понеделник, 14 юли 2008 г.

Ще остане ли Пирдоп без футболен отбор?

В разгара на лятото сме и големите футболни клубове по света и у нас вече започнаха да пълнят страниците на вестниците с новини около реализирани трансфери или изиграни контролни срещи. В същото време Пирдоп е твърде далеч от подобни страсти – по простата причина, че към момента футболен клуб в града практически няма. Още по-лошото е, че очерталият се разпад на мъжкия отбор най-вероятно ще бъде последван и от такъв в детско-юношеската школа. Как се стигна дотук и има ли изход от кризата – на тези въпроси потърсихме.

Всъщност целият отминал сезон за пирдопския футбол бе белязан от скандали, чиято кулминаиция просто се отложи във времето. Първият сигнал, че нещо не е наред, дойде в края на есента, когато отборът бе напуснат от една от най-важните си фигури - Маньо Чолаков. Оттам нататък издръжката и управлението на отбора бяха поети еднолично от капитана Красимир Иванов. В игрово отношение нещата сякаш също не вървяха, въпреки добрия старт на сезона. През пролетта съставът бе напуснат от половин дузина играчи, и то все от основния тим.

Така няколко кръга преди края на шампионата дойде и краят на надеждите, че кризата е преодолима. След като за пореден път играчите на „Спартак 2001” не успяха да се съберат в пълен състав, те загубиха служебно гостуването на „Рома спорт” (Ихтиман). Това се оказа третото за годината неявяване на пирдопчани за мач навън, което бе достатъчно основание БФС да извади отбора от първенството. Абдикацията на ниво тим доведе и до такава сред играчите, като повечето от тях се прехвърлиха при по-стабилният към момента местен съперник „Мирково”.

За съжаление проблемите в мъжкия състав засегнаха и детско-юношеската школа, която изигра може би най-силния си сезон от създаването й. Така положението към момента е следното: Пирдоп официално още няма футболен отбор, а треньорът на школата Венцислав Петров категорично заявява, че от есента няма да е начело на съставите. На пръв поглед нещата са в задънена улица, но през последните седмици се оказа, че положението сякаш не е толкова тежко.

На сцената отново се появи Маньо Чолаков, който твърдо е решил да направи едно от най-дългоочакваните неща в средногорския спорт: възстановяването на ФК „Орлин”. За целта той вече се е свързал с бившия президент на клуба Евгени Ценов, който още държи правата върху него. По думите му ще намери и необходимото финансиране. За играчи пък няма нужда да се притеснява – не е тайна за никого, че едно евентуално повторно регистриране на легендарния пирдопски клуб ще върне в него всички добри футболисти от региона, които в момента са принудени да играят за други отбори.

Основният проблем в момента е състоянието на градския стадион, за чиято поддръжка Община Пирдоп очевидно не полага грижи. Говорим не за нещо повече, а примерно за такава дейност, като окосяване на тревата на терена преди среща. Спортисти и деятели припомнят, че в периода преди изборите от миналата година се дадоха доста обещания от политически сили спортът в града да бъде поставен на преден план. „Сега вместо съдействие срещам апатия и незаинтересованост към проблемите.” – споделя Маньо Чолаков и добавя: „Не мога да приема, че град като Пирдоп може да бъде оставен без футболна школа. И то точно сега, когато нещата вече бяха в напреднал стадий”.

Ако се върнем към началото, в разгара на лятото сме. Още малко остава до старта на новия сезон, който засега се очертава „нулев” за пирдопския футбол. Нещата могат и трябва да бъдат променени, но за целта се искат активни действия от страна на местни футболни деятели плюс разбиране и подпомагане от страна на Община Пирдоп. Първото вече е налице.

Няма коментари: