сряда, 18 ноември 2009 г.

Без медали за златишките борци от последната републиканска надпревара


През месец октомври отборът по борба към златишкия спортен клуб „Стоян Николов” взе участие в турнира за купата на България, организиран от родната федерация. Възпитаници на треньора Иван Нешков се изявяваха в две възрастови категории, провели се на различни дати – при момчетата на 13 и 14 октомври и при децата седмица по-късно.


Представянето на средногорските таланти бе по-скоро противоречиво, като никой от тях не успя да се нареди на почетната стълбичка. При момчетата най-близо до медал бе Борис Кюркчиев от Пирдоп, който отпадна на полуфинала в категория до 38 кг. и остана пети в крайното класиране. При 53-килограмовите златичанинът Иван Тодоров се нареди седми в конкуренция с още 26 борци от страната; неговият съгражданин и съименник Иван Ушанов пък остана 11-и в кат. до 73 кг.


На турнира при децата участие взеха общо пет от възпитаниците на Иван Нешков. Истинско геройство направи Иван Стоилов, който се включи в надпреварата при 32-килограмовите състезатели, въпреки претърпените две операции през последните няколко месеца. Представителят на Златица започна отлично и записа две победи, но отпадна нелепо на четвъртфинала – след като в първата част победи съперника си с 6:0, а във втората водеше с 4:2, Иван допусна поражение с туш.


В категория до 38 кг. имаше двама представителя на СК „Стоян Николов” – Станимир Чернев и Светослав Николов. Средногорските борци бяха сполетяни от уникален малшанс и в група с общо 28 състезателя жребият отреди те да се срещнат още в първия кръг. След оспорвана борба Станимир победи трудно съотборника си, след което записа още един успех и отпадна след третия си сблъсък. В крайното подреждане той остана 7-и, а Светослав се нареди 17-и. При 47-килограмовите пък пирдопчанинът Георги Ненчев се класира 11-и от общо 24 участника, а в кат. до 53 кг. Петър Грамов остана девети.


В републиканския турнир все пак имаше медали за Средногорието, но за бившите вече възпитаници на Иван Нешков. В кат. до 42 кг. Йото Христов стана шампион на страната за шести пореден път – така състезаващият се за „Рилски спортист” (Самоков) златичанин вече две години е непобедим на тепиха. След него пък се нареди неговият съгражданин Станислав Луков от „ЦСКА”, който остана с бронз в същата категория. С медали се отличиха и отскоро трениращите в Самоков средногорци Николай Иванов и Ростислав Атанасов – първият стана шампион при 66-килограмовите, а вторият завоюва бронзов медал в кат. до 73 кг.


Иначе от златишкия отбор по борба се похвалиха, че със средства на клуба са били закупени нови спортни трика и кецове за тренировъчния процес. Иван Нешков сподели, че от началото на учебната година в състава за подготовка са се записали общо девет нови деца. Според треньора на борците клубът продължава да набира таланти, като за целта всеки желаещ може да се свърже с него или да посети някоя от тренировките.

Няма коментари: