.


При 38-килограмовите опитният Светослав Николов допусна нелепа загуба още на старта и така не успя да разгърне потенциала си на това състезание. Станимир Чернев пък записа победа и загуба, а в срещата за бронзовия медал спечели с добра тактика срещу съперник от столичния ЦСКА. В горната категория – до 47 кг., жребият изправи Стас Серафимов срещу Християн Данчев, бивш възпитаник на златишката школа и настоящ състезател на „Левски” (София), който спечели двубоя и продължи напред.


В последната категория със средногорско участие – до 53 кг., Петър Грамов изтегли добър жребий, но не успя да се възползва от него и отпадна рано. Интересно пък се разви състезанието за Георги Ненчев, който по принцип трябваше да се бори при 47-килограмовите момчета. На претеглянето преди началото на схватките обаче се оказа, че възпитаникът на СК „Стоян Николов” е превишил с 2 кг. максимално разрешеното тегло и се наложи да се включи в горната категория – до 53 кг.


Въпреки това Георги буквално надмина себе си и записа най-доброто представяне в кариерата си до момента. Той стартира с две категорични победи с туш, последвани от оспорван мач на полуфинала срещу състезател на „Рилски спортист”. Срещата бе загубена, но впоследствие Георги спечели двубоя за бронзовия медал и така успя да се нареди на почетната стълбичка.


В отборното класиране безспорен първенец бяха домакините от Самоков с 95 т. Втори останаха златишките борци, които завоюваха общо 53 т. и по този начин оставиха след себе си и трите столични тима. За призовото си място СК „Стоян Николов” получи и купа от организаторите на турнира.


Няма коментари: