понеделник, 20 октомври 2008 г.

Средногорски шампиони от световното по шотокан във Франция

И тази година пирдопският клуб по източни бойни изкуства „Френдшип” се завърна от световното първенство по шотокан карате-до с шампион в редиците си. След като миналата година Мирела Илиева от с. Челопеч донесе първата световна титла в източните бойни изкуства за Средногорието, този път със златни медали от големия спортен форум се завърнаха Реми Бобев и Иван Славчов. Те, заедно с Теодора Иванова от Казанлък спечелиха безапелационно надпреварата в дисциплината Ката Микс.

Домакин на първенството тази година бе Франция, като център на спортния форум бе малкото селце Вожанкур. Българският национален отбор заминал на 7 октомври, като в групата влизали общо 16 състезатели, сред които и 4 средногорци. Освен тях страната ни била представена и от трима съдии, най-опитният от които бил пирдопският сенсей Ресми Бобев.

Самото пътуване към страната-домакин било дълго и изморително – общо два дни каратеките се движили по европейските пътища с автобус, за да пристигнат чак в деня преди схватките, и то след полунощ. Така, докато оправят документацията и се настанят в хотела си, часът станал около 1:30. Българите спали точно около пет часа преди да се отправят към залата, а умората от дългото пътуване и недоспиването естествено рефлектирала и на представянето им.

Първото излизане на татамитата се оказало пълен провал за почти всички българи. Изявеният фаворит за златото Реми Бобев отпаднал още в първия кръг на Ката, като по думите на средногорския сенсей той за първи път виждал сина си в толкова лоша форма. По същия начин надпреварата напуснали и Иван Славчов, и Теодора Иванова. Малко по-късно обаче, те изиграли перфектно майсторската си форма на Ката Микс и съвсем заслужено спечелили златните медали.

Доброто им представяне подтикнало българските треньори да запишат тримата и в горната възрастова категория – мъже/жени, където те отново предизвикали фурор и се наредили трети. Междувременно дошла и новината за още един пирдопски медал на Ката – Георги Бораджиев заслужил среброто в паралелното първенство на състезателите с цветни колани.

На Кумите Реми Бобев отпаднал на четвъртфинала, докато Петър Петров достигнал до последната, финална схватка. В нея средногорският талант записал загуба, но завоюваният сребърен медал сам по себе си е уникално постижение. Последният голям шанс за медал пред българите бил в отборното състезание по Кумите, където заедно с Реми Бобев и Петър Петров се включил софиянецът Мартин Павлов (трети в индивидуалната надпревара). Нашите момчета били фаворити в дисциплината, но след нелепа загуба тримата отпаднали още след първите схватки.

Накратко, сенсей Ресми Бобев определя представянето на националния ни отбор като феноменално. Достатъчно доказателство за тези негови думи е фактът, че в отборното ни класиране България се наредила трета. Пред нея са Румъния и Франция, участващи на надпреварата с пъти повече състезатели от нас.

Няма коментари: