вторник, 23 декември 2008 г.

Последен турнир на борците за годината

Ден след награждаването на най-добрите спортисти за годината в Златица, отборът по борба към СК „Стоян Николов” закри състезателната година за Средногорието с турнир в Самоков. Надпреварата бе организирана от тамошната община, като освен двата отбора на домакините от „Рилски спортист” в схватките се включиха и състезатели от Дупница, „Ахил” (Петрич) и „Левски” (София).

Наставникът на младите средногорски борцови надежди Иван Нешков взе със себе си общо 10 състезателя, от които цели 6 пълни дебютанти. Това обаче не попречи на златичани отново да предизвикат истински фурор с представянето си, завършвайки втори в крайното отборно класиране. Още при най-малките – до 30 г., участващият за първи път на официална надпревара 11-годишен Иван Стоилов записа три убедителни победи и се нареди първи. В категория до 35 кг. пък шампион стана пирдопчанинът Борислав Кюркчиев; след него трети и пети се наредиха съответно Станимир Чернев и Захари Зашев – и двамата дебютанти.
При 42-килограмовите Георги Ненчев стигна до финала, но не успя да се пребори за призовото място и остана втори; в същата група Димитър Калканджиев се нареди пети. В следващата категория – до 47 кг. още един дебютант, Петър Грамов, се бори повече от добре и се класира трети. На същото място завърши и пирдопчанинът Николай Иванов, който обаче имаше шанс и за лидерската позиция, но загуби нелепо на полуфинала – след като бе туширан при аванс от три точки в своя полза.

Най-голямата изненада дойде в категория до 66 кг., където трениращият едва от месец 15-годишен абсолютен дебютант Ростислав Савов от Златица буквално „отнесе” всичките си конкуренти по пътя към първото място. При 73-килограмовите пък Иван Ушанов се нареди пети. В крайното класиране златишките борци са изпреварени само от тима на домакините – което е напълно достоен завършек на успешната за тях година. От клуба благодарят на фирма „Люби-транс” с управител Павел Дишлянов, който е подсигурил пътуването до Самоков.

Страхотните качества, показани и на този турнир от златишките момчета, отново не останаха незабелязани от треньорите на другите състави. Двама от шампионите дебютанти – Иван Стоилов в кат. до 30 кг. и Ростислав Савов в кат. до 66 кг., са били „поискани” от тимовете на „Левски” (София) и „Рилски спортист”. Според златишкият наставник Иван Нешков обаче и за двамата е още твърде рано да поемат подобно предизвикателство.

В клуба има и още две добри новини. Първата е свързана със закупуването на две чисто нови чучела, с които от следващата година местните борцови таланти ще подобрят значително качеството на тренировките си. Втората пък е за бившия възпитаник на клуба Станислав Луков, който вече се състезава за столичния ЦСКА – талантливият младеж е станал първи в шампионата на София и официално е шампион на столицата за тази година.

Няма коментари: