неделя, 21 юни 2009 г.

Противоречив футболен сезон за Средногорието - без тим в Пирдоп, но с успехи в Мирково


Миналият уикенд единственият средногорски представител в „А” окръжната футболна група – съставът на „Мирково”, изигра последната си среща за сезона. Логично, сега настъпи време за почивка, а на нас не ни остава нищо друго освен да направим кратка равносметка и анализ на случилото се през последните месеци.


Началото на сезона бе бурно за Средногорието – след поредица от драматични обрати и обещания, че все пак няма да се стигне до този крайно негативен сценарий, Пирдоп за първи път от много години насам остана без футболен отбор. Колективна безотговорност доведе до разпадане на „Спартак 2001”, след което бившият президент на спартаковци Маньо Чолаков поде инициатива за възраждане на легендарния градски отбор „Орлин”. Новината бе повече от добра, тъй като за мнозина от футболните запалянковци в региона това бе истинският пирдопски тим. Идеята бе „прегърната” и от Общинския съвет в града, който обеща подкрепа – така изглеждаше сякаш нещата все пак ще завършат с хепиенд.


Броени седмици преди началото на сезона обаче, на традиционната предстартова среща в БФС, бе решено тимовете в окръжната футболна група да бъдат разделени на два ешелона, като в долния да бъдат оставени по-слабите отбори с твърде лоша спортна база. Именно там бе пратен и възродения „Орлин” – факт, будещ крайно недоумение. Наистина, на хартия пирдопчани бяха новосформиран тим, но можеше да бъде направен компромис – пред добрата за това футболно ниво база и инвестициите в детско-юношеска школа (нещо непознато за повечето други състави).


В крайна сметка подобна равръзка бе определена като непривлива от г-н Чолаков, а малко по-късно организационен пропуск лиши от регистрация в първенството и школата на пирдопчани. Така градът остана без футболни страсти за един сезон.


За сметка на това пък другият средногорски отбор – „Мирково”, логично стартира по-силен и със завишени амбиции. Тимът „приюти” част от пирдопските титуляри, а финансовият гръб на „Геотехмин” ООД и „Елаците Мед” АД накараха ръководството на тима да мечтае дори за влизане във „В” група (виж статията по-долу). Всички подобни надежди се изпариха още след загубеното гостуване в с. Широки дол в първия кръг – въпреки силните попълнения, очевидно трябваше време на тима за да се сработи и да покаже истинското си лице. След старта мирковчани загубиха общо седем от следващите девет двубоя, а кулминацията бе при гостуването на Правец, завършило с истински разгром. Така есенният полусезон за средногорския футбол приключи в минорно настроение – само с един представител, и то в дъното на класирането.


Пролетта обаче донесе и истинското лице на „Мирково”. Тимът започна преобразен, но сякаш все още „търсеше” правилната посока. Трите поредни домакинства донесоха трудна победа над „Драгоман” и две пропуснати такива в срещите с „Гранит” и „Звездец” (Горна Малина), завършили наравно. По-важното бе, че мирковчани спряха негативната серия и играеха без да допускат поражение. Това донесе нови две победи и така до шестия си пролетен мач средногорци още не познаваха вкуса на загубата.


Съвсем очаквано, най-тежки бяха срещите с лидерите – и то не толкова заради разлика във футболните качества, а по-скоро във влиянието на съдийския фактор. Гостуването на „Церово” бе загубено с две дузпи, след което бе и злополучното домакинско поражение от „Искра” (Искрец) – довело до нахлуване на публика на терена и лишаване от домакинство за цели шест срещи. Все пак мирковчани показаха харктер и загубиха само още една среща, като до края на надпреварата спечелиха пет поредни мача. И нещо, което си заслужава да се отбележи – за разлика от есента, в някои от тях те бяха тима, спечелил с разгром.


Позитивният завършек на тазгодишната надпревара извежда няколко основни момента. На първо място, средногорските футболисти вече са достатъчно обиграни и сработени за да печелят мачовете си – дори и навън. Финансовият гръб на предприятие от калибъра на „Геотехмин” ООД носи стабилност, а емоционалната публика в Мирково – подходяща атмосфера. Оттук нататък до влизането в горния ешелон остават няколко неща – постоянство в играта, успех в преките срещи с основните конкуренти и не на последно място – спортен шанс.

Няма коментари: