понеделник, 27 октомври 2008 г.

Успехи за златишката борба в турнира за Купата на България

Общо пет състезателя от отбора по борба към спортен клуб „Стоян Николов” пътуваха през отминалия уикенд към Перник и участваха в турнира за купата на България. Надпреварата ежегодно се организира от родната федерация по борба и се явява последното голямо официално състезание за сезона. Така на 23 и 24 октомври общо 190 млади борцови таланти премериха сили на тепиха в Перник.

Броят на участниците за поредна година бе рекорден, като този път свои представители имаха дори няколко новорегистрирани клубове. В тази силна конкуренция средногорските деца се преставиха повече от подобаващо и клубът отново се завърна с медлист – макар че част от най-добрите състезатели бяха трансферирани през лятото в по-големи състави.

Най-малкият от местните борци – Борис Кюркчиев, стартира с две убедителни победи с туш в своята категория до 35 кг. На полуфинала обаче той допусна загуба от бъдещия шампион, а впоследствие на малкия финал също бе победен и остана пети в класирането. При 42-килограмовите участваха Димитър Калканджиев и Георги Ненчев, като и двамата бяха абсолютни дебютанти и това бе първият им допир с официална надпревара.

Очаквано, малките средногорски таланти загубиха още в първите си срещи. Впоследствие съдбата се усмихна на Димитър, като неговият опонент стигна до финал и го „издърпа” до репешаж. Там той записа победа и загуба и в крайна сметка се нареди седми от общо 30 борци в категорията – уникално постижение за пълен дебютант.

В категория до 59 килограма бе и най-доброто класиране за СК „Стоян Николов”. Там Николай Иванов от Пирдоп записа три поредни победи с туш и убедително стигна до полуфинала. На крачка от борбата за златото той загуби изключително злощастно – след като водеше с 6:0 т. и трябваше просто да задържи преднината си, Николай допусна да бъде туширан буквално секунди преди края на схватката. На малкия финал пирдопчанинът бе безапелационен и спечели бронза, но определено може да съжалява за пропуснатия шанс да се бори за титлата.

При най-тежките – над 75 кг., Иван Ушанов загуби първата схватка, но от бъдещия финалист, и по правилник стигна до репешажи. Там обаче той отново бе победен и отпадна от надпреварата. Двама от бившите възпитаници на СК „Стоян Николов” пък донесоха титли за своите нови клубове – Йото Христов за „Рилски спортист” (Самоков) при 38-килограмовите и Станислав Луков за ЦСКА при 32-килограмовите.

Старши-треньорът на малките средногорски борци Иван Нешков бе доволен от надпреварата и заяви, че тя е била достоен завършек на сезона за възпитаниците му. От клуба изказват искрени благодарности на Юлиан Иванов, Георги Кюркчиев, Митко Тодоров, Стоян Милев и фирма „Левон груп” с управител Мариян Медаров, които са направили възможно участието на местните борци в състезанието.


Николай Иванов (третият от ляво надясно) на почетната стълбичка с останалите призьори в кат. до 59 кг. (снимка: Интернет)

Няма коментари: