понеделник, 18 август 2008 г.

Спас Спасов заминава за Пекин след седмица

На 6 септември, почти веднага след закриването на Олимпийските игри в Пекин, в китайската столица ще бъде даден официален старт и на надпреварите при параолимпийците. Те традиционно преминават при далеч по-малък медиен и зрителски интерес, но всъщност по нищо не отстъпват на същинската част от световния спортен празник. Още една причина да ги следим е и българската група от осем състезателя, която в четвъртък, 29 август, заминава за Китай. С квоти за параолимпийските игри са шест лекоатлети, един плувец, както и представителят на Средногорието – тежкоатлетът Спас Спасов, който и тук ще се бори за призови места в надпреварата по вдигане от лег.


За Спас това ще е втора олимпиада – преди четири години той стана част от състезанията в Атина и тогава се нареди 14-и в своята дисциплина. Сега по думите му почти сигурно ще подобри това свое класиране. Към момента пирдопчанинът е осми в световната ранглиста и като минимална цел си е поставил поне влизане в десетката. „Ще съм най-щастлив ако успея да вдигна 190 или даже192.5 кг. Това ще е мой личен рекорд - досега на официално състезание съм вдигал най-много 182 кг. Смятам, че мога да го постигна – неведнъж съм преодолявал тези тежести по време на тренировка”.


Това, което притеснява Спас, е неприятната контузия в гърдата, която той получи преди около 2 месеца. Частичното разкъсване на мускулни влакна дойде по време на подготовката му за международния турнир в Солун, където средногорецът трябваше да участва за да поддържа мястото си сред десетте най-добри в света и да запази квотата си за Пекин. В крайна сметка Спас пътува към Гърция само за да помага на останалите състезатели в тима, но за негов късмет никой не успя да го измести от осмото място. Контузията обаче още не е отшумяла и до момента параолимпиецът тренира с болки в гърдата, но е твърдо решен това да не го спре от участие на игрите в Китай.


Според Спас Спасов по-тревожна е тоталната неангажираност към неговото участие на олимпиадата, демонстрирана от Държавната агенция за младежта и спорта. Средногорецът от дълго време чака да му бъде закупено специално динамично коляно за протезата на крака, с помощта на което се улеснява движението. Подобно коляно вече е било закупено за лекоатлетите ни, като местният състезател също бе уверяван, че е включен в тазгодишния бюджет на федерацията. Наскоро обаче му съобщили, че и този път няма да бъде оборудван. Нещо повече, за Пекин Спас отново ще пътува без треньор. Според него мястото най-вероятно е било „заето” от някой, за който се е открила възможност чрез познати да си уреди безплатна екскурзия до Китай.


Всичко това демотивирало тежкоатлета, но тъкмо навреме дошла помощта на Община Пирдоп и местният „Ротари Клуб”. С осигурени от тях финанси Спас ще участва в състезанията и дори вече е поръчал така нужното динамично коляно. То обаче ще бъде готово през есента и няма да пристигне за параолимпийската надпревара. „Искрено се радвам, че новото общинско ръководство продължи започнатата от предишния кмет традиция да бъда подпомаган при участията ми. Същото важи и за ротарианците – и те винаги са вярвали в мен и са ме подкрепяли” – споделя пирдопчанинът.


Спас Спасов и останалите параолимпийци заминават за Пекин на 29 август, а връщането е чак в края на септември. Междувременно обаче в. „Регион” своевременно ще отразява представянето на единствения средногорски олимпиец.

Няма коментари: