четвъртък, 24 декември 2009 г.

Пирдопските каратеки успешно преминаха годишния си изпит

В неделя, 20-и декември, пирдопският клуб по източни бойни изкуства „Френдшип” традиционно завърши годината с провеждане на изпит за ученически степени. Общо 21 от възпитаниците на сенсей Ресми Бобев опитаха да изкачат още едно ниво в йерархията на шотокана, като в крайна сметка всеки един от тях успя да го постигне.


На практика, успешно издържаният изпит удостоверява покриването на определен набор от техники и умения в източното бойно изкуство и позволява носенето на следващия цвят колан. В шотокан карате-до нивата са общо 20. Десет от тях представляват ученически степени (Кю), а след последователното им покриване следват нови 10 – майсторските (Дан).


Всеки начинаещ започва от 10-о Кю, което отрежда носенето на бял колан. Впоследствие, паралелно с усвояването на уменията в бойния спорт, състезателят демострира напредъка си пред своя сенсей и ежегодният изпит му дава възможност за „изкачване” до следващото Кю.


Преминавайки към по-висок ранг след успешно полагане на изпит за степен, състезателите получават различен по цвят колан. В миналото коланите просто са се пребоядисвали в новия цвят, и именно това е наложило йерархията на цветовете да бъде от по-светли към по-тъмни (бял, жълт, зелен, кафяв и черен). Разбира се, в наши дни повечето практикуващи карате просто си купуват колан с нов цвят, а старият остава непотребен.


След покриването на последната ученическа степен, състезателят получава правото да носи черен колан. Той отразява и нивото на покритите майсторски степени (Данове), като според броят им практикуващият носи различна титла. Ако черният колан е от първи до трети Дан, майсторът се нарича “Семпай”; майсторите, носители на степени от трети до шести дан се наричат “Сенсей” и масторите над пети дан се наричат “Шихан”.


Младите средногорски каратеки, макар и все още далече от тези висши титли в източните бойни изкуства, показаха истински прогрес и всеки от тях напълно заслужи своята грамота за достигане на следващата ученическа степен. Най-високата от тях, 1-о Кю, покри Тодор Чолаков, който оттук нататък започва подготовката си за черния колан. След него пък е Георги Бораджиев, който вече е с 3-то Кю и също е на прага на майсторските степени.


След полагането на изпита, възпитаниците на КИБИ „Френдшип” спазиха още една традиция – организаране на коледен бал. На него средногорските таланти получиха тържествено и грамотите си от своя сенсей Ресми Бобев.

Няма коментари: