неделя, 21 юни 2009 г.

"Геотехмин" ООД се доказа като основния "виновник" за прогреса на мирковчани

Когато в края на миналата година „Геотехмин” ООД и „Елаците Мед” АД поеха издръжката на футболния клуб в Мирково, а ръководството на тима бе тотално подменено, мнозина бяха скептични относно бъдещето на отбора в този му вид. Със сигурност днес броят им е сведен до минимум. Мирковчани играха повече от прилично, а през пролетния полусезон бяха почти безапелационни – девет мача без загуба в изиграните 12 кръга, от тях цели седем победи. Загубите дойдоха от лидерите, и то не без „помощта” на съдиите.

Разбира се, причините за позитивното развитие са много и комплексни. Не може да се отрече обаче, че подемът започна именно от идването на новото ръководство начело с президента – г-н Илия Златанов. Най-малкото защото „Геотехмин” ООД пое отбора от Мирково точно по времето, когато другият средногорски футболен отбор „Спартак 2001” (Пирдоп) прекрати съществуването си и остави града без представителен тим. Едно от големите предприятия в региона показа пътя и инвестира сума, която е скромна за мащабите му, но очевидно е достатъчна за да доведе до реални резултати.

Осигурени финанси, лекар за всяка домакинска среща и транспорт за гостуванията – това е минимумът, без който не може да се изиграе мач дори и в окръжната футболна група. Всъщност мирковчани са единствените футболисти в групата, които пътуват за мачовете си с автобус – останалите състезатели използват за целта личните си автомобили. Собствениците на „Елаците Мед” АД инвестираха и в стадиона – през последните няколко месеца бе извършен цялостен ремонт на съблекалните, а трибуната на съоръжението скоро ще се сдобие с нови пейки. Защото добрите игри напоследък логично засилиха и зрителския интерес – така при последните си домакинства средногорци се радваха на посещаемост, за която биха им завидяли и някои тимове от родните „А” и „Б” групи.

Въпреки успешната пролет, този сезон тимът на „Мирково” нямаше шанс да се бори за влизане в горния ешелон. Началото обаче вече е поставено – основната пречка за подобно постижение на местните тимове винаги е била финансовата, сега сякаш тя изглежда поне отчасти преодоляна. За класиране във „В” група ще трябва и поддържане на детско-юношеска школа, като ръководството на средногорския тим вече мисли в тази насока (виж интервюто с Николай Николов). Сякаш вече е назрял момента за това регионът пак да бъде представен от поне един местен тим в родния професионален футбол.

Няма коментари: