понеделник, 1 декември 2008 г.

Кръг от шампионата по тенис на маса в Пирдоп

В последните дни на месец ноември пирдопската спортна зала бе домакин на тазгодишната надпревара от Югозападната „Б” група на държавното отборно първенство по тенис на маса за мъже. Състезанието първоначално трябваше да се проведе в Перник, но седмица преди началото му бе преместено в Средногорието поради проблеми от организационно естество. Общо десет тима пристигнаха в Пирдоп и премериха сили в надпреварата, която е част от официалния шампионат на страната по тенис на маса.

Практикуващите този спорт в България са разпределени в няколко групи. На първо място е Висшата лига, където мерят сили най-добрите; след нея следват две „А” групи и четири „Б” групи. Надпреварите във всяка една от „Б” групите се провеждат наведнъж в двудневен турнир, като победителят във всяка от тях има шанса от следващия сезон да се състезава в по-горния ешелон. За целта обаче трябва да бъде преодолян и вторият турнир, в който освен победителите от долните дивизии участват и класиралите се на седмо място в „А” групите. Самите отбори пък се състоят от по трима състезатели, а в срещите помежду им се играе до три победи за единия тим.

В Пирдоп, след техническа конференция и жребий, участващите тимове бяха разделени на две основни групи. Отборът на пирдопчани, в състав Йордан Лазаров, Лукан Брайнов и Богдан Иванов, попадна в първата от тях и игра почти на върха на възможностите си. Местните тенисисти тръгнаха блестящо и след оспорвана игра заслужиха успех с 3:2 победи над състезателите на „Орионски” (Чепеларе). Още следващия двубой обаче „приземи” средногорци – 0:3 срещу „Спартак Ер Виа” (Пловдив); след което последва нова загуба – 1:3 срещу бъдещия победител в турнира „Металик” (Перник).

Последният сблъсък отново бе оспорван, като след пет мача и много емоции пирдопчани загубиха с 2:3 от „Панагюрище” и останаха на четвърто място в групата. Напред към финалите продължиха „Металик” и „Спартак Ер Виа”, а в другата група на първите две места се наредиха „Оптик” (Панагюрище) и „Изток 2008” (Перник). Именно тези четири тима заформиха финалния мини-турнир, в който безапелационни победители станаха пернишките тенисисти от „Металик”.

Така те ще имат шанса да се борят за влизане в „А” група от следващия сезон. Втори и трети в надпреварата се наредиха съответно „Спартак Ер Виа” (Пловдив) и „Оптик” (Панагюрище). Средногорските тенисисти пък се наредиха осми в крайното класиране, след като отстъпиха в борбата за седмото място на столичния „Академик”. В крайна сметка най-много победи в турнира на сметката на местния клуб записа Йордан Лазаров.

След края на състезанието главният рефер Атанас Младенов сподели пред в. „Регион”, че е напълно удовлетворен както от организацията, така и от условията, които предлага пирдопската спортна зала. „Аз лично горещо ще препоръчвам домакинството на клуба ви при планирането на следващите подобни прояви” – добави още той и дори направи конкретно предложение на местните тенисисти: да поемат републиканското първенство за юноши и девойки до 15 г. на 21-22 февруари следващата година. Според председателя на СКТМ „Пирдоп” д-р Георги Георгиев клубът ще се справи и с тази задача, тъй като вече има известен опит в организацията, а и още отсега е подсигурена подкрепата на Община Пирдоп.

Няма коментари: