понеделник, 25 август 2008 г.

В крайна сметка - Пирдоп без футболен отбор...

Само седмица след добрата новина за възраждането на пирдопския футболен клуб „Орлин”, нещата се върнаха в изходната патова ситуация. По всичко личи, че все пак през идния сезон градът ще остане без представител в окръжната футболна група, твърде вероятно е да се прекратят и тренировките на детско-юношеската школа.


Неприятната развръзка дойде в сряда, когато в столицата бе проведена традиционната ежегодна предстартова среща на БФС. На нея бяха потвърдени появилите се още в края на миналия сезон слухове, че окръжната група ще бъде разделена на две – „А” и „Б”. Целта на футболния съюз е по-слабите и с твърде лоша база отбори да бъдат отделени в нещо като втори ешелон, където да се борят за „промоция” в горната група. Именно там е бил поставен и „Орлин” (Пирдоп) – с тимовете на Трудовец, Лакатник, Лесново и „Рома спорт” (Ихтиман). В „А” група пък са попаднали останалите 12 отбора, сред които и другият средногорски състав „Мирково”.


„При това положение твърдо няма да играем в първенството, просто няма да имаме никаква мотивация” – това сподели основният инициатор за повторното сформиране на пирдопските „орли” Маньо Чолаков. Той добави, че не намира логика в действията на БФС, тъй като пирдопчани разполагат с далеч по-добра база от редица клубове, поставени в горната група. „Не мисля че отбори като „Торнадо” (с. Безден) например заслужават да са там – да не говорим, че ние от четири години инвестираме в детско-юношеска школа и мисля, че поне за това заслужавахме малко уважение”.


Истината обаче е, че пирдопският футбол нямаше свои представители на срещата, което даде поводи да се заговори за финансови проблеми и невъзможност за участие още преди събранието в столицата. Също така, още от миналата година бе ясен регламента – първите седем отбора в крайното класиране на двата ешелона щяха да играят в „А”, останалите – в „Б” група. Надеждата на пирдопчани бе за компромис спрямо тях предвид традициите на града в този спорт и направената инвестиция в детско-юношеска школа. Това обаче така и не стана.


В момента се правят опити да бъде регистриран поне детски отбор, но шансовете за това са минимални. Община Пирдоп е поела ангажимент да поеме разходите по участията на младите пирдопски таланти, но пък наставникът Венцислав Петров при настоящата ситуация твърдо се отказва от поста си. Негов заместник ще бъде намерен много трудно предвид факта, че постът не е платен, но пък изисква значителни усилия и отделено време.


Иначе Средногорието все пак ще има свой представител в лицето на „Мирково”. Там през новия сезон ще се състезават голяма част от футболистите на вече бившия пирдопски отбор „Спартак 2001”. През миналата седмица мирковчани записаха загуба и във втората си контрола – този път срещу тима на Правец. Въпреки всичко в отбора са оптимисти предвид идването на редица основни футболисти от Пирдоп.

Няма коментари: