понеделник, 25 август 2008 г.

Д-р Георги Георгиев: "Плуването е полезно и подходящо за всички възрасти"

Д-р Георги Георгиев е роден на 1 ноември 1973 г. в Сливен. Завършва ПМГ „Добри Чинтулов” в същия град, а през 1997 г. се дипломира в Медицински университет – Пловдив. Започва работа като ординатор в Бърза помощ – гр. Пирдоп; от 1999 г. е общопрактикуващ лекар със собствена амбулатория. Завършил е специализация по „Хомеопатия”, а в началото на тази година и специализация по „Обща медицина” – съгласно европейските изисквания. Владее английски и руски език. Женен, с две деца.

По време на младежките си години е бил част от отбора по плуване на Сливен, а впоследствие се състезава и за състава на пловдивския Медицински университет. В момента активно практикува тенис на маса, а от 2008 г. е председател на местния клуб "Пирдоп".



Хората често казват, че плуването е най-полезният за практикуване спорт. Защо е така и какво го отличава от другите спортове?


Преди всичко, плуването и свързаните с басейните водни спортове са едно прекрасно забавление, емоция и здравословен начин да използваш свободното си време. Спорт като този развива различни умения, навици, може да се възприеме въобще като форма на култура и начин на поведение. Плуването безпорно развива най-вече опорно-двигателния апарат - хармонично, равномерно, без претоварване и с работа на всички мускулни групи. То също така води до отбременяване на ставите от земното притегляне, което го прави много подходящ за хора с проблеми в ставите и същевременно няма опасност от контузии при заниманията.



Има ли някакви възрастови ограничения за практикуване?


Не, но с нарастване броя на годините трябва да се внимава с натоварването. При хора над 45-50 г. е добре в тренировките да се следи пулсовата честота и ако има сърдечни оплаквания да се дозират усилието, темпа и продължителността на тренировката.Особено подходящо е да се практикува от подрастващи индивиди. Както знаем, в момента особено популярни сред тях са фитнес упражненията и щангите. Тяхното използване в ранна възраст обаче води до гръбначни изкривявания в гръбнака, износване на тазобедрените стави и колената и забавен растеж. Особено, ако тежестите не се контролират, както често става. Плуването е една много по-добра алтернатива, която в известна степен не е добила подобна голям популярност в страната ни поради липсата на достатъчно съоръжения и треньори.



От медицинска гледна точка, какви са ползите от изграждане на плувен комплекс – по принцип и за Средногорието в частност?


На първо място, системното плуване води до укрепване и развитие на опорно – двигателния и дихателния апарат. Особено подходящ спорт за района, където има много дихателни заболявания, а обездвижването сред хората е предостатъчно. Друго, което също отбягва от вниманието на обществото, е развитието на лечебни упражнения и физиотерапевтични водни процедури. Те са особено важни и препоръчителни при възстановяване на счупвания, след сърдечно – съдови инциденти и заболявания на нервната система. Нека не се забравя и възможността за провеждане на масови обучения на деца във 2-3 клас – да се справят с плуването и да имат адекватно поведение във всеки басейн, язовир, река или море.



В крайна сметка как гледате на идеята Средногорието отново, след повече от четвърт век, да има своя голям плувен комплекс?


Бих подкрепил подобна идея безусловно - и като лекар, и като бивш плувец. В малки селища като Пирдоп и Златица е напълно нормално да се развие и утвърди този спорт. И тук не става въпрос за заведения с басейни към тях, а за истински спортен комплекс, където да спортуват младите и желаещите да водят здравословен начин на живот чрез водни спортове. Хубаво ще е той да е покрит и с възможност за целогодишно ползване. Засега в Средногорието този спорт не е особено познат и определено не му се отдава голямо значение. Така буквално се "проспиват" и големите ползи от неговото масовизиране. Всъщност, за съжаление по мои наблюдения това не е изолиран случай - можем да се запитаме за кой спорт в региона има ясно изразена обществена нагласа и целенасочена общинска подкрепа? Казано шеговито, за Средногорието ще е крайно добре да се сдобие със спортен, вместо с още един "спиртен" комплекс.


Няма коментари: