понеделник, 14 декември 2009 г.

Коледен турнир по шотокан карате-до в Пирдоп

С чудесен коледен турнир завършиха спортната година в пирдопския клуб по източни бойни изкуства „Френдшип”. На 13 декември общо 30 деца демонстрираха умения в залата над градския стадион, като гости на възпитаниците на местния клуб бяха и връстниците им от столичния тим „Ипон”. Надпреварата по шотокан карате-до бе наименована „Френдшип – Аурубис”, тъй като средногорското медодобивно предприятие бе основният спонсор на състезанието.

Участниците бяха разделени в общо 8 групи по преценка на пирдопския сенсей Ресми Бобев и неговият софийски колега. Така на всички бе дадена възможност да се състезават срещу равностойни по опит и възраст съперници.

Традиционно, надпреварата бе в две дисциплини – Ката, включваща демонстрация на различни майсторски форми и техники, и Кумите – свободна схватка между съперниците, проведена при определени правила. Изключение направиха само най-малките, където вместо свободно Кумите се проведе надпревара по Кихон-ипон Кумите. При него е
диният съперник предварително знае как ще бъде атакуван от съперника си и прилага съответната защитна тактика, като отново се оценява техниката на изпълнение.

В крайна сметка надпреварата се превърна в истински празник за всички участници, като почти нямаше състезател, който да си тръгне без медал и грамота. Особено впечатляващо – със злато и на
Ката, и Кумите, се представиха общо пет деца. От тях двама бяха състезатели на клуба-домакин: Антоан Пушкаров и Айлин Бобева, а от клуб „Ипон” двойни шампиони станаха Валентин Йорданов, Лора Христова и бившата възпитаничка на сенсей Бобев – Мирела Илиева.

С шанс да попадне в този престижна група бе и Реми Бобев, който стана първи на Ката, но на Кумите отстъпи на финала. Там н
егов съперник бе съотборникът му от КИБИ „Френдшип” Петър Петров – така това бе поредният турнир, в който двамата са най-силни в своята категория и се срещат в последния двубой. След изключително оспорвана среща и две продължения, Петър успя да извоюва победата и да спечели златния медал.

И домакините, и техните гости от столицата останаха повече от доволни след края на турнира. Сенсей Бобев сподели, че ще
се опита да направи надпреварата ежегодна. Също така, от името на всички свои възпитаници, той искрено благодари на „Аурубис България” АД – за подкрепата през цялата година и в частност за спонсорирането на коледния турнир по шотокан карате-до. До неговото организиране се е стигнало със съдействието на г-жа Драга Сапунджиева, която осъществила връзката с изпълнителния директор на предприятието г-н Никола Треан.

Следващата седмица в пирдопския клуб по източни бойни изкуства ще проведат ежегодния си изпит за ученически степен
и. Всички каратеки, подготвящи се във „Френдшип”, ще демострират постигнатия напредък в уменията пред своя сенсей и ще се опитат да покорят следващото ниво в шотокана. След изпита пък ще бъде и традиционният коледен бал, който Ресми Бобев организира всяка година за своите възпитаници. На него освен състезателите и техните родители са поканени и медиите от региона, както и всички приятели на клуба.

Що се отнася до спортната година, сенсей Бобев сподели, че е доволен от постигнатото през 2009 и се надява подготвяните от него момчета и момичета да продължат със силните си изяви и през идн
ата 2010. От страниците на в. „Регион” той пожела весели празници и много успехи – както за своите възпитаници, така и за всички жители на Средногорието.


Няма коментари: