понеделник, 25 август 2008 г.

Плувният комплекс в Пирдоп - четвърт век по-късно

За голяма част от българите олимпиадата в Пекин ще бъде запомнена както с грандиозните мащаби и впечатляващите съоръжения, така и с лекото разочарование от представянето на родната група спортисти. По една или друга причина, редица наши олимпийци не оправдаха очакванията и завършиха далеч под местата, които очаквахме. Всъщност обяснението е много просто и то е ясно за всеки, който малко или много се е докоснал до професионалния спорт в България - крещящата нужда от обновяване на базите.


Нека оставим настрана допинг-истерията и вечното съмнение, че спортистите от богатите държави не са никак „чисти” при участието си в състезанията. Истината е, че на практика българските спортисти са принудени да тренират при крайно неподходящи условия и сътворяват истински подвизи с победите си в международните надпревари. А мислейки от глобалното към локалното, Средногорието далеч не прави изключение от общата картинка.


И докато светът с учудване гледаше как американецът Майкъл Фелпс с лекота подобрява световни рекорди в китайския олимпийски басейн, аз се замислих за пирдопската плувна база. Тази, която се намира под градския стадион и от незапомнени времена не функционира. По спомени на очевидци въпросният комплекс е работил за последно някога в началото на 80-те години на ХХ век, по което време е бил пълен с посетители и се е радвал на огромна популярност в региона. Впоследствие повреда в канализационната система довела до системно изтичане на вода, което наводнявало намиращите се под базата частни домове и логично довело до затварянето на басейните.


Проблем, който днес изглежда напълно решим и никак не обосновава нефункционирането на плувната база. Наистина, този четвърт век неподдържане е оставил своята следа върху съоръженията и е очевидно, че тяхното повторно пускане в експлоатация ще стане само след мащабен ремонт и много инвестирани средства. Кратка разходка в полузабравения комплекс показва наличието на два басейна, голям и малък; към тях трябва да прибавим (освен помощните съоръжения и съблекалните) бар-ресторант „Здравец”, както и туристическа спална база със същото име. Всички те изглеждат занемарени, но не и неизползваеми – срещу съответната сума, отделена за основен ремонт.


Оказва се, че през годините базата съвсем логично е предизвиквала инвеститорски интерес, който по една или друга причина не е бил реализиран. Основният проблем сякаш е бил със собствеността, която дълго време не е била напълно изяснена. Информация по този въпрос намерихме в Община Пирдоп. Всъщност плувните съоръжения са част от градската спортна база, която включва урегулиран поземлен имот с площ от 91 180 кв.м., заедно с построените върху него стадион, тренировъчно игрище и басейни.


До 1960 г. базата е била собственост на Градски народен съвет – Пирдоп, като с негово решение е предадена за стопанисване и управление от МДК „Георги Дамянов”. През 1994 г. е актувана за държавна собственост по искане на медодобивния комбинат, а през 2001 г. „Юнион Миниер Пирдоп Мед” АД дарява на Община Пирдоп имота, заедно с постройките. Впоследствие Общината прави постъпки пред Областния управител на Софийска област за отписване на имота от актовите книги за държавна собственост. Това става през миналата година, когато със Заповед №ДИ-286/26.09.2007 той го отписва и предава на тогавашния кмет инж. Цанко Цанов. Към момента пък предстои съставяне на нов акт за общинска собственост.


Спортната зала, заедно с прилежащия й терен от 10 396 кв.м. е собственост на Държавната агенция за младежта и спорта, но Община Пирдоп я стопанисва. През годините съблекалните към басейните са били съборени, с оглед предотвратяването на инциденти поради напредналия стадий на разрушение. Бар-ресторант „Здравец” е актуван като общинска собственост през 2005 г. Същото нещо предстои и за едноименната туристическа база, която засега остава с неизяснен статус.


От всичката тази информация личи, че според официалната информация от Община Пирдоп, плувната база, заедно с прилежащите към нея активи, са нейна собственост. Логично, следващият въпрос е „Има ли Общината стратегия за развитието на плувния спорт в града?”. На него г-жа Катерина Илиева, специалист „Връзки с обществеността”, отговоря: „Подобна стратегия трябва да бъде финансово обезпечена – необходима е голяма инвестиция, за да стане обектът годен за ползване. На фона на тежкото положение на инженерната инфраструктура, общинската пътна мрежа, „МБАЛ – Пирдоп” ЕООД и други проблеми, нуждите от финансиране на които надвишават в пъти възможностите на общината, логично е да се търсят форми на публично-частно партньорство за обекти като горепосочения. Стопанисване от такъв вид ще е от ползва за всички, и най-вече за развитието на спорта”.


Действително, държавата отдавна е доказала, че няма финансовата възможност да поддържа обектите си. А едно евентуално сътрудничество между общинското ръководство и частен инвеститор ще донесе множество ползи с различни измерения. На първо място, възраждане в Средногорието на може би най-полезния от спортовете (виж интервюто с д-р Георгиев) и популяризирането му сред младежта. И от друга страна – привличането на хора от намиращите се наблизо градове и села, които в летни жеги като тези от последните месеци биха били чести посетители на плувната база. Така, както най-вероятно са идвали и преди четвърт век – когато тя още е функционирала. Това пък би имало ясно измерим икономически ефект върху малък град като Пирдоп.


Всъщност настоящият материал не бе предизвикан единствено от олимпийските постижения на американското чудо Майкъл Фелпс и бледите на неговия фон родни плувци, които разказват за липсата на спортни бази в България. Основната причина бе една новина, дошла през последните седмици. Съвсем скоро в Община Пирдоп е постъпило предложение за обсъждане на възможността за отдаване на концесия на спортната база, заедно с прилежащите й сгради и съоръжения. Инвестиционното намерение включва изграждането на футболни, волейболни и баскетболни игрища, тенис-корт, база за развиване на плувен спорт и други съоръжения за различни спортни дейности. Предложението идва от добре позната в региона компания, която със сигурност притежава потенциал за реализирането на декларираните намерения. И макар всичко да е все още в етап „заявяване на интерес”, нищо чудно Средногорието да посрещне летните горещини идната година с нов плувен комплекс.

1 коментар:

Анонимен каза...

potenciqla go imame, prirodata ni e v racete...zelanieto syshtestvuva ...da no.. lipsvat ni "samo" pari...zelaq vi uspeh Pordop..dano polu4ite nov pluven kompleks...pak i Za vas moze da se cue i na daleko..shte idvat makedonci da posetyt grada na nai-makedoneca Vasil