понеделник, 14 януари 2008 г.

Зимен риболов на язовир "Душанци"

Студът, сковал страната ни през последните седмици, се превърна в основен проблем за по-голямата част от населението. Една специфична прослойка от него обаче със сигурност се е зарадвала на минусовите температури. Става въпрос за феновете на риболова, които не пропускат възможността да поклечат с надежда край някой водоем даже и през зимата. За целта обаче им трябва достатъчно дебел слой лед върху повърхността – останалото е дебело яке, дупка, въдица и малко късмет.

С подобни мисли в главата се отправихме в слънчевия съботен ден към язовир “Душанци”, а гледката там надмина и най-смелите ни очаквания. По ледената покривка щъкаха десетки ентусиасти, които ни най-малко не се притесняваха от пропукването, което се чуваше тук-там. След кратък размисъл и въоръжени с успокоението, че и далеч по-едри от нас ходят по леда, ние също се включихме в общия пейзаж.

След като подосаждахме малко на накои от хората, научихме и част от особеностите на риболова през зимата. Оказва се, че именно сега уловът е по-голям. “Кълве повече, защото е по-гладна рибата. Но пак си трябва захранка, иначе трудно ще хванеш нещо” – обяснява ни Красимир Василев от Душанци, който е с група приятели от селото. “Ледът сега е поне между 20 и 30 см. Дупката пък се прави с ледобур” – допълва знанията ни пирдопчанинът Лукан Карабов, който е с над 30 години риболовен стаж. “Ама ако нямаш – може и с подръчни материали” – с усмивка допълва той и ни показва как на десетина метра от нас младеж усърдно удря с брадва по леда.

“Основно хищни риби сега се ловят – щука и костур” – около това мнение се обединяват всички. Нерядко се случва и пъстърва, а напоследък – все по-често от този вид. Някак като легенда хората разказват за прословутото изпускане на голям брой риби от една от садките на близкия развъдник, собственост на средногорския бизнесмен Дамян Ненов. Как точно са се скъсали металните мрежи все още е мистерия – някои го обясняват с видра, други със силна буря. Факт е обаче, че през последните месеци на язовира почти постоянно има наплив от хора, а в дните след инцидента бройката е била в стотици. “И всеки носеше по 4-5 пъстърви, някои даже и повече” – споделя Лазар Гошев, който е служител в другият развъдник на язовира. “Никой не разбра колко точно риба се изпусна, но през цялата седмица е пълно тук с въдичари”.

Всъщност това май е тема номер едно този сезон на язовир Душанци. Столичанинът Емил Мутафчиев също споделя, че идва тук вече много години, но толкова голям улов на пъстърва не е виждал. “Но и без това тук условията за зимен риболов са си много добри. Аз на друго място за риба през този сезон не ходя – все съм тук” – допълва софиянецът. И макар че най-вероятно изпуснатата пъстърва вече е изловена, надеждата за голям и лесен улов явно още е жива в средногорските рибари.

Най-радващото нещо обаче не е изненадващото рибно захранване, а липсата на инциденти по леда през последните години. От трагичната смърт след пропадане в ледените води на местен младеж преди три години инциденти във водоема край село Душанци не е имало. До голяма степен това се дължи и на дебелата покривка от лед, която се образува вследствие на минусовите температури. Ето затова рибарите обичат студа.

Няма коментари: