понеделник, 7 юли 2008 г.

Учители от Пирдоп - пети на спартакиада в Албена


Тази година за първи път преподаватели от Средногорието участваха в провеждащата се за четвърти път национална учителска спартакиада. Надпреварата бе между 30 юни и 3 юли в Албена и събра над 400 възпитатели от училищата в страната, като дори “привлече” и международно участие в лицето на отбор от Словения.

От региона отборът бе съставен от пет преподаватели в СОУ “Саво Савов” – гр. Пирдоп, плюс ръководителя на групата Антоанета Димитрова. Местните учители постигнали най-големия си успех в най-оспорваната надпревара – тази по плажен волейбол. Отборът ни в състав Петър Лалов, Ресми Бобев и Теодор Колев трябвало да стартира с мач срещу колегите им от Велико Търново, но поради забавяне на техния състав била присъдена служебна победа на пирдопчани.

Това донякъде им изиграло лоша шега, защото само след половин час те се изправили срещу миналогодишните победители от Чирпан. Недостатъчната сработеност в състава се оказала решаваща и средногорци допуснали загуба. Оттук нататък обаче последвали само убедителни победи – срещу Бургас, Шумен и Козлодуй. На четвъртфинала обаче местните възпитатели се изправили срещу сборен отбор на София и отпаднали. Всъщност, логично столичани станали и шампиони на турнира, а тримата наши представители се наредили на пето място от общо 20 отбора – класиране, което надминава всички очаквания.

В надпреварата по баскетбол първата ни среща се “засичала” с такава по волейбол и пирдопчани решили да не участват в нея. Така те изиграли само един мач – загуба срещу Русе, но в крайното класиране отново се наредили пети, този път от шест отбора. В другите надпревари Йорданка Новакова от Буново записала победа и загуба в състезанието по тенис маса. Тя обаче останала извън класирането, защото в него попадали само състави с поне двама мъже и две жени.

Най-много смях пък паднал при тегленето на въже, където участвали и петте средногорци. Петър Лалов, Ресми Бобев, Теодор Колев, Йорданка Новакова плюс Мария Иванова показали мускули, но на два пъти били дисквалифицирани за докосване на земята с тяло и така отпаднали от надпреварата за медалите.

В крайна сметка учителите от СОУ “Саво Савов” са повече от доволни от първото си участие на ежегодната спартакиада, макар леко да съжаляват за пропуснатия шанс във волейболния турнир. Така или иначе, успехът им е безспорен – все пак те са надделели над колеги от далеч по-големи градове, където и бройката на преподавателите е далеч по внушителна. Въпреки това всички отсега се заканват догодина пак да пътуват към Албена и този път да се върнат с медали.

Няма коментари: