вторник, 9 декември 2008 г.

Средногорско момиче - най-добра джудистка за 2009 на СУ

В края на месец ноември софийският университет „Св. Климент Охридски” отличи най-добрите спортисти за 2008 г. сред своите студенти. Наградите бяха връчени на специална церемония в академичния клуб-ресторант „Яйцето”, а причината да пише за тях и тук е фактът, че сред десетте номинирани бе и средногорската джудистка Надежда Ангелова (на снимката - първи ред, пета отляво надясно).

Родената и израстнала в Мирково състезателка съвсем заслужено взе приза в своя спорт от общо около 30 трениращи джудо студенти в най-старото висше учебно заведение в страната. Всъщност това е поредният успех в кариерата на Надя, която след броени дни ще навърши 20 години, но вече има завоювани над 35 медала от първенства по джудо и самбо.

Средногорското момиче започва кариерата си от местния клуб още на 8-годишна възраст, а няколко години по-късно е приета в редиците на елитния столичен „ЦСКА”. На национално ниво почти няма състезание, в което да не е сред призьорите – една след друга печели общо десет републикански титли. Като част от представителния тим на България пък Надежда има и немалко международни участия, а сред най-големите успехи е завоюваният бронзов медал от европейското първенство по самбо в Солун през 2006 г.

Академичното отличие идва след поредната силна за Надя състезателна година– през 2008 тя е втора на държавното първенство по джудо при жените и е спечелила два международни турнира. Всичко това звучи повече от впечатляващо, но средногорската състезателка е категорична – обучението засега е на първо място. „Няма да се отказвам от джудото и самбото и ще продължавам да тренирам и да участвам в шампионатите, но основната ми цел е дипломиране и реализация в избраната от мен област” – споделя Надежда.

Иначе спортните успехи на Надежда съвсем не са случайни предвид семейната среда, в която е израстнала. Мирковската девойка има по-голяма сестра – Виолета, която също е една от най-добрите родни джудистки. Баща на момичетата пък е добре известният в региона Сокол Ангелов, дългогодишен футболен деятел в Средногорието – първо като играч, а впоследствие и като треньор.

Няма коментари: