понеделник, 29 декември 2008 г.

Зимното почистване в Пирдоп - на ниво

В коледната нощ Средногорието бе засипано с красив бял сняг, който още повече спомогна за празничното настроение по масите. Снежната покривка обаче, освен радост за децата, обикновено води и до немалко проблеми за шофьорите. Затова решихме следколедно да видим как стои въпросът с почистването на основните пътни артерии около и във Пирдоп и дали внезапно изсипалият се сняг не е развалил празника на някой закъснял с пътуването средногорец.

Още с излизането ни от града в посока Козница започва ясно да личи, че пътната настилка е добре почистена и не създава проблеми за преминаващите моторни превозни средства. Не след дълго се натъкваме и на дежурния отряд – два снегорина на отговорната за участъка фирма „Пътно поддържане” – София. Пътният работник Матей Геров, заедно с двамата машинисти Георги Кунчев и Николай Генков споделиха, че в празничната нощ не е имало особени проблеми и за щастие се е разминало без „закъсали” автомобили. „Веднага щом завали по-силно сняг, започваме почистването”. Според тях сегашната снежна покривка не е била особено проблемна, а и на следващия ден слънцето набързо я е заличило.

В опорен пункт „Козница” пък заварваме дежурните Павлин Стойчев и Димитър Арбалиев, които потвърждават думите на колегите си. Не са имали обаждания на спешния телефон, а нощта е минала спокойно – със стандартните процедури по почистването. Според тях тежките дни тепърва предстоят – през първите месеци на новата година очакват далеч по-студена и снежна зима.

Що се отнася до пътните артерии в Пирдоп, те също бяха своевременно почистени и опесъчени. Още с началото на снеговалежа по улиците в града са били пуснати снегорини, чиято дейност е координирана основно от г-жа Мария Личева – инспектор по изпълнение на наредбите на Община Пирдоп. Фирмата, сключила договор с общината за почистване на градската пътна инфраструктура, е „Копекс” ЕООД. Нейните служители са опесъчавали улиците дори в двете поредни празнични нощи – на 24 и 25 декември. Използвана е и наскоро закупената от Общината малка почистваща машина.

„Разработили сме план за действие при тежки зимни условия и го следваме” – това сподели за в. Регион зам.-кметът на Община Пирдоп г-н Симеон Симеонов. Той добави, че пътищата на територията на града са с обща дължина над 40 км., плюс още 10 км. междуградска пътна мрежа, и са степенувани по важност – приоритет „А” и „Б”. „Разбира се, при подобни ситуации започваме почистването на по-ключовите улици, но впоследствие не забравяме и останалите” – добави г-н Симеонов. По думите му тази година е имало и улици, опесъчени за първи път от много години насам – като например ул. „Христо Ботев” и ул. „Вран камък”, намиращи се на входа на Пирдоп откъм Златица.

Макар и в празничните дни, от общинското ръководство лично са ръководили опесъчаването и почистването на снега. В следобеда на 25 декември процесът е бил наблюдаван от самата кметица – г-жа Антоанета Илиева, през последвалата нощ пък „щафетата” е била поета от г-н Симеонов. В крайна сметка представителите на Общината са доволни от свършената работа и се надяват всички подобни снеговалежи до края на зимата да бъдат овладявани по подобен начин.

1 коментар:

Bla каза...

Пхах, какъв куриозен блог! :)