сряда, 18 ноември 2009 г.

Кратък обзор на средногорската футболна есен

Средногорското дерби, изиграно преди седмица, постави края на още един полусезон за двата местни тима в окръжната футболна група. Сега е време за равносметка, затова с настоящия материал ще се опитам да маркирам основните моменти от футболната есен в региона.

Отборът на „Мирково” започна сезона с амбиции за силно представяне и класиране в челото на таблицата. Основание за този оптимизъм даваше добрата игра от пролетта на 2009, когато средногорци записаха няколко поредни победи и впечатлиха с играта си. В клуба дори бе сформиран и състав от юноши младша възраст, който бе поет от завърналия се в региона Красимир Пастушки.

Така в годината на 50-годишния юбилей от началото на организирания спорт в Мирково, футболният отбор на селото направи летящ старт в окръжния ешелон. Първите две срещи бяха домакински и завършиха с разгромни победи за местните състезатели – обща голова разлика от 16:1 и първо място във временното класиране. Впоследствие обаче мирковчани допуснаха спад във формата и записаха три поредни загуби, включително внушително поражение с 1:5 от „Керамик” (Елин Пелин) на собствен терен – и то навръх празника по случай юбилея на спорта в селото.

Футболистите на „Мирково” все пак успяха да се върнат на победния път – след равенство в мача със „Спартак” (Самоков) последваха две победи и нов хикс в последния кръг срещу регионалния съперник от Пирдоп. Така мирковчани завършиха есенния полусезон в средата на подреждането и със запазени шансове за атакуване на върха в крайното класиране. Детско-юношеският тим пък показа добра игра въпреки тоталната си неопитност и в някои от срещите дори бе близо до победа срещу далеч по-подготвените си съперници.

Що се отнася до футбола в Пирдоп, там усилията на Маньо Чолаков в крайна сметка дадоха резултат и тимът на „Спартак 2001” бе възроден след година прекъсване. В града се завърна и бившият президент на „Орлин” – Евгени Ценов, който също се включи в щаба на спартаковци. Основен спонсор на състава стана „Аурубис”, като местното медодобивно мероприятие осигури нова спортна екипировка за отбора. В близките месеци пък ще бъде сменено и името на пирдопския състав, който вече ще се казва ФК „Аурубис”.

В чисто спортен план, тимът на спартаковци бе изграден основно от ветерани на клуба плюс възпитаници на несъществуващата вече детско-юношеска школа. За треньор пък бе избран добре познатият Венцислав Петров. Съвсем очаквано, представянето на състава бе слабо – общо шест от изиграните девет мача бяха загубени. В останалите срещи пирдопчани стигнаха до нулево домакинско равенство с „Бенковски” (Костенец), победа с 5:1 над пристигналия само с девет човека в Средногорието тим на „Титан” (с. Лесново) и зрелищен хикс в срещата с регионалния съперник „Мирково”.

Въпреки всичко, най-важни през този сезон за спартаковци са не спортните резултати, а положеното ново начало в развитието на футбола в града. Така за тях през пролетта предстоят нови девет срещи, в които ще бъде търсено най-вече обиграване на наличните футболисти.

Няма коментари: