неделя, 20 януари 2008 г.

Теодор Колев - най-добрият волейболист на Средногорието за 2007 г.


За 2007 година Община Пирдоп не раздаде награди за Спортист на годината. Затова пък от волейболния тим на града решиха да номинират най-добрите свои състезатели и да ги отличат, макар и символично. Съвсем очаквано, за най-добър играч при мъжете бе избран Теодор Колев (с номер 10 на снимката), който освен основна фигура в официалните мачове е и главният “виновник” за възраждането на детските състави и техен настоящ треньор. Всъщност Тошко от дълги години неизменно присъства в средногорския спорт, затова решихме, че вече е време да Ви запознаем с неговата история. Добър повод бе 30-годишнината, която състезателят празнува само преди няколко седмици.

Роден и израснал в Пирдоп, Теодор е възпитаник на средногорските училища. Интересен е фактът, че има диплома от АТПГ – Златица със специалност “Електрификация на селското стопанство”, но никога не се е занимавал по-сериозно с тази си професия. Причината – “Ами не ми е интересно, пък и веднъж доста силно ме удари ток.” Иначе още на 8-годишна възраст се захваща със спорта – започва тренировки при “златното момиче” на пирдопския волейбол Иванка Андреева. Още тогава силно е впечатлен от този спорт и чак до завършването на средното си образование е неизменен титуляр в различните възрастови формации на тима.

По това време спортните клубове имат доста по-солидно финансиране, а и поколението е достатъчно силно за да поддържа високо ниво. Всяка година волейболният ни тим е участник в републиканския шампионат, а Тошко е един от ключовите играчи в състава. Постепенно започва да се занимава и с футбол – по-паметливите може би си спомнят, че той дълги години бе един от най-стабилните защитници на разпадналия се вече клуб “Орлин”.
Така след дипломирането си пирдопчанинът е твърдо решен да продължи образованието си в НСА. За негово огромно разочарование там се сблъсква с корупция и шуробаджанащина, заради които дори оценка от 5.83 не му стига за да бъде приет. “Просто малкото места явно вече бяха запълнени още преди изпитите по другия начин. Казаха ми ако искам да изкарам казармата, пък след това ще ме приемат специалност “Бейзбол” – спомня си днес Теодор. В крайна сметка през следващата година той наистина отбива редовната си военна служба, но впоследствие записва “Физическо възпитание” в Пловдивския университет “Св. Паисий Хилендарски”.

В казармата пък спортът отново е водещ. Като част от поделението в Плевен средногорецът е част от волейболния състав, участва и в различни щафети, както и в надпревари по многобой. В армейските състезания по волейбол плевенският състав се нарежда пети в страната, при положение че преди това дори не е записвал победа в официален мач. “Най-хубавото беше, че така почти не усетих как мина времето – имахме повече свободно време, пък и храната за нас беше по-стабилна. Това в казармата си е голям лукс.”

По време на следването в Пловдив пък Тошко неизменно е капитан на волейболния тим на своя университет. Заедно с останалите колеги в състава успяват за първи път да се класират за финалите на междууниверситетското първенство и оттогава насам са редовни участници в тях. През една от годините дори се класират на трето място в страната, побеждавайки по пътя си и тима на НСА. В трети курс пък пирдочанинът е забелязан от отбора на “Розова долина” (Казанлък) и започва да се състезава на по-високо ниво. Паралелно с това обаче продължава да защитава и цветовете на футболния “Орлин” (Пирдоп), а при едно гостуване в Костенец чупи крак и 3 месеца е извън спорта.
След възстановяването си Теодор прекъсва обучението си и заминава за една година в Англия, където е шофьор на мотокар в село близо до Кембридж. След завръщането си се дипломира, а впоследствие се завръща в родния Пирдоп, вече като учител по физическо в СОУ “Саво Ц. Савов”. По това време волейболният живот в града е доста замрял, но амбицираният преподавател става един от инициаторите на възраждането на състава. Заедно с треньора на мъжкия отбор Павел Лалов набират малки момчета и момичета, а Тошко започва тяхната подготовка. Паралелно с това се регистрира и представителен отбор на града.

Оттук нататък възходът е очевиден – само за две години детските ни състави вече са трудно преодолим противник, а тима по мини-волейбол наскоро дори се нареди втори в страната за миналата година. Мъжкият състав пък още първия си сезон след новосформирането се представя учудващо силно – през есента пирдопските момчета записаха четири победи и само едно поражение. Наградата за волейболист на 2007 г. Теодор Колев приема с присъщата си скромност, а в близко бъдеще се вижда отново тук, близо до своите малки възпитаници. Практически в момента той прекарва почти цялото си свободно време с тях – и като техен учител в гимназията, и като треньор в спортната зала. Но най-вече като техен приятел, Тошко организира и различни извънкласни мероприятия за да сплоти състава. Вярва, че резултатите няма да закъснеят. Но всъщност най-важното за него е друго – да предаде на възпитаниците си поне частица от своята любов към волейбола.

Няма коментари: