неделя, 14 юни 2009 г.

Втори успех за златишките баскетболистки на домакинския турнир "Герго Попов"

За втора поредна година баскетболният тим на златишкия спортен клуб "Стоян Николов" спечели своя домакински турнир в чест на местния спортен деятел Герго Попов. Надпреварата се проведе за трети път и окончателно се утвърди като едно от традиционните събития, организирани от клуба.


Тазгодишното издание на турнира обаче включваше само три отбора, като освен тима на домакините в спортната зала бяха и представителките на челопешкото СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, както и отбора на самоковското село Радуил – „Ибър”. Миналогодишните финалистки от „Балкан” (Ботевград) отказа участие предвид друг ангажимент, след което и представителките на Перник и Пирдоп последователно не потвърдиха участие в схемата. Това до голяма степен предопредели успеха на домакините, които въпреки всичко играха добре и не допуснаха подценяване и изненада.


Турнирът бе открит в присъствието на голям брой официални лица – начело с кметицата на Община Златица г-жа Нонка Каменова. В залата бяха още г-жа Сашка Кърпарова, председател на Общинския съвет; директорката на училището-домакин г-жа Нели Стефанова и нейната колежка от Челопеч г-жа Весислава Панджерова, както и семейството на покойния Герго Попов. От спортен клуб „Стоян Николов” връчиха цветя на неговата съпруга – г-жа Радка Попова, а за г-жа Каменова и г-жа Стефанова бяха предвидили по един специален плакет за осъществения принос в развитието на златишкия спорт.


Надпреварата започна с изненадваща среща – на баскетболното игрище първи излезнаха състезателки-ветерани, възпитанички на патрона на състезанието. Дамите показаха, че все още не са забравили тънкостите на играта и заформиха интересен двубой, завършил с победа 26:20 т. за „синия” над „белия” отбор.


След тях бе поставено и официалното начало на турнира при момичетата, като предвид липсата на четвърти състав тази година схемата бе опростена – разменени мачове в групата, на база които бе направено и крайното класиране. В първите две срещи състезателките на Златица разгромиха съперничките си от Челопеч с 36:6 т.; малко след това и момичетата от с. Радуил сториха същото, този път с резултат 36:10 т. Важно е обаче да отбележим, че това бе едва първото подобно участие за наскоро сформирания тим на челопешките представителки, и липсата на опит до голяма степен се отрази на психиката и играта им.


Своеобразният финал между домакините и „Ибър” бе и най-оспорваната среща, но златичанки през цялото време не изпуснаха контрол над събитията и в крайна сметка надделяха с 28:22 т. При награждаването медал имаше за всички участнички в надпреварата. При индивидуалните призове, очаквано за най-добър треньор бе избрана наставничката на шампионките – Мария Кърджилова, коята дублира успеха си от миналогодишния турнир. Най-полезен играч стана Цветелина Петрова от „Ибър”, най-добър реализатор бе Евелина Василева от Златица, а наградата за феърплей отиде при Кристиян Калайджиев от Челопеч. Малкият талант бе специално допуснат до участие в надпреварата със съгласието на останалите отбори – предвид показаните до момента качества и първата реална възможност за изява на официално състезание.


Състезанието бе организирано с финансовата помощ на Община Златица, както и на предприятия от региона – „Аурубис България” АД, „Челопеч Майнинг” АД и ЕТ „Илия Медаров”. Като цяло от градския спортен клуб бяха доволни от организацията и споделиха, че оттук нататък започват работа по следващия голям турнир – в чест на известния борец Стоян Николов. Тази година надпреварата ще събере представители на най-добрите родни тимове – „Рилски спортист” (Самоков), „Левски” и „ЦСКА”, които ще премерят сили с възпитаницита на златишката школа.


2 коментара:

Unknown каза...

жалко, че вече 3 години в Златица се провеждат турнири, а още не си научил кой ги организира. много от информацията в тази статия не е точна.

Васил Иванов каза...

Извинявам се за допуснатите неточности и благодаря за уместната забележка.

Все пак държа да отбележа, че отразяването на Средногорския спорт е просто мое хоби и отделям на него само няколко часа на седмица, тъй като не разполагам с повече свободно време =)

В интерес на истината съм допускал и много по-големи (направо куриозни) грешки в свои статии, но хубавото е, че съм се поучил от тях и повече не съм ги повтарял.